Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

4 dni temu uruchomiliśmy piec gazowy (Viessmann 111-f) celem rozpoczęcia wygrzewania podłogi (kafle już są; wiem wiem - ale jak to mówią, life is life, a budowa to budowa). Temperatura na piecu to 23' - przy aktualnej pogodzie i ustawionej krzywej, daje to około 45' na wyjściu. Jak wynika z załączonego zdjęcia, na rozdzielaczach (takie same są dwa, jeden na parterze, drugi na piętrze) temperatura to około 30' zarówno na wejściu, jak i wyjściu. Niestety mam wrażenie, że podłoga grzeje się tylko tam gdzie idą rury zasilanie/powrót. Reszta rurek (tych cienkich) pozostaje chłodna. Czy to normalne? Wiem, że wygrzewanie trwa, ale minęło kilka dni i niestety efekt jest ledwo zauważalny.

Woda przed uruchomieniem miała w rurkach ok. 6-7'. Może powinniśmy zarzucić wyższą temperaturę, coby ta "gorąca" woda jakoś efektywniej wypchnęła tę "chłodną"? Nie chcemy jednak przesadzać z temperaturą, ze względu na zwiększone ryzyko pęknięć.

Dzięki za każdą sugestię.

IMG_0512.jpeg

Opublikowano

odkręć te zawory na dolnej belce i odłóż na bok. Nie masz w ogóle przepływu wody w rurach.

Zakładam, że pętle są odpowietrzone, czyli wypełnione wodą, jeśli nie, to żebyś się sfajdał, nie ruszy.

i otwórz na maxa ten zawór 3D , jest on tu potrzebny jak ........

Opublikowano

Pytanie z tych "co hydraulik miał na myśli" popełniając tą rozdzielnię.

Rozdzielnia zrobiona jak dla grzejników i podłogówki.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Gonzo, dzięki! Okazało się, że powód był jeszcze bardziej prozaiczny, ale tak - nie było przepływu. 🙂 Elektrozawory działają teraz dobrze.

kreciq21, co masz na myśli? Jest tutaj jakieś "wąskie gardło", które pogarsza jakoś działanie ogrzewania?

Edytowane przez Renox
Opublikowano

O "wąskich gardłach" na podstawie zdjęcia rozdzielni nic nie mogę powiedzieć. Natomiast jeżeli w domu jest sama podłogówka, to ten zawór 3d jest kompletnie zbędny. I daje się go w sytuacji, jak w instalacji są grzejniki, celem obniżenia temperatury na podłogówkę.

Za temperaturę wody (pogodówka czy stała temperatura) powinien odpowiadać kocioł. Termostaty w pomieszczeniach powinny odcinać przepływ po osiągnieciu zadanej temperatury (głowice na pętlach + sterownik od nich). Więc jakie zadanie ma tu zawór 3d z pompą? Miesza wodę niepotrzebującą mieszania.

I rura powrotna pionu jest cieńsza niż rura pionu zasilania. Co autor miał na myśli?

Opublikowano
28 minut temu, Renox napisał(a):

Okazało się, że powód był jeszcze bardziej prozaiczny, ale tak - nie było przepływu.

A co było przyczyną?

Opublikowano

Gonzo19, zawory w górnej belce był zakręcone na amen, więc przepływ był zerowy. Jakież było moje zdziwienie. Myślę, że mógłbym grzać do teraz. 🙂

kreciq21, budowa rządzi się swoimi prawami. Akurat rozdzielacze i cały zestaw był zakupiony grubo przed piecem, więc tak naprawdę nie wiedzieliśmy, co dokładnie kupimy. Zestaw był już gotowy - zawierał zarówno pompę, zawór 3d, jak i z góry określoną średnicę rur na powrót i zasilanie.

Co do średnicy, robiąc niegdyś research, spotkałem się zarówno z opiniami, że średnica może być identyczna, jak i że zasilanie może być nieco szersze, przez co woda szybciej wejdzie w układ, i wolniej z niego zejdzie. Myślę, że różnice będą marginalne.

Co do zaworu - taaaak, widziałem kilka wątków na ten temat, niemniej w tym przypadku wydaje mi się, że nie stało się nic oprócz lekkiego "przewymiarowania". Przez zawór odkręcony na maksa przejdzie woda max 43 stopnie chyba, a ja na podłogówce będę potrzebował mniej.

Generalnie dom w ciągu kilku dni, przy stopniowym ogrzewaniu o "niskim nachyleniu" powiedzmy, ogrzał się z 7' do 18'. Więc chyba cały układ jako tako śmiga. Zużycie gazu na razie ok. 5m3 dziennie. Dom niezamieszkany. Zawory przez większość czasu zamknięte, bo temperatura nie spada.

Opublikowano
2 minuty temu, Renox napisał(a):

przez co woda szybciej wejdzie w układ, i wolniej z niego zejdzie

Woda jest nieściśliwa, więc tyle wody ile wchodzi, tyle jej wychodzi. Oczywiście parametr temperaturowy (rozszerzalność temperaturowa) pewien wpływ ma, ale dotyczy całego układu, nie samej podłogówki. Stąd naczynia przeponowe.

Jeżeli teraz działa, oznacza to tyle, że zasilanie jest przewymiarowane. Bo układ ma taką wydajność, jak elementy o najniższej wydajności. "Łańcuch jest tak mocny, jak jego najsłabsze ogniwo".

7 minut temu, Renox napisał(a):

Przez zawór odkręcony na maksa przejdzie woda max 43 stopnie chyba, a ja na podłogówce będę potrzebował mniej.

Pytanie, czy taka temperatura w ogóle dotrze do rozdzielacza...

Opublikowano

Pewnie nie dotrze. Na ten moment piec maksymalnie wysyła jakieś 30'., w porywach 35'.  Więc tak czy siak, czy zawór jest, czy go nie ma, efekt byłby podobny. No chyba, że piec by zwariował, i nagle walnął 50', ale to już trochę fantasy.