Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Instalacja będzie zamykana. Też myślałem nad takim rozwiązaniem Tylko czy zasilanie grupy pompowej z kolektorem dać na rurce fi 35 czy fi25. Do kolektora będą podłączone dwie grupy pompowe. Jedna od podłogówki druga od grzejników. Przekrój rur nie daje mi spokoju. Teraz instalacja na 4d i na podłogówkę idzie fi 22, grzejniki fi 28. I tu nie ma problemów

Opublikowano

Nie doradzę Ci. Wszystko zależy od przepływów jakie potrzebujesz.

W każdym razie w/g mnie fi28 wystarczy.

Podłogówka też mam fi22 od bufora aż do rozdzielacza.

A i jeszcze jedno, nigdzie nie mam kolanka na rurach miedzianych, wszędzie łuki.

• Ryszard zmienił(a) tytuł na czy to ma sens? Analiza instalacji grzewczej.
Opublikowano

Właśnie instalator na TT dał instalację taką o jaką pytałem. [Jurko Hydraulik] Bufor 1000 , kocioł 20kw zasypowiec  ale zasada ładowania ta sama. Czyli kocioł działa , ciepła wodą idzie do bufora i między kotłem a buforem jest odejście na kolektor. Nadmiar mocy idzie do bufora a resztę zabiera kolektor, pompy. Jeśli to nie wypali pójdę w podłączenie bufora na 3 rury. 

Na ciepłowłaściwe też był link do filmu na YT tyle że po hangielsku.. Tam były pokazane, omówione sposoby różnych podłączeń bufora. I był pokazany, omówiony sposób jaki mnie interesuje. Czyli powinno dobrze działać przy prawidłowym doborze rur.

Ten chłop z TT wkleja instalację jakie sam wykonuje. Omawia je szczegółowo.  Każda wygląda sensownie. Czyli w większości przypadków wie co robi. Jak wykonam instalację, podzielę się uwagami. 

Opublikowano

Bo tu zasada jest prosta.

Ilość wody, jaka wypływa z kotła musi być nie mniejsza niż suma ilości wody na instalację CO. A bufor ma odbierać tylko nadmiar. I tyle, żadnej teorii spiskowej, żadnej przegrody, żadnej filozofii.

Bardziej szczegółowo, taka sama grubość rury ma iść od kotła do kolektora jak z kolektora do bufora i nie mniejsza, niż potrzebna do odebrania ciepła z kotła. Bo jak CO się "nasyci ciepłem", to ilość wody na CO spadnie. I w drugą stronę, jak kocioł wygaśnie, a ciepło będzie potrzebne, to takie same przepływy będą potrzebne z bufora, jakie potrzebuje CO.