Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem tu nowy więc serdecznie witam wszystkich forumowiczów.

Szukam porady/pomocy w usprawnieniu działania instalacji CO w nowym ( dla mnie) domu. Mianowicie jest kilka rzeczy które chciałbym poprawić. Posiadam kocioł węglowy Altech 15kw odseparowany wymiennikiem ciepła od pieca gazowego. Kocioł węglowy na małym otwartym obiegu pompa wymiennik, kocioł gazowy obieg zamknięty. Problem polega na duzych stratach ciepła na wymienniku ( tak mi się wydaje, nie jestem ekspertem) przykladowo przy 75C na kotle, na kaloryfery idzie max 55C a wraca około 38C. Często slysze powietrze w pompce przed wymiennikiem co myślę jest spowodowane tym ze gdy ciut mocniej pali się w kotle szybko podgotowuje się woda (ruszt wodny) . Pompka jest wpięta w trójnik razem z rurą bezpieczeństwa idącą do naczynia wzbiorczego, nie ma tam zadnych zaworów odpowietrzajacych. Ciężko jest mi utrzymać stałą temperaturę na kotle, miarkownik działa ale wahania temperatury oscyluja w okolicy 15C . Łatwo jest zagotować wodę w kotle. Ogólnie nie działa to wszystko tragicznie ale dużo czasu spedzam w kotłowni pilnując kotla np przy rozpalaniu węgla, czasem woda już się gotuje przy 80C i wylatuje z naczynia wzbiorczego. Chciałbym to zrobić tak zeby np przy 70-75 C na kotle więcej szło na kaloryfery np 60 C a ciężko w tym układzie to teraz uzyskać 

Najchętniej przerobił bym to w najprostszy możliwy sposób żeby pozbyć się wymiennika i przykładowo trzymać temp na kaloryfery około 60C .Nie chcialbym pozbywać się kotła gazowego bo grzeję nim wodę latem.

Stąd kilka pytań 

1) Czy konieczne jest przeniesienie naczynia wzbiorczego na strych (przez pokój syna do gory) Kocioł jest w kotlowni pod domem.W domu parter i półpiętro.

2) Jak zabezpieczyć wtedy powrót kotła 

3) Czy mogę w jakiś sposob usprawnić dzialanie wymiennika żeby się nie zapowietrzal i nie bylo na nim duzych strat dopóki nie przerobię instalacji. Wymiennik to Secespol LB31 chyba 25kw ( odkamienialem go ostatnio, niewiele pomogło) 

Proszę o poradę, mam nadzieję że nie zagmatwalem tego za bardzo

Dzięki i pozdrawiam

Dolaczam prosty schemat i zdjęcia 

IMG_20250122_175739.jpg

IMG_20250122_172628.jpg

IMG_20250122_172638.jpg

IMG_20250122_172650.jpg

IMG_20250122_172700.jpg

IMG_20250122_172705.jpg

IMG_20250122_172724.jpg

• Przydało się 1
Opublikowano

Ja mam wymiennik o mocy katalogowej max 65 kw. Ty masz 25 kw. Kto ci doradził taki wymiennik doradził?

I jeszcze jedno, ja mam wpięcie do instalacji poprzez wymiennik obiegu kotła gazowego, ty węglowego. W tej sytuacji bał bym się dać mniejszy wymiennik niż 130 kw a nawet 150 kw.

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, mahony napisał(a):

Ja mam wymiennik o mocy katalogowej max 65 kw. Ty masz 25 kw. Kto ci doradził taki wymiennik doradził?

I jeszcze jedno, ja mam wpięcie do instalacji poprzez wymiennik obiegu kotła gazowego, ty węglowego. W tej sytuacji bał bym się dać mniejszy wymiennik niż 130 kw a nawet 150 kw.

Niestety taką instalację zastałem po kupnie tego domu, sam jeszcze nic tu nie majstrowalem. Wydaje mi się tylko że mam za duże straty ciepła przez ten wymiennik. Czy wymiana na większy by coś dała? 

Wpięcie do instalacji przez wymiennik obiegu kotła gazowego-co przez to rozumiesz ? 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Zobacz sobie ten temat.

U mnie jest troszkę inaczej jak na przedstawionym schemacie. Jak będziesz miał pytania to będziemy dalej rozmawiać.

Opublikowano

Rozumiem, kolego Mahony, jeśli miałbym zmienić wymiennik to czy rzeczywiście potrzebował bym aż 130kw w obecnym układzie żeby nie mieć takich strat temperatury? Chodzi mi o jak najprostsze rozwiązanie prawdopodobnie jeszcze tylko na jeden sezon grzewczy....

Opublikowano

Musisz na tym wymienniku znaleźć dokładne oznaczenie wymiennika - czy to jest LB31-20 - taki chyba masz, czy LB31-30 lub LB-31-40, ten ostatni były dobry dla ciebie.

Jakbyś chciał bez wymiennika, to trzeba rurę 1" , metalową, ciągnąć na strych i tam dać naczynie przelewowe- wtedy można zrobić układ otwarty dla obu kotłów.

Opublikowano

Ty nie masz strat temperatury. Po prostu nie następuje wymiana ciepła pomiędzy układami w wymienniku. Ciepło z kotła węglowego zamiast iść w układ wraca z powrotem do kotła.  I jak sam napisałeś:

W dniu 22.01.2025 o 19:19, wojciuxx napisał(a):

Ciężko jest mi utrzymać stałą temperaturę na kotle, miarkownik działa ale wahania temperatury oscyluja w okolicy 15C . Łatwo jest zagotować wodę w kotle. Ogólnie nie działa to wszystko tragicznie ale dużo czasu spedzam w kotłowni pilnując kotla np przy rozpalaniu węgla, czasem woda już się gotuje przy 80C i wylatuje z naczynia wzbiorczego.

Każdy większy poprawi sprawność układu. Przestanie się zapowietrzać, bo woda przestanie się zogotowywać.

A że tak spytam , na jakich zakresach są ustawione pompy?

Opublikowano
19 minut temu, sambor napisał(a):

Musisz na tym wymienniku znaleźć dokładne oznaczenie wymiennika - czy to jest LB31-20 - taki chyba masz, czy LB31-30 lub LB-31-40, ten ostatni były dobry dla ciebie.

Jakbyś chciał bez wymiennika, to trzeba rurę 1" , metalową, ciągnąć na strych i tam dać naczynie przelewowe- wtedy można zrobić układ otwarty dla obu kotłów.

Witam 

Lb-31-20 rozumiem że jest za maly stąd prawie 20°C straty ? Docelowo chciałbym przenieść naczynie na strych i zrobić układ otwarty bez wymiennika. Ale to raczej jeszcze chwilę potrwa. Wiec 45kw wymiennik by mi wystarczyl? 

6 minut temu, mahony napisał(a):

Ty nie masz strat temperatury. Po prostu nie następuje wymiana ciepła pomiędzy układami w wymienniku. Ciepło z kotła węglowego zamiast iść w układ wraca z powrotem do kotła.  I jak sam napisałeś:

Każdy większy poprawi sprawność układu. Przestanie się zapowietrzać, bo woda przestanie się zogotowywać.

A że tak spytam , na jakich zakresach są ustawione pompy?

Kotłowa przed wymiennikiem 1 bieg, układ zamknięty co 1 bieg

Opublikowano (edytowane)

Czy pompki mają swoją wydajność bo wyglądają na wiekowe , a gdy kondensator w pompce nie ma swojej pojemności to z definicji pompka nie ma swojej wydajności a nawet może mieć problemy na mniejszych biegach. Ja bym usunął wymiennik i wstawił zawory zwrotne tak aby jeden kocioł nie grzał drugiego tylko pompy pchały na budynek. Co do gotowania to czy kocioł jest górno czy dolno spalający?

Edytowane przez forekzaw
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, forekzaw napisał(a):

Czy pompki mają swoją wydajność bo wyglądają na wiekowe , a gdy kondensator w pompce nie ma swojej pojemności to z definicji pompka nie ma swojej wydajności a nawet może mieć problemy na mniejszych biegach. Ja bym usunął wymiennik i wstawił zawory zwrotne tak aby jeden kocioł nie grzał drugiego tylko pompy pchały na budynek. Co do gotowania to czy kocioł jest górno czy dolno spalający?

Kocioł górnego spalania Altech Pallad 15kw

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

A jak w nim palisz?Chodzi mi o to czy go zasypujesz i odpalasz czy moze dajesz troche wongla  rozpalasz po potem dosypujesz wongel? Czy przed pompkami znajdują się jakiś filtry skośne bo jeżeli tak to trza sprawdzić czy nie są zabrudzone. 

Edytowane przez forekzaw
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, forekzaw napisał(a):

A jak w nim palisz?Chodzi mi o to czy go zasypujesz i odpalasz czy moze dajesz troche wongla  rozpalasz po potem dosypujesz wongel? Czy przed pompkami znajdują się jakiś filtry skośne bo jeżeli tak to trza sprawdzić czy nie są zabrudzone. 

Zazwyczaj zasypuje węglem, rozpalam od góry, odgazowuje węgiel przez 2-3 godziny, potem miarkownik i tak sobie chodzi aż się wszystko wypali. Przed pompkami nie ma filtrów, widać robił to ktoś "starymi metodami" . Jeśli miałbym wywalić wymiennik i dać zawory zwrotne to gdzie one miały by być wstawione ? Rozumiem że wtedy naczynie wzbiorcze muszę przenieść na strych ? 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Kiedyś dobierali moc wymiennika jako półtora raza do mocy kotła. To przy gazowych nie zdawało egzaminują a co dopiero przy węglowych, gdzie np 15kw twojego altecha to moc nominalna. Maksymalna może być znacznie większa. Właśnie doświadczasz skutków takiego doboru. Może faktycznie przesadziłem z tymi 130kw, bo ta są pieniądze. Ale z drugiej strony jak ten wymiennik 45 kw okażą się za mały, to wywalisz i kupisz większy np. 65 kw. Jak ten będzie za mały to weźmiesz większy na tej samej zasadzie. W końcu kiedyś się idealnie wstrzelisz.

Opublikowano

Przyjrzałem się schematowi twojej instalacji i albo tam jest błąd albo gdy podajesz ciepło z kotła węglowego to grzejesz dodatkowo kocioł gazowy tzn pompa która podaje na grzejniki ciągnie ciepło z wymiennika i jednocześnie z kotła gazowego chyba że te krzyżyki to zawory i trzeba zamknąć aby nie zasysać wody z kotła gazowego.

19 godzin temu, wojciuxx napisał(a):

Rozumiem że wtedy naczynie wzbiorcze muszę przenieść na strych ? 

Nie trzeba zbiornik przenosić na strych można zlikwidować układ zamknąć , zamontować zawór bezpieczeństwa 1,5bar na kotle i jak połączysz oba układy usuwając wymiennik to ewentualnie zwiększyć naczynie przeponowe albo dołożyć .

Opublikowano

Forekzaw, pompa podająca na grzejniki bierze ciepło z wymiennika. Te krzyżyki na schemacie to zawory, piec gazowy jest odizolowany ( zawory zamknięte) Latem zamykam zawory na wyjściu wymiennika odizolowujac kocioł weglowy i wtedy gazem grzeje cwu. Przy kotle gazowym jest przeponowe naczynie wyrównawcze.

Może jakich prosty schemat jak miał by wyglądać taki układ zamkniety z dwoma kotłami bez przenoszenia NW na strych ? 

Opublikowano
15 godzin temu, wojciuxx napisał(a):

Latem zamykam zawory na wyjściu wymiennika odizolowujac kocioł weglowy i wtedy gazem grzeje cwu.

Czy kocioł gazowy jest używany w sezonie grzewczym czy tylko latem do grzania CWU?

Opublikowano

Tylko latem do grzania cwu, w sezonie grzewczym tylko węglowy kocioł 

Opublikowano
W dniu 28.01.2025 o 17:09, wojciuxx napisał(a):

Latem zamykam zawory na wyjściu wymiennika odizolowujac kocioł weglowy i wtedy gazem grzeje cwu.

Odciąć zbiornik wstawić zawór bezpieczeństwa 1,5bar ZB odpowietrznik OD i dodatkową przepone  na powrocie. Zaznaczona na zielono pompa do usunięcia. Można ją zastąpić króćcem 15cm i dwoma kształtkami ze śrubunków calowych (część z gwintem zewnętrznym) skręconych na szerokość 18cm by pasowało w miejsce pompy. Przechwytywanie.thumb.JPG.9bbe548c28278a21bd36e9824c1b5a3c.JPG

Opublikowano

Forekzaw dziękuję za schemacik. To jedna z opcji....A jeżeli zdecydowałbym przeniesć naczynie na strych to czy wystarczyła by jedna rura do naczynia czy musiałbym puścić 2 rury ? I czy mógłbym wtedy na jednej pompce zrealizować zasilanie grzejników i cwu czy raczej 2 pompki ? Kolejna sprawa czy montować jakiś zawór 3d żeby ochronić powrót do kotła czy obyło ny się bez tego? 

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam 

Problem tymczasowo rozwiązany. Zakupiłem wymiennik LB31-80 w dobrych pieniążkach. Śmiga aż miło, teraz kocioł pracuje stabilnie ( myślę że będę musiał się mocno postarać żeby teraz zagotować w nim wodę 😂) Kaloryfery gorące, tylko kilka stopni różnicy między kotłem a temperaturą na kaloryfery ( poprzednio około 20 stopni 😬)

Dziękuję bardzo wszystkim za porady i sugestie. Pozdrawiam 

Opublikowano

No to nie znowu taki mały 😁ten wymiennik. Dobrze, że na taki się zdecydowałeś a nie na mniejszy. Niech ci dobrze służy.

Pozdrawiam