Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Piec Defro sigma na pellet.

Po wymianie kondensatora podajnik wewnętrzny cały czas pracuje.

Podmieniony został sterownik,płytka na palniku i wiązka elektryczna.

Silnik od podajnika w chwili załączenia dostaje napięcie 230V a w momencie przerwy w podawaniu 116V.

Co się dzieje,co może być przyczyną?

Opublikowano

Wymieniałeś więc profilaktycznie? 

Skoro wszystko podmieniłeś i wskazuje na nowy kondziołek, może być wadliwy. 

Spróbowałbym jeszcze  z 0,8 uF. Po internetach kosztują niewiele lub w elektroniku. 

Opublikowano

Zacinał się coraz częściej i nie podawał na palenisko,był zmierzony i pokazało 0,087uf.

Po zmianie na nowy zaczął pracować bez przerwy,więc wróciłem do starego i podawał prawidłowo,dopóki znowu nie stanął mniej więcej 2h

Jednak ze względu na wyjazd założyłem nowy i tak już jest około 3tyg.

Co dziwne,gdy  był założony stary kondensator,w chwili zacięcia się buczało przy silniku od podajnika zewnętrznego,całkowicie w innym miejscu 

Przekaźnik w sterowniku był przegrzany ale wymiana na nowy nic nie pomogła,na razie sterownika, wiązki przewodów i płytki na palniku nie biorę pod uwagę,bo były podmienione i było to samo.

Opublikowano

Hmm, dziwne że podajnik zewnętrzny coś ma wspólnego z wewnętrznym. Może i jego kondensator nieciekawy??

A te 0.087uF to faktycznie czy zero się dopisało, bo taki wynik to trup. Jeśli nawet ma 0,87 to z czasem siada i nie wystarcza pojemności.

Opublikowano

Taki wynik był.0,087

Podajniki w jednym czasie starują,a wewnętrzny ma ustawione plus 50 procent czasu pracy względem zew.

Zastanawia mnie skąd to 116v się bierze w chwili gdy nie powinien pracować 

Jeśli by sterownik to po podmianie byłoby dobrze a było tak samo.

Jutro będę w domu,to w sobotę podmienie kondensator na mniejszy,może 0.8 i zobaczę czy to coś zmieni.

W sumie jestem ciekaw,dlaczego na tabliczce silnika podajnika jest 2uf a jest zamontowany 1uf.

Zresztą 2uf też był na próbę założony i nic to nie zmieniło