Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana bojera CWU do PC, dwupłaszczowy, wymiennik czy wężownica?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój stary bojler poziomy z wężownicą dokonał żywota. Zamierzam wymienić go na nowy i mam kilka wątpliwości. Dom ogrzewam PC Haier 8kw, nie potrzebuję grzałki. Bojler 120l (tyle nam starczało) lub więcej, pionowy, stojący. Cena w okolicy 2 tys zł. Z tego co szybko poczytałem jest kilka wariantów:

Lokalny dostawca proponuje Wymiennik pionowy Galmet SGW(S) Zasobnik z wężownicą 140l. Wygląda na klasyczne rozwiązanie.

https://foxhurt.pl/bojlery-i-wymienniki-cwu-pionowe-stojace-bojler-galmet-wymiennik-z-wezownica-140l-stojacy

ZBIORNIK/ WYMIENNIK PIONOWY STOJĄCY CWU 170L Z WĘŻOWNICĄ INOX 3.83M2 SOLITANK 200

https://sklepelraf.pl/603586-zbiornik-wymiennik-pionowy-stojacy-cwu-170l-z-wezownica-inox-383m2-solitank-200

Tutaj widzę, że sytuacja jest odwrócona, czyli wężownicą płynie CWU, natomiast w zbiorniku znajduje się woda kotłowa. Na jutku dystrybutor zachwala zbiornik, że nie rozwija się legionella, że można wylać tam ponad 100l wody i temp spadanie o max kilka stopni. Zastanawiam się jak z ekonomiką tego rozwiązania z perspektywy pompy.

Ermet 120l pionowy bojler dwupłaszczowy wymiennik zbiornik ogrzewacz CWU bezobsługowy

https://alplus.pl/pl/p/Ermet-120l-pionowy-bojler-dwuplaszczowy-wymiennik-zbiornik-ogrzewacz-CWU-bezobslugowy-DOSTAWA-GRATIS-/229

Zbiornik dwupłaszczowy, to do takiego chyba jestem najbardziej przekonany. Względem spirali szybciej nagrzeje CWU i wróci do grzania CO. 

Doradźcie co wybrać? Dla mnie chyba najistotniejsze są koszty eksploatacji. Mam stary dom, nie ma cyrkulacji. Bojler jest w piwnicy a prysznic na piętrze. Trzeba zlać trochę tej wody, żeby poleciała ciepła. Z reguły nie trafia się więcej niż 2 prysznice pod rząd, do tej pory dosyć nisko ustawiałem temperaturę CWU. Do tego stopnia, że myliśmy się zawsze odkręcając gorącą na full, nie regulowaliśmy zimną. Nie wiem czy wymiennik sprawdzi się w takim przypadku, bo jego trzeba nagrzać do wysokiej temperatury. Z drugiej strony pompa przełączając się na grzanie CWU momentalnie wymieni te 170l w zbiorniku a i tak daje 55 stopni na wyjściu. Rozjaśni mi ktoś cały temat? Ceny niemal te same, pytanie co lepsze, czyli bardziej ekonomiczne. 

Opublikowano (edytowane)

To ja może podpowiem.

Pompa ciepła grzeje CWU do niskich temperatur (z reguły poniżej 50 stopni). I aby taką temperaturę mieć w kranie, gdzie ciepło jest przekazywane przez wężownicę, to ta wężownica musi być długa. Nawet bardzo długa. Więc opcję, że krany są na wężownicy skreśliłbym od razu. Opcja dobra do kotłów wysokotemperaturowych, ale zła do pompy ciepła. Bardzo dobre uwarstwienie zładu.

Opcja, że pompa ciepła jest na wężownicy...

W zależności od długości tej wężownicy, zależy szybkość nagrzewania się zbiornika. Im dłuższa, tym szybsze nagrzewanie. Brak uwarstwienia zładu.

Opcja 2-płaszczowa...

W miarę szybko ciepła woda pojawi się do użytku oraz średnie uwarstwienie zładu. A czas nagrzewania się zbiornika będzie podobny do wersji z wężownicą dla PC.

Wielkość licz tak, jakbyś zużywał tylko ciepłą wodę, bez podmieszania z zimną. 

Edytowane przez kreciq21