Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, proszę o ocenę sposobu podpięcia dwóch buforów przez instalatora w mojej instalacji, gdyż nie wiem czy zostały prawidłowo połączone.

Jest to połączenie szeregowe.

Problem jaki zauważyłem polega na tym że podczas rozbierania buforów z ciepłej wody przez grzejniki w drugim buforze na górze zostaje ok 150-200 litrów gorącej wody i jest ona niewykorzystywana przez to że połączenie to według mnie jest za nisko wykonane (czerwona linia).

Czy w takim układzie lepiej byłoby połączyć drugi bufor z wyjścia na samej górze (pomarańczowa linia) wtedy cała ciepła woda będzie przetransportowana do pierwszego bufora????

Czy to nie zakłuci procesu ładowania buforów???

Czy jednak połączenie musi być z boku ale w najwyższym punkcie???

Za wszelko pomoc dziękuję i pozdrawiam

1.jpg

Opublikowano

Im wyżej odbierasz ciepło z bufora, tym więcej pojemności bufora wykorzystasz (nie zapomnij o odpowietrzniku na szczycie).

Im niżej schodzi powrót, tym więcej do bufora upchniesz ciepła.

Czyli stosując powyższe, zwiększysz do max pojemność cieplną buforów.

Ja bym jeszcze rurę "zasilanie z kotła" dołączył do rury "zasilanie grzejniki" i odłączył rurę "zasilanie kotła" od bufora. (ponieważ ta jest wyżej)

Tak samo rurę "powrót grzejniki" dołączył do rury "powrót do kotła" i rurę "powrót grzejniki" odłączył od bufora.

Linia pomarańczowa jest OK i tak samo bym zrobił z buforem drugim.

Efektem będzie natychmiastowe przekazywanie ciepła na grzejniki z kotła, a tylko nadmiar tego ciepła będzie szedł do buforów. Modyfikacja powrotu ograniczy mieszanie zładu w buforze. A modyfikacja "pomarańczowa" da max wyciągnięcie ciepła z bufora.

• Zgadzam się 1