jacek301083 Opublikowano 20 Stycznia #1 Opublikowano 20 Stycznia Witam, proszę o ocenę sposobu podpięcia dwóch buforów przez instalatora w mojej instalacji, gdyż nie wiem czy zostały prawidłowo połączone. Jest to połączenie szeregowe. Problem jaki zauważyłem polega na tym że podczas rozbierania buforów z ciepłej wody przez grzejniki w drugim buforze na górze zostaje ok 150-200 litrów gorącej wody i jest ona niewykorzystywana przez to że połączenie to według mnie jest za nisko wykonane (czerwona linia). Czy w takim układzie lepiej byłoby połączyć drugi bufor z wyjścia na samej górze (pomarańczowa linia) wtedy cała ciepła woda będzie przetransportowana do pierwszego bufora???? Czy to nie zakłuci procesu ładowania buforów??? Czy jednak połączenie musi być z boku ale w najwyższym punkcie??? Za wszelko pomoc dziękuję i pozdrawiam Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 20 Stycznia #2 Opublikowano 20 Stycznia Im wyżej odbierasz ciepło z bufora, tym więcej pojemności bufora wykorzystasz (nie zapomnij o odpowietrzniku na szczycie). Im niżej schodzi powrót, tym więcej do bufora upchniesz ciepła. Czyli stosując powyższe, zwiększysz do max pojemność cieplną buforów. Ja bym jeszcze rurę "zasilanie z kotła" dołączył do rury "zasilanie grzejniki" i odłączył rurę "zasilanie kotła" od bufora. (ponieważ ta jest wyżej) Tak samo rurę "powrót grzejniki" dołączył do rury "powrót do kotła" i rurę "powrót grzejniki" odłączył od bufora. Linia pomarańczowa jest OK i tak samo bym zrobił z buforem drugim. Efektem będzie natychmiastowe przekazywanie ciepła na grzejniki z kotła, a tylko nadmiar tego ciepła będzie szedł do buforów. Modyfikacja powrotu ograniczy mieszanie zładu w buforze. A modyfikacja "pomarańczowa" da max wyciągnięcie ciepła z bufora. Cytuj
jacek301083 Opublikowano 21 Stycznia Autor #3 Opublikowano 21 Stycznia Dziękuję za odpowiedź i cenne wskazówki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi