Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sprężyna podajnika

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez slawul,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam dziwny problem ze sprężyną podajnika pelletu. W nocy obudził mnie sygnał ekosteru w pokoju po zejściu do kotłowni okazało się że sprężyna podająca pellet nie może przetransportować pelletu do palnika, gdyż kręci się "tam i z powrotem" - dosłownie, do przodu  i wraca się. Wyłączyłem kocioł bo była 4 rano. W dzień przyjrzałem się problemowi i co się okazało, że sprężyna w pojemniku na pellet wykręciła nieduży otwór w tylnej ściance i zahaczyła się o ten otwór. Załatałem otwór blachą, ale teraz pomimo, że pracuje właściwie podajnik, ale nie transportuje pelletu. Rozkręciłem urządzenie i okazało się że sprężyna nabrała krzywizny przez to zahaczenie, więc wyprostowałem ręcznie, wszystko zmontowałem z powrotem i nadal nie transportuje pelletu - wszystko opada. Co teraz mam robić? Kupić taką nową sprężynę która kosztuje ponad 200 zł na stronie producenta mojego kotła, może udać się do Firmy montującej kocioł ? Żona 6 razy dzwoniła nikt nie odbierał, Firma jest, ja niestety ciągle w terenie za "kółkiem". Co o tym sądzicie?

ps. Trochę się rozpisałem, ale ten typ tak ma

Pozdrawiam.

• Rozwiązanie
Opublikowano

Problem rozwiązany. Gdyby coś. Oprócz tego że sprężyna - ślimak był skrzywiony i wyprostowałem to jeszcze trochę wydłużył się. Skontaktowałem się serwisem - doradzono mi przyciąć ze 3 cm. ja przyciąłem 0,5 cm tak żeby ślimak nie zahaczał o rurę, no i skontaktowałem się z firmą która mi montowała - końcówka rury ścięta ukośnie wycięciem do góry tak żeby ślimak mógł pobierać teraz wszystko działa jak należy. Sugerowałem się obrazkiem w opisie kotła nie wiedząc i nie widząc że pojemniku końcówka rury była źle ustawiona. To tyle na razie.