bukaj Opublikowano 14 Stycznia #1 Opublikowano 14 Stycznia Dzień dobry, zostałem właścicielem domu jednorodzinnego, jest to mój drugi sezon grzewczy (pierwszy po przeprowadzce). W przekazanej dokumentacji nie ma projektu ogrzewania podłogowego i szczerze wątpię by kiedykolwiek taki powstał, w tym konkretnym przypadku. Mój dom cierpi na bardzo małe przepływy w ogrzewaniu podłogowym - w zależności od pętli - od 0 do ok 1.5l/min. CO zasila kocioł gazowy dwufunkcyjny Beretta Mynute Boiler Green 25 B.S.I E, z którym komunikuje się sterownik Salus (zwykły on/off). W kotle znajduje się pompa Grundfos Flex AS 15-70 130 i jest jedyną pompą w instalacji CO. Przeszedłem już ścieżkę odpowietrzania, przeglądania instalacji pod kątem zanieczyszczeń, regulacji przepływomierzy. Na dzień dzisiejszy rozdzielacz na parterze ma zakrecone dwie pętle, dwie mają przepływy lekko powyżej 0l/min, pozostałe 0.5-0.8l/min. Rozdzielacz na pietrze ma zakręcony przepływ na grzejnik (tutaj pojawiła się grzałka), jedna pętla skręcona do 0.2l/min, jedna 1.2l/min (wciąż mało dla tego pokoju, jest to tez najbardziej oddalony pokój od rozdzielacza), pozostałe 0.5-0.8l/min. Wyjscie na strych jest zaślepione i nie jest planowane doprowadzenie tam ogrzewania. Testowałem całość zakręcając jeden z rozdzielaczy - różnica w samym przepływie jest ok 0.3-0.5l/min na +, na każdy rotametr - daje to lepsze możliwości, ale jednego piętra wtedy nie ogrzewam. Pompa w piecu ustawiona na max - tutaj dodatkowo zauważyłem, że gdy piec grzeje do zadanej temperatury przepływy są większe o ok 0.2l/min, gdy ją osiagnie, przepływ spada. Instalacja wydaje się być turbo prosta - po drodze do rozdzielacza brak jakichkolwiek filtrów, pomp, mieszaczy, sprzęgieł. Na powrocie jest tylko filtr siateczkowy przed wejsciem do pieca. Rury od pieca do rozdzielacza mają oznaczenie PP-R, ich średnica zewnętrzna to 25 mm. Wyjscie i powrót z pieca to złącza 3/4 cala, rozdzielacze (Goshe) tak samo. Od pieca do pierwszego rozdzielacza jest 3-4m, potem w pionie 3m i jeszcze 1.5 do drugiego rozdzielacza (nie wiem jak to jest rozdzielone, zakladam, ze pod posadzką jest trójnik na parterze - z kotła wychodzą tylko dwie rury do CO). Doradzcie proszę, co mogę tu usprawnić, by zyskać większy przeplyw w instalacji. Na obecnych nastawach piec grzeje dobrych kilka godzin by podnieść temperaturę do 21.2°C (histereza na sterowniku +/- 0.5). W najcieplejszym pomieszczeniu podłoga ma 25-26°C (przy temp wody na piecu 36°C), w najzimniejszym, ledwo osiąga 24°C, w pozostałych między 22-24°C (pomijam zakręcone). Temperatura na rozdzielaczach (mierzona pirometrem) to 33/25°C. Zakrecenie kolejnych pętli zwiększa przepływ na pozostałych, a to znacząco wpływa na komfort cieplny w pomieszczeniach. Cytuj
bukaj Opublikowano 15 Stycznia Autor #2 Opublikowano 15 Stycznia Zrobiłem też dodatkowy test: zakręciłem dopływ i powrót na rozdzielaczu na parterze, odkrecilem wszystkie powroty (poza jedną linią) na rozdzielaczu na pietrze - 9 linii, sumaryczny przepływ ok 9l/min. Wygląda na to, że przydałaby się dodatkowa pompa lub nawet sprzęgło (chciałbym dołożyć osobny sterownik na piętro, rozdzielając oba obiegi). Tutaj jednak nie wiem jak dobrać pompy i sprzęgło 🤔 Czy rozmiar złącza ma znaczenie (np 1" na sprzęgle, bo w piecu i w rozdzielaczu jest 3/4")? Cytuj
sambor Opublikowano 15 Stycznia #3 Opublikowano 15 Stycznia Tu raczej są za małe przekroje rur do rozdzielaczy Nie wiem jakie są możliwości wymiany obecnych rur zasilających na większe Można spróbować dać sprzęgło min 40kW 1" wyjścia + pompa 25/60 Cytuj
bukaj Opublikowano 15 Stycznia Autor #4 Opublikowano 15 Stycznia Powiem tak: - kotłownia - nie jest wykończona, rozwiązania widzę dwa: 1. puszczam rury nad posadzką do rozdzielacza, stare zaślepiam 2. kuje podłogę, wymieniam, naprawiam - piętro, tu nieco gorzej, bo akurat jest już posadzka, listwy, ale życie... można kawałek popsuć i naprawić Pytanie tylko czy to naprawdę pomoże 🤔 Jeżeli tak, to na jakie - PP-R 40? Co z przyłączami 3/4" w rozdzielaczu i w kotle? Wiem, że istnieją"przejściówki", wyglądałoby to tak: kocioł - wyjscie 3/4" - przejście na 1" - rura pp40 - zwężka na 3/4" do rozdzielacza - rozdzielacz Powrót analogicznie, piony na trojniku z PP40 i przy rozdzielaczu też zwężki 🤔 Ma to sens? Cytuj
sambor Opublikowano 15 Stycznia #5 Opublikowano 15 Stycznia Powinna pomóc wymiana odcinka kocioł - dolny rozdzielacz, rura PP40 będzie OK. Jak to co trzymasz przy wymianie odcinka na parterze wystarczy dla twoich potrzeb , to nie ma potrzeby daj]lej wymieniać, ale jak przepływy na piętrze nadal będą za małe, to y=trzeba wymienić całość na PP40. Przejściówkami z 3/4 na 1" lub więcej się nie przejmuj - to tylko opory lokalne. Cytuj
bukaj Opublikowano 15 Stycznia Autor #6 Opublikowano 15 Stycznia Dzięki @sambor za informacje. Zaktualizuję wątek po testach 👍 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi