Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wina dziury w zasobniku -od dołu - oraz przepalenia klapki ograniczającej podawanie węgla do pieca z podajnika - po naprawie nic nie dymii

  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam!

Mam pytanie do użytkowników kotłów tłokowych Spyra. Czy ma ktoś doświadczenie z groszkiem (nie ekogroszkiem)? Teoretycznie - przy granulacji do 31mm bez problemu da radę - tyle że Sośnica - groszek to węgiel typu 33 czyli koksujący - obawiam sie że zalepi mi cały komin - kocioł 25kw komin fi 200 - więc ciąg jest super 🙂

ma ktoś takie próby za soba?

paliłem różnej maści miałem...ekogroszkiem z Kazachstanu i większych problemów nie było...

prosze o info, z góry dziękuje

Opublikowano

Kiedyś dawno, jak miałem ten kocioł to przepaliłem 1 tonę groszku z Piasta. Palił się jak retopal, więc z tym nie było problemu. Problem był z granulacją . Pomimo nominalnej wielkości ziarna do 31 mm, dużo było ponad wymiarów. Kocioł łamał je o blachę ponad tłokiem przy wejściu do paleniska. Na pewno nie było to dla niego zdrowe.

Mój teść ( też miał spyrę)  trzy sezony temu pokusił się też na groszek, bo był kilkadziesiąt  złotych tańszy od karlika. Potem całą zimę przesiewał 5 ton na sicie i tłukł młotem ponadwymiary.

Moim zdaniem nie warto.

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ostatnio na podajniku pojawia się żar, uszczelnienie zasobnika do podajnika i podajnika do pieca wymieniłem, klapy też - nic to nie pomogło, czy to wina uszczelnienia tłoka bo chyba tylko to zostaje - parametry zmieniałem, nadmuch też - nic nie daje - komin czysty, cug dobry a jednak ogień po górze przenosi się do podajnika - czy ktoś to uszczelnienie tłoka wymieniał? po bokach podajnika są takie uszczelnienia które można wymienić - ale to nie tu jest problem. Zasobnik nie jest dziurawy a powietrze jakoś zaciąga zbyt mocno.  Cały zasobnik dymu oczywiście... chyba czas dobiega końca

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ile waży piec bez podajnika i zasobnika? Muszę go z piwnicy wynieść i tak myśle czy dam radę…

  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

waży tyle że trzeba było ciąć - bydle nie piec:)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.