Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Metalfach slimpellet 10kw

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Pelletss,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lxxx to dławik, tymczasowo możesz dać zworkę.

Coś mi się wydaje, że tam więcej uszkodzeń będzie.

Opublikowano

Na jednym zdjęciu jest mocno okopcone i wygląda jakby więcej się tam spaliło , ale po wyczyszczeniu już wygląda lepiej , patrząc przez dużą lupę to tylko Lxxx jest przepalony  nie ma przejścia , trochę dziwnie wygląda ten element wyżej obok + tak jakby to była dioda , bo kondensator ani rezystor to nie jest

Opublikowano

To wygląda na LEDa i pewnie nim jest. Nie świeci bo spalony dławik przez który zapewne podawane jest jakieś zasilanie.

Zdjęcia nieostre więc oceniam z tego co widać.

Opublikowano

Odkręciłem płytkę żeby obejrzeć z drugiej strony i jest ciemny punkt na płytce jakby przegrzane zaznaczyłem na czerwono z dwóch stron płytki 

IMG_20250112_120716.jpg

IMG_20250112_120733.jpg

Opublikowano

Kontroler ethernet, na 99,9%do wymiany.

Ciekawe co to za uklad-symbol

Sam chcesz to naprawiać?

Kolego, jak chcesz to diagnozować, to pooglądaj sobie dwa kanały na Youtube.

Paweł Ostrówka i Daniel Rakowiecki.

Obejrzyj sobie kilka ich filmów i zobacz jak się diagnozuje tego typu elektronikę. 

Pomijam sprzęt jaki używają ale główny to zwykły miernik. 

Na pewno będzie Ci łatwiej.

A, i nie ma znaczenia co Oni naprawiają, chodzi o metodologię.

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, Gonzo19 napisał(a):

,,,, Kolego, jak chcesz to diagnozować, to pooglądaj sobie dwa kanały na Youtube.

Paweł Ostrówka i Daniel Rakowiecki.

Obejrzyj sobie kilka ich filmów i zobacz jak się diagnozuje tego typu elektronikę. 

,,,, chodzi o metodologię.

Zdecydowanie dużo bardziej przemawia do mnie, sposób komunikacji werbalnej Daniela.
Zrewanżuje się adresem dla aspirantów elektroniki  (to dla autora tematu i nie tylko).  

źródło:
https://www.youtube.com/@RSElektronika/videos

Opublikowano

Z początku myślałem żeby to naprawić samemu , ale jak się okazało spalony jest prawdopodobnie mikroprocesor - microkontroler na którym oznaczenia są nie czytelne w wyniku przegrzania jest tylko symbol obok na płytce U 806 , który nie wiele mówi , jeśli chodzi o wymianę tych elementów to nie ma problemu mam niedaleko " EPROM serwis " , 

Wymienił bym całą płytkę, tylko nigdzie nie mogę znaleźć, ta płytka odpowiada za wysyłanie informacji do chmury po kablu jest jeszcze na niej taka malutka odpowiada za połączenie przez wifi , tą płytkę znalazłem w sprzedaży pod nazwą moduł wifi emw3162-e , ale tej większej nie mogę znaleźć jest na niej tylko oznaczenie w postaci ciągu cyfr i kod kreskowy domyślam się że to może być TLC3000 , ponieważ moc urządzenia to 3000 a znalazłem bardzo podobną płytę z oznaczeniem TLC6000 

IMG_20250113_192758.jpg

IMG_20250112_115403.jpg

Screenshot_2024-06-26-22-37-21-984_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg

Opublikowano

Zmyj jakimś alkoholem np. izopropylowym górę tego scala, pojawią się napisy.

On i okolice wyglądają jakby były czymś "polakierowane"

Opublikowano

Nie ma szans na odczytanie tych numerów , żadne zmywacze nie pomagają ,powierzchnia na której były napisy to 5x5 mm , nawet na takim większym o wymiarach 20x20 mm nie da się rozczytać , to nie jest nadruk tylko jakby były wyryte w plastiku i do tego bardzo malutkie , nie będę naprawiał , dalej będę szukał nowego modułu , kiedyś znajdę 😉

Dziękuję za pomoc. 

Opublikowano

Zgadza się, napisy są wyryte.

Dziwne, post#29 pierwsze zdjęcie i na tym nieostrym zdjęciu widać napisy tylko odczytać się nie da bo nie ostre.

Ale ok, patrząc na uszkodzenia, naprawa może być nieopłacalna.

Opublikowano

Po kombinowałem jeszcze i udało mi się zrobić trochę lepsze zdjęcia ale i tak chyba nie daScreenshot_2025-01-15-21-29-14-796_com_miui.gallery.thumb.jpg.e0a43e912e17039265223b137a8de9e9.jpg się rozczytać w całości tego oznaczenia , jest nie czytelne w wyniku przegrzania, powierzchnia jest bardzo porowata/spękana 

Screenshot_2025-01-15-21-26-23-365_com.miui.gallery.jpg

Screenshot_2025-01-15-21-30-48-642_com.miui.gallery.jpg

Screenshot_2025-01-15-21-29-45-391_com.miui.gallery.jpg

Opublikowano

Nie, to numer partii i inne oznaczenia producenta istotne dla producenta, nie istotne dla użytkownika.

Najważniejszy jest symbol ten ksz 8041 nl. Ważna jest jeszcze końcówka nl bo ona oznacza wersję. Ten sam układ może być w różnych wersjach różniący się obudową, wyprowadzeniami, ilością wyprowadzeń itp.

• Rozwiązanie
Opublikowano
W dniu 16.01.2025 o 17:50, Gonzo19 napisał(a):

Nie, to numer partii i inne oznaczenia producenta istotne dla producenta, nie istotne dla użytkownika.

Najważniejszy jest symbol ten ksz 8041 nl. Ważna jest jeszcze końcówka nl bo ona oznacza wersję. Ten sam układ może być w różnych wersjach różniący się obudową, wyprowadzeniami, ilością wyprowadzeń itp.

Już wszystko wiem 

Dzięki za pomoc