Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku witam wszystkich, pierwszy post na forum, ale obserwowałem tematy już od dawna. 

Mianowicie mieszkanie 65m oddane w 2024 roku. Pokój 1 i 2 po ok 11m ogrzewanie grzejnik. Łazienka 5m drabinka 60cm i podłogówka płytki. Salon z kuchnią ok 28 metrów, panele winylowe reszta na wejście również panele winylowe. 

Piec to Termet Optima INOX 25, na początku w październiku 2024 roku, zakupiłem do niego 2 sterowniki. Salus i Engo. 

Engo E901 stoi w sypialni (pokój 1) i odpowiada za stworzenie grzejnikami. 

SALUS 091 FLRFV2 stoi w salonie odpowiada za ogrzewanie podłogowe. 

Obydwa odbiorniki połączone równolegle do pieca. 

Przedstawiam schemat. 

Temperatura w salonie spada regulator Salus odpala piec i pompkę podłogówki (podłączona gest gniazdkiem Salusa 868)

Podlogowka grzeje jeżeli w pokojach za ciepło to głowice na kaloryferach się zamkną. 

Gdy w pokojach za zimno wtedy włącza się sterownik Engo i grzeje kaloryfery bez podłogówki, bo Salus nie uruchomił gniazdka od pompki podłogówki. 

Myślałem czy jest sens zamieniać sterownik na taki który obsługuje protokół Opentherm, ale patrzyłem w instrukcje pieca i to raczej już stara konstrukcja z małą możliwością zabawy. Załączam zdjęcie z instrukcji. Niestety takie kombinacje bo mieszanie w stanie deweloperskim i takie już musiało być. Może podpowie ktoś coś ciekawego. Dobrego weekendu życzę pozdrawiam:)

Screenshot_20250104-121356.png

FB_IMG_1735975682242.jpg

Opublikowano
5 godzin temu, konstantyno110 napisał(a):

Myślałem czy jest sens zamieniać sterownik na taki który obsługuje protokół Opentherm

Najkrócej mówiąc nie ma to sensu. Nie wykorzystasz największej zalety OT czyli modulowania mocą (a właściwie temperaturą) kotła. Podłogówka nie da sie w ten sposób sterować, a do grzejników też lepsze są termostaty grzejnikowe i pogodówka.

Opublikowano

Ok dzięki za odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie czy w tym modelu idzie jakoś obniżyć moc minimalną kotła? Wiem że jest przewymiarowany na ten metraż ale taki już był od dewelopera :c Samemu raczej nie ale czy jakiś serwisant będzie to w stanie zrobić. Czy nie da się w nim nic takiego zrobić? Czytałem ale o tym modelu na googlach nie ma prawie żadnej informacji. 

Opublikowano

Bo w instrukcji aby takie opcje wyświetlenia parametrów znalazłem. 

Screenshot_20250104-183526.png

Opublikowano (edytowane)

Tak, to jest termet silver. Nacisnij i przytrzymaj K4 i K6. Parametr P06 to minimalne obrot wentylatora, fabrycznie chyba 50, teoretycznie mozna obniżyc do 40, ponizej to juz ryzyko.

PS. Serwisówke do kotła możesz sobie wygooglować, bo Termet strzeże jak oka w głowie.

Edytowane przez sorier
Opublikowano

Tak miałeś rację parametr P6 jest na 50. Nie chciałbym za dużo grzebać ale z ciekawości poszukam tej serwisówki. Bo nie widziałem jej nigdzie jeszcze :) Podziwiam za ogrom wiedzy. Teoretycznie jakbym zmienił P6 na 40 wtedy powinien pracować kocioł z miększa mocą minimalną?

Screenshot_20250104-184945.png

Screenshot_20250104-184947.png

Opublikowano (edytowane)

Tak, ale nie można przesadzić (w dół) bo zacznie gasnąć palnik (charakterystyczne dudnienie).

Parametr pomnożony przez 30 to obroty wentylatora, np 50x30=1500obr/min.

Edytowane przez sorier
Opublikowano (edytowane)

A jeszcze z ciekawości parametr P32 czas pracy na mocy startowej w trybie C.O można zmniejszyć czy lepiej nie ruszać?

Screenshot_20250104-190633.png

Edytowane przez konstantyno110
Opublikowano (edytowane)

P32, tak można, ale ta sama sytuacja, jak przesadzisz to palnik będzie gasł albo dudnił.

Wszystko zależy od komina i od regulacji mieszanki. Kiedy ostatnio był robiony serwis analizatorem?

Edytowane przez sorier
Opublikowano

W maju bo wtedy jest pieczątka serwisanta i wtedy było podłączenie i pierwsze uruchomienie. Nie było mnie przy tym bo wtedy jeszcze nie byłem właścicielem mieszkania, także nie mam pojęcia co wchodziło w skład "pieczątki"