Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, 

Duża działka (ok 1,5ha) została podzielona na 15 małych i przez środek została wytyczona droga, która rok temu została przekazana gminie (to teraz droga gminna).

Kupiłem 1 działkę i wraz z 7 innymi właścicielami działek złożyliśmy do psg wniosek o przyłącze gazowe. Dostaliśmy odmowę na ze względu na brak czynników ekonomicznych.. (gazociąg jest po obydwu stronach tej dużej działki ale nie ma go w wytyczonej drodze gminnej).

W odmowie jest też informacja o możliwości budowy gazociągu (w ww. drodze gminnej) i przyłącza do działki odpłatnie. 

Mam chętnych na odpłatną realizację tego gazociągu ale nie wszyscy chcą się tam w najbliższym czasie budować. 

Czy gdy gazownia zrobi gazociąg i skrzynki z zaworami (za nasze pieniążki) to czy później my (wnioskodawcy) jesteśmy zobowiązani do odbioru gazu w jakimś czasie pod groźbą płacenia jakiś kar za nie pobieranie gazu?

Opublikowano

Nie wiem jak z karami, ale szwagierka miała w umowie termin do którego zobowiązuje się do pobierania gazu. O ile pamiętam był to termin półroczny lub roczny.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.12.2024 o 15:48, Sławek007 napisał(a):

Nie wiem jak z karami, ale szwagierka miała w umowie termin do którego zobowiązuje się do pobierania gazu. O ile pamiętam był to termin półroczny lub roczny.

I szwagierka również realizowała gazociąg na własny koszt?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

No nie wiem, moja gazownia jednak odrzuciła wszelkie oferty że zapłacę za wykonanie przyłącza, stwierdzili że niezależnie od mojego udziału to im się nie opłaca. Po kilku latach gdy mieszkańców przybyło to zaczęło im się opłacać i sami zaoferowali że wykonają przyłącze, ale z takim zastrzeżeniem że będę musiał podpisać umowę na dostawy gazu w jakimś terminie (nie zdecydowałem się bo już miałem ogrzewanie). W żadnym momencie nie było propozycji że ja zapłacę za budowę przyłącza i będzie sobie ono czekać bezterminowo aż się zdecyduję.

Opublikowano
I szwagierka również realizowała gazociąg na własny koszt?

Tak na własny koszt. Później skorzystała z dotacji.
Opublikowano

A czy ktoś się orientuje jak jest w praktyce z terminami przyłączy? Załóżmy że termin został określony na rok.. Jeżeli się ktoś nie podłączy w 2 czy 3 lata (ale np. napisze pismo, że zmieniła się sytuacja z budową, jakoś to uargumentuje) to czy gazownia na to przychylnie spogląda?