Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od niedawna mieszkam w domu jednorodzinnym gdzie jest kociol na wegiel. Kocioł Rakoczy górnego spełnia z dmuchawą. Instalacja z 2008 roku bo wtedy wybudowany był dom. Kaloryfery alu plus podłogówka w pomieszczeniach mokrych. 

Instalacja ustawiona tak ze aby grzeje centralne a do wody mamy bojler dwuplaszczowy. Po rozmowie że znajomym oraz krótkim objaśnieniu co i jak przełączyłem zawory w tamtym roku aby piecem w zimę grzać co i cwu. Wszystko odbyło się bez problemów i  w tym roku mam plan zrobic tak samo.

Natomiast zastanawia mnie jedno. Zdarzyło mi się ostatnio przesadzić z temperaturą na piecu i doszła do ponad 80 stopni ale odkręciłem kaloryfery na max i roszeszlo się po kościach. 

Co zrobić w przypadku gdyby doszło do jeszcze większego przegrzania czy nawet zagotowania.  Co się stanie jeśli w takiej sytuacji otworzyłbym zawory i dołożył obieg bojlera? W układzie mam zawór bezpieczeństwa na kotle do tego naczynie przeponowe. 

Opublikowano

Sterownik wykrywając temperaturę maksymalna powinien odłączyć dmuchawę, ale w dalszym ciągu powinna działać pompa, wtedy woda będzie krążyć po układzie i się chłodzić.

Jeśli woda w piecu się zagotuje, to piec powinien ją wypluć przez zawór bezpieczeństwa.

Opublikowano

To rozumiem. Jest za gorąco to odłączy. Ale mi chodzi o to co się stanie gdybym puścił obieg bojlera wtedy. Chłopski rozum podpowiada że ciepła woda w bojlerze powinna zbic temperaturę w piecu a ze to nie jest zimna woda prosto z instalacji to nie powinno być żadnego wybuchu. Ale po 1. Chłopski rozum to nie zawsze dobry doradca a po 2. Chciałbym się dowiedzieć i nie popełnić jakiejś głupoty w sytuacji krytycznej więc zdaje się na Wasza wiedzę i doświadczenia.