sebamag Opublikowano 25 Listopada 2024 #1 Opublikowano 25 Listopada 2024 Witam, mam problem z kotłem na drewno. Gdy kocioł jest już rozpalony, powiedzmy że jest temperatura 50stopni. Otwiera się dolot powietrza (nie ma wentylatora) i temperatura zaczyna rosnąć. Po kilku minutach w kotle zaczyna być słyszalne miejscowe wrzenie wody (w górnej części) i wtedy albo nie dojdzie do zagotowania i przy 60 stopniach zamknie się dolot powietrza i sytuacja się normuje, lub wcześniej zagotuje się i pompa CO zaciąga powietrze i nie pompuje wody, więc potem już się gotuje w całym kotle. Wymieniłem już pompę CO i nic nie pomogło. Pompa na zasilaniu tak jak na schemacie (ponieważ jest nisko naczynie wzbiorcze) - układ otwarty. Przymknąłem trochę szyber i dolot powietrza otwiera się minimalnie, co trochę poprawiło sytuację, bo tak gwałtownie nie pali się w kotle, ale problem nadal się zdarza. Dodam, że gdy paliłem w tym kotle podczas budowy domu, gdy naczynie wzbiorcze było około 4m powyżej kotła, to problem ten nie występował. Ma ktoś pomysł jak to przerobić, bez przenoszenia naczynia wzbiorczego wyżej.? Cytuj
sambor Opublikowano 25 Listopada 2024 #2 Opublikowano 25 Listopada 2024 Może wymiennik brudny, lub filtr przytkany. Cytuj
PioBin Opublikowano 25 Listopada 2024 #3 Opublikowano 25 Listopada 2024 3 godziny temu, sebamag napisał(a): Gdy kocioł jest już rozpalony, powiedzmy że jest temperatura 50stopni. Otwiera się dolot powietrza (nie ma wentylatora) i temperatura zaczyna rosnąć. Po kilku minutach w kotle zaczyna być słyszalne miejscowe wrzenie wody (w górnej części) i wtedy albo nie dojdzie do zagotowania i przy 60 stopniach zamknie się dolot powietrza i sytuacja się normuje, lub wcześniej zagotuje się i pompa CO zaciąga powietrze i nie pompuje wody, więc potem już się gotuje w całym kotle. Woda sie gotuje przy ~100C wiec ten pomiar = termometr czujnik czy co tam jest - jest do bani lub w zlym miejscu. Tymczasowo zalaczaj pompe wczesniej np. przy wskazaniu 40C. Cytuj
sebamag Opublikowano 29 Listopada 2024 Autor #4 Opublikowano 29 Listopada 2024 Termometr jest na wylocie z kotła (10cm od niego). I taką samą temperaturę pokazuje termometr w tulei zwykły zegarowy jak i narurowy elektroniczny. A pompa załącza się przy 40 stopniach, ale właśnie pomimo pracującej pompy woda w kotle wrze. Filtry są czyste, a wymiennik ma rok, a na nowym był taki sam problem. Zastanawiałem się czy coś to da, jak nie będę łączył rury wzbiorczej z rurą bezpieczeństwa idących od zasilania, tylko jak zrobię oddzielnie rurę bezpieczeństwa na zasilaniu i rurę wzbiorczą na powrocie. I wtedy może dać zawór kulowy zwrotny na zasilaniu przed zbiornikiem to pompa nie zaciągała by powietrza z rury bezpieczeństwa? Bo jak włączam pompę na najwyższy bieg to samoczynnie się zapowietrza i tak myślę że może zaciąga właśnie powietrze ze zbiorrnika. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi