Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Siłowniki termoelektryczne NC - PWM?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim.

mam ogrzewanie podłogowe - proste bez pogodynki. 
Po awarii prądu (luźne N-0) padła listwa.

Zakupiłem nową listwę Salus KL06 oraz 3x termostaty/regulatory elektroniczne Salus RT10. Listwa i regulatory posiadają  funkcję PWM  

Siłowniki NC 230v zostały stare - Purmo invest

Instalacja działa poprawnie. Nie przegrzewa się itp. Po 2 dniach użytkowania termostaty zaczęły dosyć często, ale na krótki czas otwierać i zamykać siłowniki (zdarzało się że cykl był tak krótki że siłowniki nie zdarzyły się ruszyć). O dziwo temperatury stoją jak skała: w jednym pokoju 21,9- 22,2 a w innych pomieszczeniach 22,2-22,5 także jak na prymitywna podgłówke bez pogodynki to świetne wyniki. Przepływy oczywiście wyregulowane  

Wg technika z Salusa jest to poprawne zachowanie gdyż system PWM się „uczy”. Po kilku dniach powinno ustąpić takie częste cykle  

Moje  pytania do Was:

1. czy siłowniki muszą obsługiwać PWM? Technik z salusa twierdzi że ich siłowniki za ok 40 zł obsługują modulowany sygnał aczkolwiek w notach technicznych nie ma o tym słowa  plus to są siłowniki takie jakich pełno on/off 

2. czy jeśli faktycznie siłowniki muszą być w jakiś sposób przystosowane do obsługi PWM czy moje Purmo invest NC 230v FAW3ANC30NO440P0 obsługują ten algorytm?

3.  Czy PWM na KL06 i RT10 można w jakiś sposób programować/ modyfikować?

z góry dziękuję za wpisy 

pozdrawiam serdecznie 

ps nie mogę wysyłać PW - PioBin - czytałem Twoje posty nt PWM - Zachęcam do napisania posta 🙂

IMG_7534.jpeg

IMG_7521.png

IMG_7528.jpeg

Edytowane przez Walery
Opublikowano

PWM to nie „nauka” ogrzewania tylko sposob regulacji mocy. Jak dziala mozna znalesc.

Cos co sie uczy to bardziej zaawansowane i nie sadze ze jest w listwie sterujacej. A to co jest nie jest to nic spektakularnego moim zdaniem. To tylko na „nosa” odpowiadam.

Ad1. Nie

Ad2. Tak jak kazde.

Ad3. Nie znam listwy (orpogramowania).

• Przydało się 1
Opublikowano

Podejrzewam, że sama listwa nie wysyła sygnału PWM do siłowników dlatego może obsługiwać zwykłe siłowniki 230v on/of ,  Tutaj chodzi pewnie o sygnał który jest wysyłany ze sterownika do listwy . Ale nie jestem pewien . Spróbuję się dowiedzieć . pozdrawiam  Tomekb

Opublikowano

W moich amatorskich kościach też czuję że to właśnie termostaty są sercem sterowania i one mają zaimplementowany algorytm a listwa tylko służy, w moim przypadku, jako ładna skrzynka z kostkami 

Opublikowano

Sam się kiedyś zastanawiałem na jakiej zasadzie miałaby działać ta regulacja PWM w sterownikach pokojowych, a odnoszę nieodparte wrażenie że to chwyt marketingowy, bo niby jak sterownik pokojowy wyposażony w zwykły przekaźnik miałby dawać taki sygnał do siłownika ?
Z teoretycznego punktu widzenia każdy sterownik wyposażony w przekaźnik będzie regulatorem PWM, bo w końcu włącza i wyłącza styki, tylko że częstotliwość będzie baaaardzo mała.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Jako amator mogę dodać że faktycznie po dwóch dniach bardzo częstego włączania i wyłączania (niestety regulatory nie sa na triaku także słychać moment on/off) system się uspokoił. Temperatura waha się maksymalnie +- 0,6 stopnia - często nawet mniej. Nie wiem czy to zasługa PWM czy prostu dobrze wyregulowałem przepływy. 
Przed awarią na listwie i regulatorach Purmo niestety nie mierzyłem temperatur tak aptecznie. Subiektywnie wcześniej mam wrażenie że były większe odczuwalne wahania 

Opublikowano
53 minuty temu, thudy napisał(a):

Sam się kiedyś zastanawiałem na jakiej zasadzie miałaby działać ta regulacja PWM w sterownikach pokojowych, a odnoszę nieodparte wrażenie że to chwyt marketingowy, bo niby jak sterownik pokojowy wyposażony w zwykły przekaźnik miałby dawać taki sygnał do siłownika ?
Z teoretycznego punktu widzenia każdy sterownik wyposażony w przekaźnik będzie regulatorem PWM, bo w końcu włącza i wyłącza styki, tylko że częstotliwość będzie baaaardzo mała.

Okres to np. 10minut lub wiecej. Przy ogrzewaniu to wystarczajace bo bezwladnosc jest duza. Wiec moze byc tak ze 5minut ON i 5minut OFF i mamy 50% mocy cieplnej. I tak dalej…

Gdzie jest „mozg” - podejrzewam ze w regulatorze a sama listwa to tylko wzmacniacz napiecia/pradu. Silownik to jemu wisi co go zalacza i jak czesto.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@PioBin być może w niektórych systemach jest tak jak piszesz, natomiast ja mam system Auraton'a z rzekomym PWM - tam "mózgu" żadnego nie ma, a działanie jest proste jak budowa cepa - przy zwarciu styków sterownika pokojowego, podawane jest napięcie przez listwę na poszczególne siłowniki. Jedyne co dodatkowo robi listwa, to podaje sygnał do pompy po pewnej zwłoce - na tyle długiej aby siłownik mógł się w pełni otworzyć.
Sterowniki pokojowe - z rzekomym PWM - zwierają styki przekaźnika przy spadku temperatury i rozwierają się po osiągnięciu zadanej wartości - po drodze nic więcej się nie dzieje.

Także przynajmniej w systemie Auris'a można teoretycznie mówić o PWM, jak i w każdym innym systemie, jednak w praktyce PWM działa przy dużo większych częstotliwościach. 

Opublikowano

Czesc @thudy

Godzinę temu, thudy napisał(a):

zwierają styki przekaźnika przy spadku temperatury i rozwierają się po osiągnięciu zadanej wartości - po drodze nic więcej się nie dzieje.

to dziala jak zwykly termostat z histereza. Lipa.

A powinno inaczej i o tym wlasnie piszemy. Dla przykladu „system” Danfossa otwiera silowniki (krotki czas) nawet gdy temparatura jest osiagnieta - po to aby ja podtrzymac.

• Przydało się 1
Opublikowano

Temat nie dawał mi spokoju, więc skontaktowałem się z producentem Auraton - o dziwo bardzo szybko odpisują.

Sterowniki pokojowe które posiadam, faktycznie mają tryb PWM, choć jak się okazuje nie wszystkie - zmienia się go tam gdzie ustawia się histerezę.

Auraton Draco i Auraton Libra z wyglądu niczym się nie różnią - generalnie Auraton Draco już oficjalnie nie jest w sprzedaży, ale ofert na rynku jest mnóstwo. 

Draco to był mój pierwszy sterownik i zanim dołożyłem sterowanie strefowe sterował pracą kotła. Potem dokupiłem listwy, siłowniki i kolejne sterowniki - Auraton Libra - tutaj już jest funkcja sterownia PWM.

A jak działa:

Cytat

Zmieniając ustawienia histerezy możemy włączyć tryb pracy PWM. W tym trybie, AURATON Libra cyklicznie załącza urządzenie grzewcze tak aby zminimalizować wahania temperatury. AURATON Libra sprawdza czasy przyrostu oraz czasy spadku temperatury.
Znając te wartości AURATON Libra włącza i wyłącza urządzenie grzewcze w takich cyklach, aby utrzymywać temperaturę jak najbliżej wartości zadanej.

A więc w przypadku systemu Auraton, ten "mózg" znajduje się w sterowniku pokojowym, bo on zbiera informacje na temat przyrostu i spadku temperatury - nie pozostaje mi nic innego jak przetestować działanie 😃

• Lubię to 1
Opublikowano
3 minuty temu, thudy napisał(a):

Zmieniając ustawienia histerezy możemy włączyć tryb pracy PWM. W tym trybie, AURATON Libra cyklicznie załącza urządzenie grzewcze tak aby zminimalizować wahania temperatury. AURATON Libra sprawdza czasy przyrostu oraz czasy spadku temperatury.
Znając te wartości AURATON Libra włącza i wyłącza urządzenie grzewcze w takich cyklach, aby utrzymywać temperaturę jak najbliżej wartości zadanej.

Ma sens. A czy zadziala to juz trzeba zrobic testy…