Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was bardzo.

posiadam od października piec galmet 17 exspert z obrotowa retortą, do tej pory opalałm dom na polskim ekogroszu i chodził bez zarzutu, niestety pokusiło mnie aby sprawidzic tzwe. czeski grosze. Przyjechal serwisant był tylko 2 godz i niestety wszystko sie rozjechało. groszek nie ma tylku kalorii i bardzo długo dochodzi to zadanej temperatury. jeżeli ktoś ma ustawienia na groszek o mniejszej kaloryczności i taki piec prosze o pomoc . Niestety za serwisantem czeka sie ok tygodnia a palic trzeba.

prosze o uwagi o swoim piecu i sposobie ustawień.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

ale ja testowałam miału tylko tzw" czeski groszek". teraz jest ok bo wróciłam do polskiego eko-groszku o bardzo dobrej kaloryczności.

piec chodzi 5-6 min i w nadzorze jest w zależności 12-25 min.

jezeli jakies pytania to służe pomoca.

pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli chodzi w nadzorze to też nie za dobrze. Lepiej jak chodzi cały czas w trybie "praca" ale na małych obrotach i przy jak najdłuższych przerwach w podawaniu następnej porcji opału.

pozdrawiam

Opublikowano
Witam,

ale ja testowałam miału tylko tzw" czeski groszek". teraz jest ok bo wróciłam do polskiego eko-groszku o bardzo dobrej kaloryczności.

piec chodzi 5-6 min i w nadzorze jest w zależności 12-25 min.

jezeli jakies pytania to służe pomoca.

pozdrawiam

 

 

Witam

 

Ile ten czeski ekogroszek kosztuje i jaka ma kalorycznasc?

 

Pozdrawiam Stanislaw

Opublikowano
poradziłam sobie i jest suuper

 

 

 

jeszcze jedno pytanie do WAS może ktoś sprawdzil czy piec spala ekonomiczniej na pracy dwustawnej czy w automacie. Prosze o opinię.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
jeszcze jedno pytanie do WAS może ktoś sprawdził czy piec spala ekonomiczniej na pracy dwu-stawnej czy w automacie. Proszę o opinię.

 

 

Witam mam na imię Robert , także jestem posiadaczem pieca galmet z obrotowa retorta 17 KW , mieszkam w kuj - pom dokładnie w Lipnie ,

Widzie ze przy danych pracy 6 min do postoju 17 min piec u pani musi spalać naprawdę małe ilości groszku proszę podać swoje spalanie i gabaryty domku , U mnie na przykład praca to jest koło 17 min a nadzór to jakieś 7 min przy czym 100 kg starcza średnio 7 dni temp w domu 22 stopnie, 90 metrów do grzania .

Nie próbowałem palić na pracy dwu-stawnej , lecz myślę o wysterowaniu sterownika w trybie PID na bardziej ograniczony margines pracy tj . max czas przerwy koło 130 a min czas np. 50 . na razie mam min czas przerwy 40 do max 140 podawanie 14s dmuchawa odsłonięta na jakieś 5 mm

 

 

Zauważyłem ze podczas pracy z minimalną mocą jest bardzo wolne podbijanie temperatury gdyż podawanie groszku jest bardzo małe (kopczyk płaski malutki płomień) a wentylator podając powietrze zarazem przewietrza komorę spalanie i na pewno cześć ciepła jest wywiewane przez komin, stad moje wnioski żeby podnieść minimalną moc kosztem ekologi i (przechodzeniem w nadzór)

gdyż w nadzorze długo trzyma temperaturę , Tylko pytanie jakie parametry by były najbardziej odpowiednie hmmm ???

 

 

Parę uwag odnośnie pieca galmet 17 KW PPSM; (raczej chodzi o retortę pancerpola )[/u][/u]

 

Raz na jakieś dwa tyg obrotowy koszyk retorty poprzez obroty nachodzi na popiół i podwyższa się na pierścieniu do tego stopnia ze jest powyżej zasięgu palca który go obraca , wtedy wymaganie jest wygaszenie i obczyszczenie paleniska z popiołu ;( (serwis mowy o podniesieniu nadmuchu ale wtedy drastycznie spada wydajność pieca ,wzrasta spalanie) myślę ze pancerpol musi wymyśleć coś żeby jednak ten popiół nie podnosił blokował retorty , Po telefonie do pancerpola i stwierdzeniu ze palnik nie jest do końca dopracowany ze muszą go usprawnić , usłyszałem tylko oburzenie z ich strony , że oni sprzedają kilkanascie tysiecy podajników .

 

Kocioł uwagi ;

 

Czujnik temperatury umiejscowiony w takim miejscu ze źle szczytuje temperaturę płaszcza wodnego , różnica pomiędzy wskazaniem termometra analogowego(tarczowego )jest na około 7 stopni poza tym straszne opóźnienia odczytu w porównaniu z tarczowym(jakieś 3 minuty zanim się zrównają) który ma rdzeń wkręcony w przepływająca wodę , ( ja wyciągnąłem z tego prowizorycznego gniazda i włożyłem tuz obok ale jeszcze posmarowałem czujnik pastą termo-przewodzącą , odczyt się poprawił , ale to jeszcze nie to , w przyszłości myślę o umiejscowieniu tego czujnika w takim gnieździe jak jest czujnik temp. tarczowy . Dziwi mnie bardzo ze kociołek z takim sterownikiem z PID ma tak zaniedbane odczytywanie temperatury gdzie odczyt ma zasadnicze znaczanie w prawidłowym wysterowaniu EXSPERTA , a gdzie tu veto producenta sterownika w stronę galmetu .

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.