Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kotłownia Za Domem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM. MAM ZWYKŁY KOCIOŁ WEGLOWY ORAZ INSTALACJE C.O. GRAWITACYJNA. CHCIAŁBYM TERAZ PRZEPROWADZIC RURY JAKIES 10m ZA DOM I TAM WYBUDOWAC KOTŁOWNIE Z PIECEM NA EKOGROSZEK. RURY TE PODOBNO MOZNA PUŚCIĆ ZIEMIĄ I NIE MA PRAKTYCZNIE STRAT CIEPŁA. MIESZKANIE JEST OCIEPLONE 10cm STYROPIANEM I MA POWIERZCHNIE JAKIES 150M2. CZY JEST TO MOZLIWE I JAKIE STANDARDY MUSZE ZACHOWAC? DZIEKUJE I PROSZE O POMOC? :o

Opublikowano

Witaj.

Na początek: nie pisz wielkimi literami, bo źle się czyta.

Skoro twierdzisz, że nie będzie strat ciepła w rurach puszczonych w ziemi, to o co właściwie pytasz ?

Fajna jest ta "DEMORNIZACJA". Szukałem w google i nawet znalazłem :

"Oczywiście demornizacja trwa odkąd żyję, a nie widać postępów. Ponoć mieli stawiać tutaj supermarket... "

A myślałem, że nie ma takiego słowa...

Opublikowano

Ja się przymierzam do podobnej sprawy już drugi rok. Mam kotłownie obok kuchni i pokoju i myślę ją wyprowadzić

Po krótce myślę, że to bedzie tak :

- wykopię dół poniżej strefy zamarzania (np 2m - im głębiej tym lepiej)

- dół wyłożę grubym styropianem (vel styrodurem) i opiankuję go

- położona rura preizolowana (w niej 2 miedzianki fi 28), oraz kabel do sygnalizacji (najlepiej 8 parowy) dla czujników jakie zostaną w domu, potrzebny też będzie kabelek dla pompy CWU

- na to pewnie też styropian (ale słyszłem że są specjalne maty z izolacją smołową)

- obecną kotłownię przeniosę do nowo wybudowanego domku

- na miejscu obecnej kotłowni postawię bufor ciepła

To tak w skrócie ... czekam tylko na wygraną w totka :-)

Opublikowano

witam

No to mam okazję się pochwalić. Jestem autorem i wykonawcą takiego rozwiązania. Działanie całej instalacji grzewczej GRAWITACYJNE. Robiłem to tylko raz (chałtura ) i wszystko działało i działa bez wspomagania. Gradacja przekrojów, spadki i rozgałęzienia po podniesieniu poziomu. Kocioł musi posiadać piwnicę lub pompę grawitacyjną z niezawodnym zaopatrzeniem w prąd. Absolutnie możliwe. Do kotła spacery lub tunel. Czy warto przenosić? może zrobić piwnicę pod domem lub dojazdem? w takim przypadku można w uzasadniony sposób zastosować turbinę do wyciągu spalin (to też wymaga prądu).

def

Opublikowano

Moje gratulacje :-)

U mnie warto przenieść, bo czasami piec dymi... poza tym komin mam trochę mały fi11 cm a nie da się go przerobić.

O piwnicy myślałem ... ale pod podłogą dwa metry gruzu i kamieni polnych ... poprzedni właściciel miał genialny pomysł zasypać piwnicę. Także nie ma szans

Co do zaopatrzenia w prąd - ja rozwiązałem to przetwornicą podłączaną do akumulatora.... dodatkowo kupiłem agregat