Skocz do zawartości
IGNOROWANY

ECOCONDENS GOLD PLUS II sterownik i termostat-kilka pytań.

termeet

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Od kilku godzin szukam jaki sterownik wybrać i już zaczynam się motać.

Czy lepiej kupić osobno sterownik i osobno termostat pokojowy?

W wątkach przeważnie podawane są tylko sterowniki. Jakie w końcu pasują do mojego kotła?? Na co patrzeć przy wyborze? Z tego co wyczytałem to histereza co 0,2-0,5. Dobrze by było harmonogram z dokładnością do pół godziny. Własne zasilanie.

No i termostat pokojowy. Chciałbym coś z podglądem na smartfona, ale nie za miliony monet. A jak się tak nie da to zwykły dwustanowy. Czy każdy bezprzewodowy termostat pasuje do sterownika innej marki?

Grzeje dopiero pierwszy sezon na gazie. Kocioł tylko do CO. I nie wiem co wybrać żeby pasowało do Termeta.

Dom w starym budownictwie. Jakieś 180m2 pow. użytkowej. Ocieplony z dachem, ale szału ni ma. Stara instalacja dużo wody.

Potrzebujesz czujnik temp zewnętrznej - ale to chyba masz i czujnik/ sterownik temp pokojowej - nie ważne czy bezprzewodowy czy przewodowy który wyłącza lub załącza kocioł wg zapotrzebowania na ciepło.

Te sterowniki/ czujniki są wszystkie dwu stanowe.- albo kocioł grzeje, albo nie grzeje.

Dla starej inst histereza 0,5 to optimum.

W kotle jest listwa zaciskowa, na niej jest zwora, którą wyciągasz i wpinasz zestyki ze sterownika ( czujnika) pokojowego.

Możesz spróbować sterownik OpenTerm dedykowany pod ten kocioł, ale on raczej nie będzie bezprzewodowy

• Przydało się 1

Godzinę temu, termeet napisał(a):

Sambor czyli każdy sterownik nawet te najdroższe zestawy działają po tych stykach? ,,,,

,,,, No ale jak to ma być realizowane po zworce? ,,,,

Faktycznie w Twoim kotle gazowym do tych droższych sterowników, są na listwie zaciskowej wyznaczone dwa specjalne zaciski, oznaczone jako "OT".
Jest to złącze, którym kocioł gazowy komunikuje się z sterownikiem protokółem OpenTherm.  

Protokół OpenTherm jest ustandaryzowanym protokołem komunikacji używanym w systemach centralnego ogrzewania. Służy do klasycznej, dwustronnej komunikacji cyfrowej pomiędzy kotłem a zaawansowanym regulatorem termostatycznym.

Edytowane przez Andrzej_M_
  • Przydało się 1

Ze sterownikiem OT - ostrożnie, niby można podłączyć różne sterowniki, ale prawidłowo działają tylko te , które są na stronie firmy Termet.

Poniżej listwa el z kotła  Termet , zaciski są opisane na rysunku, na górze rys z prawej strony jest ten zacisk RT/OT o którym pisałem.

image.jpeg.22e2e49e20f4cb9e9e16c34a72b1b3e3.jpeg

• Przydało się 1