Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

wynajmuje dom z końca lat 70 i mam w nim kominek, prawdopodobnie ma ok. 25 lat.

Mam niewielkie porównanie do innych tepu typu urządzeń grzewczych i nie jestem przekonany, że mój grzeje tak jak mógłby grzać. Być może wkład jest już zużyty a być może da się to jakoś lekko zmodernizować lub zmienić technikę palenia. Niestety większe modernizacje typu wymiana wkładu lub całkowita przebudowa nie będą tu wchodzić w grę.

Od razu dodam, że moja wiedza na temat kominków jest bardzo skromna.

Kominek całościowo wygląda tak: 

IMG_4510.jpg.fb832ce5bb3835f4ebb8aab6a5e392f9.jpgIMG_4508.jpg.eb97947a3e2a2f454a8c6e9a404aebbd.jpgIMG_4509.jpg.89c0be8f6b787bc2f50f6f54679df0ad.jpg

Jak widać ma 2 kratki wentylacyjne, jeśli dobrze się zorientowałem to ustawione w zły sposób. Nie wiem czy jestem w stanie coś z tym zrobić, póki co robię prowizoryczne testy z folią aluminiową żeby zobaczyć jak zachowa się powietrze. Czyli ten od okna - zostawiłem tylko dół uchylony a ten od pokoju zostawiłem uchyloną górą i zrobiłem prowizoryczny daszek, nie wiem jednak czy coś to daje.

IMG_4520.jpg.c9fab4f5b4c3a635ce57e87766930ddb.jpgIMG_4522.jpg.da02e09231285f9ec55cbeb2e3cc2d0b.jpg

Wewnątrz kominek jest zrobiony chyba całkiem przyzwoicie, od spodu jest fajny obieg powietrza, od góry też wygląda chyba ok. Róra u góry prowadzi grawitacyjnie do 2 pokoi na górze:

IMG_4497.jpg.38b3fba63f3285fa29b995032c5a1d79.jpgIMG_4499.jpg.5550ee711ea5bbca491e91569ca80328.jpgIMG_4501.jpg.bff8eaaeb92714195efa8df3424c655c.jpgIMG_4507.jpg.2a30e807ee931ba2d9292e25f6046b06.jpgIMG_4517.jpg.b7272118b0e888787266eaa9796abcf3.jpg

Na dole kominka jest spory otwór, jak dotąd sądziłęm, że należy trzymać w nim drewno (fajnie sobie tam dosychało) ale wczoraj poczytałem forum i jeśli dobrze rozumiem, to jednak powinienem zostawić tam przepływ powietrza, tak?

IMG_4514.jpg.44cd988054fc5b306a7317c9014da2e2.jpgIMG_4515.jpg.d9ed83327ab13fdcdd1a4b348fd4a6e7.jpg

Palę suchym bukiem (zależnie od kawałka mam między 14 a 20%), metodą od góry. Ułożone drewno wygląda tak:

IMG_4503.jpg.c361ea6895fe63fc66c7b1603489d6be.jpg

Tak przy rozpalaniu:

IMG_4504.jpg.393a9df44f06f206e598f0545959ecdf.jpg

Tak po 15 minutach:

IMG_4506.jpg.cb69fa6670230ad4d1ee4a313b35baf8.jpg

A tak po 30-40 minutach. Widać, że ciąg chyba jest ok. 

IMG_4511.jpg.737ef7fd470866616592cc92cd67412c.jpg

Dom nie jest zbyt szczelny, okna będą dopiero uszczelniane ale jak dotąd nie muszę uchylać okien aby był dobry ciąg. Kominek skądś sobie to powietrze zaciąga. Nie ma żadnej czerpni, powietrze zaciąga przez popielnik. Co ciekawe nawet kiedy zamknąłbym popielnik to ogień dalej dobrze się pali. Tego do końca nie rozumiem.

Po tych 30-40 minutach przestawiam popielnik z pierwszej pozycji na drugą i dalej taki wkład pali mi się kilka godzin.

IMG_4512.jpg.971195bdeef75c83c19235b1e5b220de.jpgIMG_4513.jpg.25514ccc4919b67ca1b0c6f0f5b519b9.jpg

W taki dzień jak dziś, jest 10 stopni na dworze, kominek po 1,5h grzania podnosi temperaturę w salonie i okolicach salonu oraz na górze w tych 2 pokojach o ok. 1,5 stopnia. Czyli z 18 do 19,5 stopnia. A następnych godzinach podnosi jeszcze o jakieś 0,5 stopnia i tak się utrzymuje. Dla mnie temperatura między 19 a 20 stopni w ciągu dnia jest komfortowa, w nocy 17-18 jest ok. Mam też inne rozwiązania grzewcze - kocioł gazowy, grzejnik olejowy elektryczny i farelkę, których też używam doraźnie kiedy jest taka konieczność. Chciałbym jednak, aby głównym źródłem ciepła był kominek, bo tak jak wspominałem, nie lubię mieć w domu sauny. 21 to dla mnie już zbyt gorąco.

A na razie jest ciepło. Pytanie czy da się wprowadzić Waszym zdaniem jakieś drobne usprawnienia konstrukcyjne bądź poprawić coś w technice palenia aby było lepiej? Pytam w kontekście zimy.

Drugie pytanie - czy to bezpieczne żeby zakryć całkowicie te 2 wyloty powietrza przy kominku aby więcej ciepła szło na górę? Salon dobrze dogrzewa się samym kominkiem, ponieważ ta cała konstrukcja po jakimś czasie ładnie nabiera temperatury.

Będę wdzięczny za wszelkie rady.

Edytowane przez emjot93
Opublikowano

Niestety sama też nie znam się na kominkach, ale mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto Ci pomoże. 
Jednak po pierwsze pięknie to wygląda 😍 po drugie miałam tylko jednych znajomych, którzy ogrzewali dom kominkiem, u reszty była to tylko dekoracja i odpalany był tylko od czasu do czasu. Stąd moje pytanie. Nie masz problemu z osadzającą się sadzą na wszystkim w pomieszczeniu, w którym jest kominek? Ci znajomi, u których było ogrzewanie kominkowe mieli czarno w salonie od sadzy

Opublikowano

Ja się na tym jakoś super nie znam, ale jeśli tak mieli to prawdopodobnie było tam coś zdecydowanie nie tak. Ale to ktoś mądrzejszy musiałby się wypowiedzieć. W zeszłym roku przepaliłem 9m3 drewna i wszystko jest ok.

Absolutnie nie mam takich problemów, jedyne co się osadza to kurz od popiołu i generalnie trochę syfu od drewna, ale sadzy w pomieszczeniu nie mam.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.10.2024 o 11:00, emjot93 napisał(a):

czy da się wprowadzić Waszym zdaniem jakieś drobne usprawnienia konstrukcyjne bądź poprawić coś

Można:

- radiator na rurę w czopuchu - coś takiego: https://allegro.pl/oferta/radiator-stalowy-do-kominka-rura-zebrowana-120mm-10827891138?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrzewanie_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=19684283430&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw05i4BhDiARIsAB_2wfDUdkJ7KEGkg_wpp4oEOgvB74k0aR0cQuUu5rgdUwnlbi4YnMCxwkIaAsEbEALw_wcB 

Zwiększy temperaturę w czopuchu.

Można samemu dorobić 2 częściową nakładkę ( rura wzdłuż przecięta na pół ) z dospawanymi radiatorami, skręcona śrubami na rurze dymnej z dwóch stron ( blacha grubości 2 mm wystarczy). 

- pierścień z szamotu w palenisku podwyższy temperaturę paleniska i poprawi sprawność spalania ( cienkie cegiełki szamotowe wsadzone w pospawany  ceownik w kształcie litery C) coś takiego: 

- kratki w czopuchu z regulacją które pozwolą na lepszą dystrybucję ciepła piętro/parter 

Coś takiego : https://www.ceneo.pl/14901669?fto=419055640&fto_type=1&se=djNmoODi2-ZKBrBKMwvbDnfmh46Jrlju&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw05i4BhDiARIsAB_2wfCrB1uZk7pCE47A7jwbRD7GbttlybfHM4qKFzxrP3vJUf3g8a-v8BkaAhV6EALw_wcB

- można przykręcić płytę szamotową grubości 2 cm do deflektora od strony paleniska ( poprawi dopalanie)

- zwiększyć dopływ powietrza wtórnego ( regulacja w górnej części szyby od środka - blaszka/listwa z regulacją na wkręty /śrubki -  zwiększyć na maksa).

- nie ładować tyle drewna ( żeby było miejsce na płomienie) - 1/3 komory wystarczy. Proces spalania ma się zakończyć w kasecie kominka, a nie w kominie. Mówiąc prościej - kaseta kominka ma się nagrzewać, a nie komin. Drewno układać równolegle do szyby, a nie prostopadle.

Jeśli zrobisz te w/w usprawnienia to powinno zwiększyć efektywność kominka minimum o ok 30% Na pewno mniej opału zużyjesz na ogrzanie tego samego, a będzie cieplej. Żeby się przekonać trzeba sprawdzić - ja już sprawdziłem.

Można też wykuć dziurę ( z kratką) pod sufitem do pomieszczenia przylegającego do pokoju w którym jest kominek - trochę dogrzeje pomieszczenie przylegające ( najwyższa temperatura jest pod sufitem) , ale będzie wszystko słychać - łazienka nie wskazana. 

Edytowane przez Piecuch19
Opublikowano (edytowane)

Jeśli coś mogę poradzic to moja dziewczyna ma w domu norweski kominek Jotul (strasznie drogie ustrojstwo)  z systemem rozprowadzenia ciepła i z tego co zauważyłem aby takie ogrzewanie działało dobrze musi być turbina rozprowadzająca ciepłe powietrze bo bez tego to taki kominek bedzie grzał komin i troche przez szybe.  
Powinno być ro zrobione tak że tymi kratkami w obudowie kominka zasysane jest zimne powietrze które potem ogrzewa sie od obudowy kominka i rury spalinowej i nast trafia do rury na samej górze i tam przez turbine jest rozprowadzane po całym domu - turbina włacza sie sama jak tylko sie zapali w kominku - jest tam jakiś włącznik termiczny bo jak wygaśnie to sie to wyłacza ,  tam to pracuje w miare cicho praktycznie tego nie słychać - turbina jest na strychu.   Tu masz prosze schemat jak to powinno wyglądać.   
W twojej sytuacji - co ja bym zrobił będąc na twoim miejscu - spróbowałbym kupić gdzieś używaną turbinę i aby zrobić wymuszony mechaniczny system rozprowadzania ciepłego powietrza bo na grawitacji to bedzie lipa, zresztą jest lipa tak jak piszesz. ...  Ps dla mnie w domu to  jak temp spadnie do 21 to jest zimnica XD

dystrybucja-goracego-powietrza-schemat.jpg

Edytowane przez mikkei
Opublikowano

@mikeTo zdjęcie powyżej może wprowadzać w błąd.

Zimne powietrze nie jest zasysane przez kratki tylko od spodu wkładu i poprzez otwory wokół szyby - obmywając wkład. Przez kratki w czopuchu to wychodzi już ogrzane powietrze. 

Grawitacyjne rozprowadzenie ciepła działa b dobrze jeśli kanały są położone z spadkiem (im większy spadek tym lepiej działa), a kanały mają odpowiednią średnicę ( np. 120 cm rura spiro zaizolowana, obudowana). Kratkami z regulacją można regulować intensywność przepływu / temperaturę ( raz wyregulowane potem działają dobrze w miarę równo ogrzewając pomieszczenia). 

Turbina powoduje gorąco u góry, a na dole zimno. 

Na rysunku powyżej błędne jest wprowadzenie ciepła do  pomieszczenia od góry - powinno być od dołu pomieszczenia ( ścina przy podłodze lub w podłodze). Wtedy cyrkulacja będzie dobrze działać ( zimne powietrze jest cięższe od ciepłego).

Opublikowano
W dniu 5.10.2024 o 11:00, emjot93 napisał(a):

Dom nie jest zbyt szczelny, okna będą dopiero uszczelniane ale jak dotąd nie muszę uchylać okien aby był dobry ciąg. Kominek skądś sobie to powietrze zaciąga. Nie ma żadnej czerpni, powietrze zaciąga przez popielnik. Co ciekawe nawet kiedy zamknąłbym popielnik to ogień dalej dobrze się pali. Tego do końca nie rozumiem.

Masz dosc mocny ciag kominowy i to ratuje sytuacje. Cudow nie ma i tyle co wyjdzie kominem to innymi „dziurami” wchodzi.

Nie polecam w ogole uzywania powietrza przez popielnik. Zamknij to calkowicie. Ogladnij dokladnie kominek czy nie ma przypadkiem od gory drzwiczek wycietej/braku uszczelki. Jest to dobry sposob na zapewnienie czystej szyby i jednoczesnie doprowadzenie powietrza do spalania.

Co do dystrybucji powietrza to spalasz i wdychasz ten dym / kurz.