zuh Opublikowano 12 Września 2024 #1 Opublikowano 12 Września 2024 Na instalacji jest zamontowany zawór 3-D przed pompą obiegową, wiadomo pompę trzeba zabezpieczyć filtrem ale czy watro też zabezpieczyć zawór 3-D ? Czy jest potrzeba zabezpieczania zaworu 3-D (termostatycznego bądź sterowanego siłownikiem) filtrami skośnymi? Ja o tym nie słyszałem ale znajomemu tak zrobił hydraulik. Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 12 Września 2024 #2 Opublikowano 12 Września 2024 Ja u siebie dałem dwa filtry.Zwlaszcza zawór termost.bez siłownika jest narażony na zanieczyszczenia.O ile zdrożeje instalacja?raptem o koszt jednego filtra Cytuj
zuh Opublikowano 12 Września 2024 Autor #3 Opublikowano 12 Września 2024 W porównaniu do kosztu przeróbki całej kotłowni koszt filtra to nie duże pieniądze. Jak jest pompa elektroniczna z magnesami stałymi to filtr skośny powinien mieć wkład magnetyczny? Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 12 Września 2024 #4 Opublikowano 12 Września 2024 (edytowane) Wystarczą zwykłe siatkowe.Seperatory magnetyczne stosuje się przed urządzeniami typu kocioł gazowy czy pompa ciepła.Choć też istnieją filtry skośne z małym magnesem neodymowym i nie są drogie ale raczej nikt ich nie stosuje przed pompami na instalacji. Edytowane 12 Września 2024 przez Uzytkownik2 Cytuj
zuh Opublikowano 12 Września 2024 Autor #5 Opublikowano 12 Września 2024 No właśnie o te skośne z małym magnesem mi chodziło. Niedawno gdzieś przeczytałem, że jak jest pompa z silnikiem z magnesami stałymi to powinien być filtr skośny z wkładem magnetycznym. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi