Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zapytanie o instalację CO i CWU

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez sambor,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry

Jestem w trakcie wymiany kotła CO z 30- kilku letniego kopciucha na pelletowy DEFRO ekopell 20 KW. Stara instalacja jeszcze grawitacyjna rury 1,5", dom ok 200 m2., grzejniki na dwóch piętrach. Robota u teściów, wszystko na żywioł, ja tak nie lubię, muszę mieć choć zarys planu. Zrobiłem szkic, przepraszam za jakość. W związku z tym miałbym prośbę o poradę. Czy w takim układzie ma szansę zadziałać? Instalacja co w rurze 6/4", instalacja CWU 1". Czy 2 pompy wystarczą, czy trzeba by dać jeszcze jedną na krótkim obiegu za zaworem 3D?Czy na istalacji CO potrzebna jest pompa 60, czy wystarczy 40?. Mam jeszcze dylemat. Naczynko wzbiorcze podłączone jest do pionu grzewczego, nie za bardzo jest jak to przerobić. Wiem powinno być bezpośrednio od kotła co najmniej 1". Jeszcze jedno pytanie - czy można w instalacji piecowej dać rury stalowe zaprasowywane? schemat CO.pdfscschemat CO.pdfschemat CO.pdfhemat CO.pdfschemat CO.pdf

Dziękuję i pozdrawiam

• Rozwiązanie
Opublikowano

Powinno być tak :

image.thumb.jpeg.1034983bbfcaf19f60dd4c2115d09e0b.jpeg

Obie pompy 25/40, po grzyba 25/60?

Pompa od CO na powrocie za zaw 3-D, ona musi ciągnąć przez zawór, inaczej nie będzie mieszania i ochrony.

Za pompą CO musi być zaw zwrotny sprężynowy .

Instalacja musi być metalowa - może być 1" prasowana

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Miałbym jeszcze jedną kwestię. Instalacja kotłowa byłaby  w rurze 1.5", połaczenie zasilania z powrotem (ochrona kotła) 1". Czy mogę zastosować zawór 3-d 1" czy lepiej 1.5" żeby nie dławić głównego powrotu z instalacji.

Dzięki  i pozdrawiam