Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam nadzieje, że w końcu znalazłem się w miejscu gdzie dowiem się czegoś od mądrych ludzi 🙂

Co chciałbym uzyskać - do całej instalacji dorzucić zasobnik CWU grzany z PV, mając kocioł gazowy jako główne źródło ciepła.

Stan aktualny - mam kocioł dwufunkcyjny kondensacyjny z wbudowanym zasobnikiem 45L (Immergas Zeus 25) i PV (SolarEdge). Jako, że zasobnik jest mały to przy kąpieli działa bardziej jako podgrzewacz przepływowy (o ile można to tak nazwać) aniżeli zbiornik - innymi słowy, wody w zasobniku nie wystarcza, piec musi pracować na bieżąco. Druga sprawa to przyzwyczajenia domowników - odkręcają ciepłą wodę, nie czekając nawet żeby ta ciepła woda zaczęła lecieć, bo jej de facto nie potrzebują. Finalnie ciepła woda nie dolatuje do kranu a zasobnik jest uzupełniany zimną, którą kocioł musi ją podgrzać - błędne koło i istne marnotrawstwo 🙂

Dlatego też pomyślałem, że dorzucenie dodatkowego zasobnika grzanego grzałką elektryczną (być może jakąś inteligentniejszą niż 0-1, żeby przekierować nadwyżkę wyprodukowanej EE) pozwoli mi na racjonalniejsze wykorzystanie dostępnych zasobów, redukując zużycie gazu (przynajmniej w okresie słonecznym).

Czy tego typu rozwiązania to normalna sprawa i są gotowe systemy czy to rzeźbienie z kilku elementów ,"jakoś" ze sobą połączonych?

Podałem specyfikacje sprzętu z nadzieją, że ktoś już przerabiał temat i coś podsunie, szczególnie w zakresie 'mądrej" grzałki połączonej z falownikiem 🙂

Jak zapytałem bezpośrednio w Immergas o dorzucenie zasobnika to powiedzieli, że ten kocioł nie przewiduje takiej instalacji. Zakładam, że być może mieli na myśli automatyką i dedykowane rozwiązania od producenta, bo hydraulicznie to chyba nie będzie problemu to ogarnąć?

Pozdrawiam

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Mam taką samą sytuację i też Zeusa. Myślę, że najprostszym sposobem będzie wpięcie bojlera szeregowo przed piecem gazowym. Zimna woda wchodzi do bojlera i wychodzi na zasilenie pieca. Na bojlerze ustawiasz te 50stC, tak żeby nie załączał się piec gazowy na którym ustawiasz np. 40stC. Bojler podpiąć pod gniazdko smart z zadanymi godzinami pracy - wtedy, gdy jest produkcja z PV.

Ew. jeżeli by się chciało grzać bojler do wyższych temperatur (co jest zalecane ze względu na bakterie legionelli) to na wyjściu z bojlera zasilającym piec dać zawór trójdrożny z termostatem i na nim ustawić te 50stC. Z bojlera wyjdzie te 80stopni i zawór dopuści zimnej z sieci, aby obniżyć do 50stopni.

Edytowane przez Ryszard
Posty zostały połączone
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Żeby nie być gołosłownym to zmajstrowałem takie rozwiązanie.

Bojler załączany gniazdkiem smart ręcznie lub z harmonogramu. Można też np. w TUYA ustawić scenariusz w połączeniu z licznikiem w rozdzielni, że przy wysyłce do sieci powyżej 1kW załączy bojler na np. 30min.

Termostat smart pokazuje temperaturę na spodzie bojlera. Można ew. w obudowie wywiercić dziurkę i wsadzić na górze czujnik temperatury.

Na wyjściu z bojlera jest zawór termostatyczny mieszający (IBO 3/4" 20-43stC), który na wyjściu ma dawać ok 40stC i gorącą wodę z bojlera miesza z zimną (podawaną z dolnego przyłącza). Na przyłącze zimnej trzeba dać zawór zwrotny bo zawór mieszający potrafi przepuszczać do zimnej.

Za zaworem termostatycznym mieszającym dany jest zawór sterowany temperaturą w bojlerze. (Zawór ESCO 3/4" VDN-202, sterownik ESCO ST10-230NC i termostat z kapilarą ESCO WPR-90GC)
Chodzi o to, aby woda była podawana wyłącznie, gdy w bojlerze jest ciepła woda.
Dalej następuje mieszanie z ciepłą wodą z zasobnika CWU grzanego pompą ciepła i ustawionym także na ok 40st.
Dlatego właśnie odcinany jest bojler, gdy ma zimną wodę, aby szła tylko ciepła z bojlera CWU pompy ciepła. (można go pominąć)

Dalej kolejny zawór mieszający na wypadek jakby z gorąca woda CWU z pompy ciepła była zbyt gorąca. (można go pominąć)

Szara rurka PP25 idzie na wejście do pieca gazowego (tam gdzie wcześniej dochodziła zimna).

Jeżeli trafiająca woda będzie za zimna to piec podgrzeje. Byle nie była za gorąca bo nie będzie miał jak podmieszać z zimną.

Pewnie lepszym rozwiązaniem byłoby wejście jako cyrkulacja, ale trzeba by było dokupić specjalny zestaw przyłączeniowy do tego pieca.

Co do opłacalności rozwiązania to ten cały szpej poza bojlerem kosztuje więcej niż bojler, ale mi bardziej chodziło o zabawę. Bojler 50L kupiłem za 100zł z racji małej wgniotki transportowej na tyle obudowy. Żal było go nie użyć. W słoneczne dni prądu jest tak dużo, że grzanie nawet 1:1 grzałką kosztuje w zasadzie tyle ile Enea płaci za wysyłkę do depozytu, czyli 1kW około 25gr.

Bojler 50L klasy energetycznej C z grzałką 1,4kW na samo podtrzymanie ciepłej wody grzanej do ok 85stC bierze około 1,6kWh/dobę. Temperatura w kotłowni dość niska więc latem straty będą mniejsze.

Nagrzanie świeżo napuszczonej wody od tych 10stC do 85stC 50L bierze 2kWh.

bojler1.jpg

termostat smart.jpg

Edytowane przez Sintesi22
Opublikowano

Tak, nawet dwie kotki. Cwane skumały, że jak się powspinają to mogą położyć się na ciepłym zasobniku CWU z kotła gazowego.
Atorch to jest gniazdko smart z czujnikiem temperatury. Można ustawić na nim harmonogramy grzania i też uzależnić je od temperatury. Sonda temperatury jest w formie magnetycznej "pastylki" i przyczepiłem ją od spodu bojlera.
Plus tego gniazdka smart jest taki, że raportuje dzienne zużycie prądu godzinowo, a nie jak większość tylko bieżącą sumę z dnia.
Oprócz tego jest też wykres napięcia z całego dnia w odstępach godzinowych.