Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Drewniany strop z polepą

Gundolf93

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Ocieplenie poddasza płytami pur. Z racji, że użytkowane jest w 3/4 swojej powierzchni jako składzik i wydzielony jest jeden pokój (wakacyjny) w konstrukcji drewnianej, położone zostaną płyty osb mające na celu wydzielenie dojścia do tego pomieszczenia. Z czasem materiał będzie uzupełniany aby mogła powstać podłoga na całej powierzchni strychu. 

Obecnie na posadzce znajduje się coś w rodzaju starej polepy - trochę gliny, trochę trocin itp... na wielu forach czytałem, aby to wypełnienie pozostawić bo dociąża strop i służy jako paroizolacja więc myślę układać płyty bezpośrednio na to (tak jak na zdjęciu...) Niestety powierzchnia nie jest równa więc myślę dać to na zakładkę 7cm+7cm. O wysokość się nie martwię - ponad 3m do dachu. I teraz rodzi się takie pytanie, czy takie docieplenie (tymczasowe) ma jakiś sens? W miejscach gdzie jest chudziak obok pokoiku płyty ułożone są ściśle i równo (zdj nr2) natomiast na środku robi się nieciekawie,  bo wszystko pod nogami pracuje. Dodatkowo w miejscach takich jak wejścia i drzwi tej izolacji dać nie mogę i z tego względu zastanawiam się, czy nie są to przysłowiowe "syzyfowe prace" bo ciepło z parteru i tak znajdzie swoje ujście, czy jednak taka izolacja polepszy komfort cieplny na dole?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Zdjęcie z przymiarki w załączniku.

IMG_20240417_120536.jpg

received_1788899621590325.jpeg

Edytowane przez Gundolf93

Jak wyciągniesz tą polepę, to "wstaną legary i sufit poniżej może Ci popękać. Jak nie musisz, to nie ruszaj tej polepy, bo to takie głupie nie jest. 
Ja bym na tej starej podłodze rozłożył legary z łat lub kontrłat, a między nie dał styropian lub wełnę. Robiłem tak u siebie. Nie zrywałem starej podłogi tylko położyłem na niej nową na legarach z łat. Tylko nie dawałem nic między "legary" bo wcześniej ociepliłem wszystko od dołu 15cm wełny.

• Lubię to 1

Polepa zostaje, jak najbardziej.

Obecnie podłogą jest wyżej wspomniana polepa + jakieś twarde płyty - coś jak HDF, ale trochę grubsze i różnego rodzaju ścinki gumolitów, folii itp, czyli wszystko co w ręce wpadło włącznie z kartonami. Usunąłem gumolity, dywany, folię i bezpośrednio na polepę z tymi płytami położyłem płyty pur co widać na zdjęciach (wyglądają jak panele.) Wełna czy styropian odpadają, ponieważ są to koszty, a materiał który posiadam mam prawie za darmo i jest o wiele lepszy jak styropian (twardy, niepalny, nie przyjmuje wilgoci...)

O rozwiązaniu typu wełna będę myślał, kiedy zajmę się remontem dachu i komina, dlatego też jest obecne rozwiązanie jest tymczasowe (na 2-3 lata) i zastanawiam się czy ma sens takie ułożenie, gdzie nie wszędzie powierzchnia jest równa, wystąpi wiele mostków termicznych, a w miejscach gdzie mam drzwi do pokoju, czy dostęp do rewizji kominowej nie zastosuję tego wcale stąd ocieplenie będzie niepełne.

Zawsze lepiej jest mieć coś niż nic, więc nawet jak będą mostki termiczne, to ucieczka ciepłą i tak będzie mniejsza.

• Lubię to 1