Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wkład do komina systemowego

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez vps1,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak to jest ze średnica wkładu do kotła z zamkniętą komorą spalania?

Za poradą murarza i sprzedawcy komina zrobiłem sobie kanał wentylacyjny 120mmx150mm z przeznaczeniem na wkład do kotła gazowego. Widziałem w gotowej instalacji rurę średnicy 125mm. U mnie raczej nie wejdzie ☹️ Są różne średnice wkładów czy zostałem wprowadzony w błąd i będzie problem?

Dodam jeszcze że planuje piec 14KW jeżeli ma to znaczenie 

Edytowane przez Franek23
Opublikowano

Przekrój szachtu kominowego jest ważny lecz należy brać również pod uwagę długość wkładu kominowego i czy jest prosty czy trzeba zastosować kolana. Standardowo są dwa rozmiary 60/100 i 80/125. 

Opublikowano

Jest to nowy, prusty komin systemowy. Rury w szybie wentylacyjnym będzie ok 5.5m.

Widziałem w internecie że są takie rozwiązania że wkłada się tylko rurę spalinową a powietrze pobierane jest z szybu/ szachtu wentylacyjnego. Podwójne jest tylko kolano i wejście do pieca. Są jakieś minusy takiego rozwiązania? 

• Rozwiązanie
Opublikowano

Można zamontować tylko rurę spalinową jeśli masz szacht szczelny, czysty i niepylący. Osobiście stosuję rękaw alufol jako doszczelnienie i potem montuję rurę spalinową.

image.thumb.png.9a839e5a6276673c471b506857520658.png

Opublikowano (edytowane)

Nowy komin więc czysty i niepylący raczej jest. Mam nadzieję że szczelny też. Dzięki za pomoc!

Edytowane przez Franek23
Opublikowano
W dniu 19.12.2023 o 02:28, Franek23 napisał(a):

Widziałem w internecie że są takie rozwiązania że wkłada się tylko rurę spalinową a powietrze pobierane jest z szybu/ szachtu wentylacyjnego. Podwójne jest tylko kolano i wejście do pieca. Są jakieś minusy takiego rozwiązania? 

Typowe podłączenie w nowych kominach. Rura spalinowa 60 lub 80. Masz dobrze. Minusów nie ma, może w laboratorium wykażą sprawność mniejszą o 0,5% 🙂

• Lubię to 1