darus Opublikowano 28 Grudnia 2009 #1 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Witam mam pytanie czy to jest dobrze podpięty zbiornik wyrównawczy gdzie WLOT to ZASILANIE WYLOT to POWRÓT Cytuj
LordFalcon Opublikowano 28 Grudnia 2009 #2 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Prawie dobrze, znaczy się tak: wlot - to podłączenie do rury bezpieczeństwa (min. średnica rury 1") wylot - to podłączenie rury wzbiorczej (min. średnica rury 1") przelew - to przelew :D (min. średnica rury 1") Cytuj
darus Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor #4 Opublikowano 28 Grudnia 2009 ja jestem laikiem także proszę o wyrozumiałość ale znalazłem jeszcze takie zdjęcie gdzie rura wzbiorcza jak dobrze rozumiem jest zasilanie a przelew idzie do kanalizacji i ta rurka u góry to jest odpowietrzenie jeżeli źle to rozumiem to proszę o prosty szkic mam dokładnie taki sam zbiornik jak na zdjęciu a zasilanie do zbiornika idzie w miedzi fi 22 Cytuj
darus Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor #5 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Niech ktoś mi napisze które podłączenie jest dobre bo ja już nic z tego nie wiem Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 29 Grudnia 2009 #7 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Obydwa układy przy kotłach małej mocy są właściwe. Cytuj
stanislaw42 Opublikowano 30 Grudnia 2009 #8 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Tak: lub tak: Witam Guitar Mam pytanie zwiazane czy polaczenie pierwsze / rysunek Twoj/ . Zbiornik wyrownawczy nie bedzie mial temperatury takiej jak na kotle. Pozdrawiam Stanislaw Cytuj
darus Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor #9 Opublikowano 30 Grudnia 2009 jakieś to dziwne że w jednym jest zasilanie od góry a w drugim od dołu Cytuj
LordFalcon Opublikowano 31 Grudnia 2009 #10 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Mylisz pojęcia... Przy naczyniu wzbiorczym nie ma zasilania i powrotu. Jest rura bezpieczeństwa, wzbiorcza, przelewowa (i w opcji: sygnalizacyjna). Z tym, że przy kotłach małej mocy funkcję rury bezpieczeństwa może spełniać rura wzbiorcza, która zawsze jest podpięta od dołu. Cytuj
roberthond Opublikowano 31 Grudnia 2009 #11 Opublikowano 31 Grudnia 2009 jakieś to dziwne że w jednym jest zasilanie od góry a w drugim od dołu NIE MA ZNACZENIA CZY JEST ZASILANIE OD GÓRY CZY OD DOŁU W KOTŁACH MAŁEJ MOCY Cytuj
LordFalcon Opublikowano 31 Grudnia 2009 #12 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Owszem ma znaczenie, chyba że jest to wspólna rura wzbiorcza i bezpieczeństwa! A nie zasilanie :) Cytuj
roberthond Opublikowano 31 Grudnia 2009 #13 Opublikowano 31 Grudnia 2009 NIE PRZECZE KOLEGO TWOJEJ KWESTI DO NACZYNIA WYRÓWNAWCZEGO PRZEWAŻNIE JEST WSPÓLNA RURA WZBIORCZA I BEZPIECZEŃSTWA I PRZELEW A DO ZBIORCZEGO OWSZEM RURA WZBIORCZA I BEZPIECZEŃSTWA Cytuj
Jaca45 Opublikowano 31 Grudnia 2009 #14 Opublikowano 31 Grudnia 2009 pozwoliłem sobie przerobić ten szkic Tak jest podłączone u mnie ,nie wiem po co jest w oryginalnym rysunku rura powrotna ,którą tu wymazałem? Cytuj
darus Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor #15 Opublikowano 1 Stycznia 2010 a to ten przelew można zakończyć gdzieś na strychu do kanalizacji czy musi iść do samego dołu Cytuj
roberthond Opublikowano 1 Stycznia 2010 #16 Opublikowano 1 Stycznia 2010 witam kolego może iść do kanalizacji tylko tyle że nie możesz nie słyszeć przelewu chyba że kanalizacja wchodzi da kotłowni Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi