nfr1 Opublikowano 27 Grudnia 2009 #1 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Witam! Jakiś czas temu stałem się posiadaczem pieca kostrzewa, który został wyposażony w sterownik luxus 4. Ogólnie ten zestaw sprawuje się fajnie, ale mam mały problem. Na sterowniku nie da się ustawić temperatury pieca niższej niż 70 stopni. Jeżeli temperatura spadnie choćby do 69 stopni to włącza się dmuchawa. Dzwoniłem w tej sprawie do producenta sterownika i pytałem, czy jest taka opcja, żeby dało się ustawić temperaturę mniejszą niż 70 stopni, ale ten stwierdził, że to są zalecenia producenta kotła i zmienić tego nie można. Piec jest używany w firmie, która nie pracuje w weekend i w tym czasie chciałbym żeby dmuchawa utrzymywała jakąś minimalną temperaturę a nie goniła do 70 stopni. Jest jakieś rozwiązanie mojego problemu? Nowy sterownik? Przeprogramowanie tego który mam teraz? Cytuj
sorier Opublikowano 27 Grudnia 2009 #2 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Jeżeli instalacji c.o. jest poprawnie wykonana to temperaturę w instalacji zmniejszysz zaworem mieszający. Cytuj
nfr1 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor #3 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Nie znam się za bardzo na tym, ale chyba nie mam takiego zaworu. Chciałbym po prostu, żeby sterownik włączał dmuchawę dopiero wtedy kiedy temperatura spadnie poniżej 50 stopni. Cytuj
waldif16 Opublikowano 3 Stycznia 2010 #4 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Witam Mam kocioł Kostrzewa Warmet 200 Ceramik 18,5. Dom do ogrzania to ok 160m2 z garażem, grzejniki aluminiowe. Ściany 24 + 14 styropian, dach dachówka ceramiczna + 20 wełna mineralna. Pale głównie drewnem, niestety nie jest on zbyt suche gdyż dom jest nowo wybudowany i nie było czasu na sezonowanie drewna a drzewo jest max pół roku sezonowane. Moje ustawienia na sterowniku to: KOCIOŁ: temp zadana kotła 70 C histereza temp. 0,2C zima TEMP CWU: temp zadana cwu 39C histereza temp. 0,2C priorytet TAK temp zadana kotła CWU 70C PRZEDMUCHY: wł. przedmuchy TAK czas odstępu 8 min czas pracy 16sek moc dmuchawy przedmuchy 22 max temp przedmuchu 78 POMPY: temp załanczania pompy 47 praca pompy przy PCW 7min postój pompy przy PCW 10min ROZPALANIE: moc dmuchawy rozpalanie 22 temp progoowa rozpalania 35 max czas rozpalania 35 min WYGASZANIE: temp progowa wygaszania 48 czas wygaszania 10min DMUCHAWA: max moc dmuchawy 22 min moc dmuchawy 12 strefa modulacji dmuchawy 10 Proszę o jakieś wskazówki jak poprawnie ustawić strownik. Na przyszłą zime drewno bede miał już sezonowane 1,5 roku. Dodaje kilka fotek instalacji w kotłowni. Pozdrawiam i czekam na wskazówki. Z góry dziękuje:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi