Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bosch gc2300 i cw400 ustawienie sterownika.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To który parametr mogę zmienić jako pierwszy (na próbę )aby coś zmienić? 

Od czego byście zaczęli? Pkt końcowy? Początkowy? Krzywa?

Opublikowano
W dniu 24.11.2023 o 18:39, h3nio napisał(a):

@szakallo w Bosch 2300 iW można zejść do 20°C.

Z instrukcji od Bosch

"Ustawianie temperatury zasilania -
Maksymalną temperaturę zasilania można ustawić w granicach 30 °C
oraz 82 °C. "

Tak samo jest w Junkersie - mówię o rzeczywistej temp zasilania a nie to co ustawiasz na CW400 bo to co innego.

Kocioł żeby pracować stabilnie ma zazwyczaj +-30st C nie widzę przy pracującym palniku niższej temp.

Opublikowano (edytowane)

@szakallo wiadomo, że bez regulatora nie ustawisz mniej niż 30°C. Widziałem jak te kotły przy podłogówce bez problemu pracowały przez długi czas poniżej 30°C. Przy grzejnikach też da radę, bo sprawdzałem to wiosną, ale ze względu na słaby odbiór po kilkunastu minutach temperatura zaczęła rosnąć i po jakimś czasie kocioł się wyłączył.

Edytowane przez h3nio
Opublikowano (edytowane)

Ale macie MM100 czy sam kocioł ?

Ejay czy temp zasilania na podłodze widziałeś 24-25 jak pracował palnik?

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez szakallo
Opublikowano
13 godzin temu, szakallo napisał(a):

Ale macie MM100 czy sam kocioł ?

Ejay czy temp zasilania na podłodze widziałeś 24-25 jak pracował palnik?

Bez tytułu.jpg

Sam kocioł i cw400 tylko podlogowka. W wrześniu gdy na zew jest 14 na plusie a w domu mam ustawione 21C . Z pracą palnika temperatura zasilania jest 25C.

Opublikowano
W dniu 21.11.2023 o 10:57, h3nio napisał(a):

Pierwszy punkt nie działa, bo w trybie grzania za wyłączenie palnika powyżej temperatury zadanej na sterowniku odpowiada wpływ pomieszczenia, a to działa zupełnie inaczej. Jedynie w trybie obniżenia regulator wyłącza kocioł i pompę po przekroczeniu zadanej o 1,1°C, a uruchamia po spadku temperatury do wartości zadanej.

Żeby zmniejszyć liczbę startów palnik musi być dłużej wyłączony. Ustawienia, które wymieniłem wcześniej mają na to wpływ.

a próbowałeś zmienić ustawienia pompy w kotle ? zwiększ prędkość i zobacz ... u mnie to podziałało ...

Opublikowano

I mnie pompa na drugim biegu zasowa....dać na 3? O tym nie myślałem...