Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przestudiowałem strony w necie poświęcone instalką...

cos za szybko po łebkach zakonczyłes te studia

Przecież woda musi lecieć bo wymuszają to pompki.

polecie ale tam gdzie woda bedzie chciała a nie koniecznie tak gdzie ty zechcesz

Opublikowano

Jeżeli mówisz że schemat jest zły i po zmontowaniu wybuchnie i nastąpi koniec świata to podaj błędy które zrobiłem!!! W obwodzie zasobników cwu woda z kotła nie może iść gdzie indziej. Tak samo woda na podłogówkę pójdzie tak jak ma iść. Na grzejniki też woda pójdzie tak jak jest założone w planie. Zdaje mi się że myślisz że ta instalka zrobiona jest z dziurawych rur i będzie woda się rozlewać w lewo i prawo. PODAJ BŁĘDY!!! Bo jak na razie nic konkretnego nie podałeś oprócz stwierdzenia "nie będzie działać"

Opublikowano

skoro studiwałes w necie to musiałes trafic na poprawne schematy sa na forum

nawet nie zauwazasz co jest zle, wiec nie ten poziom do dyskusji

ucz sie dalej a potem zadaj pytania

z wypowiedzi widac zes młody i przekonany o swojej wiedzy , powodzenia

Opublikowano

CO SĄDZICIE O OSTATNIM SCHEMACIE? PROSZĘ O WYPOWIEDŹ TYCH KTÓRZY SIĘ ZNAJĄ!!! a nie tych co widzieli raz na oczy piec i rurki i to jeszcze przez lornetkę którzy tylko krytykują i nie umieją wskazać błędu!!!

Opublikowano

Na szybko - pompy za zaworami mieszającymi patrząc od strony kotła - swoją drogą 6szt. to niezły wynik, sądzę że dałoby się z 2 zrezygnować, chyba, że chcesz precyzyjnie sterować ładowaniem obu zbiorników.

Opublikowano

Czy mogę zastosować ten kocioł http://www.dziubarczyk.com.pl/index.php?p=oferta02c&l=pl (ciśnienie max kotła 1,5bar) w instalacji zamkniętej. Wiem że powiecie nie bo nie ma wężownicy schładzającej. Chodzi mi czy on wytrzyma ciśnienie w układzie. Wyliczyłem że ciśnienie w zimnej instalce będzie wynosić 0,7bar (5metrów ma wysokość instalki na każdy metr przyjmuję 0,1 bar plus 0,2 aby instalka się nie zapowietrzała). Szacunkowo pojemność wodna c.o. będzie wynosić 250-300 L. Jakiego mogę się spodziewać ciśnienia w instalce przy temp. np. 80*C? Żeby ten układ był bezpieczny wstawie naczynie 24L. mam wątpliwość co do ciśnienia gazu w naczyniu bo ma 1,5 bar a zawór bezpieczeństwa będzie ustawiony na 1,5 bar. Wydaje mi się że zawór się otworzy za wcześnie i naczynie nie przejmie wody

Opublikowano

Witam jeszcze raz. Czytałem teraz o naczyniach zbiorczych i chyba wiem jak zbiornik dostosować do instalacji. A więc przyjmuje że w instalce ciśnienie przy zimnej wodzie wynosi 0,7bar a w naczyniu fabrycznie mam 1,5bar więc muszę upuścić gazu do wartości 0,7bar. Czy mam rację? Kto wie ile przybędzie wody (jak wzrośnie ciśnienie) w przypadku ok 300L wody w instalce przy temp. 80/60*C? (to jest max temp bo zamierzam palić tak na 70*C) A i jeszcze jedno jakie dać naczynie (ile litrów) do zasobnika cwu? Bojemność zasobnika 250L (temp max tego nie wiembo będzie bywać różnie ale będzie z 80*C)

Dzięki za odpowiedź i szczęśliwego nowego roku życzę wszystkim z forum

Opublikowano

Witam,

Jeśli chodzi o zawory grawitacyjne/zwrotne, to Guitar dokładnie opisał o co chodzi i dlaczego.

W praktyce to chyba jakiś przeżytek z czasów Gierka. Ja osobiście wywaliłem toto, wie widząc funkcji do spełnienia.

Widzę tu na kotle zawory na zasilaniu i powrocie - to chyba trochę niebezpieczne.

Tych wymienników się pozbyłeś - nie są już potrzebne?

Dobrze Kolega wspomniał, że pompy za zaworami mieszającymi a nie przed.

Pozdrawiam.

Opublikowano

co do zawórów to wiem mają być za mieszającymi.

Pozbyłem się wymienników bo układ za dużo zawierał podzespołów. Układ w takiej konfiguracji nie jest montowany a ja nie chcę go testować z wiadomych przyczyn - ja to zakładam do domu aby działało a nie robie doświadczenia w instytucie badań

Opublikowano
Pozbyłem się wymienników bo układ za dużo zawierał podzespołów. Układ w takiej konfiguracji nie jest montowany a ja nie chcę go testować z wiadomych przyczyn - ja to zakładam do domu aby działało a nie robie doświadczenia w instytucie badań

Całkiem nieźle.

Idąc tym tropem możesz się jeszcze spokojnie pozbyć 3 pomp (przy okazji 6 zaworów i 3 zaworów zwrotnych) w zasadzie nic nie tracąc. Pomyśl o tym, uprość układ.

Tak wogóle, to nawet można się pozbyć obu kotłów i w zamian założyć 1 z podajnikiem (taki na owies na przykład).

A jak z tym ogrzewaniem - jak to ma utrzymywać odpowiednią temperaturę (jaką?) w pomieszczeniach? Jest jakiś algorytm?

Miłej zabawy życzę i pozdrawiam.