kamiloo123 Opublikowano 2 Listopada 2023 #1 Opublikowano 2 Listopada 2023 Witam po wymianie pieca okazalo sie ze jest on strasznie przewymiarowany. Piec 20 kw klasy 5 na pellet a dom docieplony o powierzchni 150 m2. W zwiazku z czastym załączaniem postanowilem dołożyc bufor oraz dodatkowy zawór ochrony powrotu. Zalączam schemat który narysowałem i chce zastosować. Proszę o opinię fachowców czy taki układ będzie działał prawidłowo. Cytuj
Rozwiązanie PioBin Opublikowano 2 Listopada 2023 Rozwiązanie #2 Opublikowano 2 Listopada 2023 Zawor 4d na CO nie jest potrzebny i wystarczy 3d. Cytuj
kamiloo123 Opublikowano 2 Listopada 2023 Autor #3 Opublikowano 2 Listopada 2023 To prawda ale juz juz zainstalowany razem z siłownikiem i nie chce go zmieniać. Pracuje 2 miesiące dopiero Cytuj
PioBin Opublikowano 2 Listopada 2023 #4 Opublikowano 2 Listopada 2023 Jesli z tym zaworem 4d dziala wszystko poprawnie (ale nie musi) to go zostaw. Ten zawor moze wrowadzic niepotrzebny obieg (bajpas) i bedzie bruzdzil w tej instalacji. Cytuj
kamiloo123 Opublikowano 2 Listopada 2023 Autor #5 Opublikowano 2 Listopada 2023 Chodzi o to czy bufor moze być jako ostatni element czy musi byc przelotowy, czyli zasilanie i powrót wchodzi z jednej strony a wychodzi z drugiej Cytuj
PioBin Opublikowano 2 Listopada 2023 #6 Opublikowano 2 Listopada 2023 No wlasnie o tym napisalem. Obieg wody moze isc przez zawor 4d i nie koniecznie do bufora. Po drugie podobnie jak zalaczy sie pompa od CWU to tak samo. Moze! Nie musi. Jak przeniesiesz na prawo za bufor to opcja bezpieczniejsza. A jak zrobisz 3d to najbezpieczniejsza Cytuj
kamiloo123 Opublikowano 2 Listopada 2023 Autor #7 Opublikowano 2 Listopada 2023 Z tego co widzę to moja instalacja jest w całości źle wykonana 😞 Wrzucam schemat aktualnej instalacji, proszę o informację gdzie mogę dodać bufor ciepła 400l żebym nie musiał przebudowywać całej instalacji w sezonie grzewczym... Cytuj
kamiloo123 Opublikowano 3 Listopada 2023 Autor #8 Opublikowano 3 Listopada 2023 Moja propozycja montażu bez przerabiania całości. Czy zadziała prawidłowo? Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 3 Listopada 2023 #9 Opublikowano 3 Listopada 2023 Zawór bezpieczeństwa się montuje na zasilaniu Cytuj
kamiloo123 Opublikowano 3 Listopada 2023 Autor #11 Opublikowano 3 Listopada 2023 Dziekuje za odpowiedz... Cytuj
kamiloo123 Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor #12 Opublikowano 14 Listopada 2023 Witam. Po zamontowaniu bufora zauwazylem ze pompa ładująca przed zaworem ochtony powrotu na schemacie pracuje caly czas. Czy powinna sie wylaczyc po osiagnieciu temperatury zadanej pieca i bufora? W sterowniku brager pele bord 760 nie widze funkcji obslugi tej pompy ktora wychłada bufor w ciagu kilku godzin. Cytuj
PioBin Opublikowano 14 Listopada 2023 #13 Opublikowano 14 Listopada 2023 Powinna sie wylaczyc ale Tto juz lezy w gestii tego sterownika. Moze on nie wie ze jest bufor? Wiec laduje (pompuje) az temperatura na kotle spadnie ponizej zadanej. Roznie jest to realizowane w roznych sterownikach i prawdopodobnie trzeba bedzie go rozbudowac/przekonfigurowac do pracy z buforem. Cytuj
kamiloo123 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Autor #14 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Witam. Dorobilem sterownik do pompy ładującej bufor. Wlaczy się gdzy temperatura w gornej czesci spadnie do 55 a wyłączy gdy w dolnej wzrośnie do 65. Martwi mnie jedna rzecz. Po przeróbkach wzrosło zużycie peletu do wartości ponad 40kg na dobe. Dom ocieplony 150m i splanie na takim poziomie. Zasobnik wystarcza na 3-4 dni. Co jest tego powodem? Zdjęcie gdy temperatura cały dzień ok -2 Cytuj
KarolBl Opublikowano 4 Grudnia 2023 #15 Opublikowano 4 Grudnia 2023 ja tam bym obniżył te temp na buforze, tam są spore straty, nie zawuażyłeś jak się w kotłowni zrobiło gorąco po jego montażu? ja mam u sibie bufor zadana temp dołu - 60stopni, odpalanie pieca gdy na górze bufora poniżej <50stopni (krzywą grzewczą mam ustawioną że 50stopni to daje dopiero przy minus10, co u mnie się zdarza raz na rok) tylko u mnie z bufora wychodzi na zawór 3d i pompke elektroniczną z autoadaptem, więc pobór wody jest bardzo mały i pięknie się układa warstwami - czasem u góry mam np. 57stopni, w połowie bufora 40 a na dole 30 Cytuj
kamiloo123 Opublikowano 4 Grudnia 2023 Autor #16 Opublikowano 4 Grudnia 2023 Tak ale obniżebie temperatury bufora ponizej 55c nie pobierze wody z kotla i nie odpali go poniewaz mam zawor zabezpieczenia powrotu na 55c. Cytuj
PioBin Opublikowano 5 Grudnia 2023 #17 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Odpali odpali. Temperatura powrotu nie ma nic do tego. Ona tylko determinuje / “ustala” temperature wyjscia z kotla. Czyli jak na powrocie masz 55 to sila rzeczy wyjscie z kotla musi byc np. 60 (zakladajac dT=5), i taka temperatura czyli 60C jest rozpoczete ladowanie bufora. Cytuj
kamiloo123 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Autor #18 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Witam. Po zmianie spalanie pelletu nie spadlo. Pomimo tego piec pracując z mocą 28 kw nie byl w stanie nagrzac bufora i ogrzac domu tzn. Nie mogl osiagnac zadanej temperatury 65 stopni. Przez 5 godzin max 57c... i 48 kg pelletu poszlo Cytuj
PioBin Opublikowano 5 Grudnia 2023 #19 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Cos pokreciles z tymi pomiarami. 28kW i nie ogrzewa 150m2? 48kg peletu to przy 4kwh/kg masz 192kWh ciepla. Co sie stalo z tym cieplem? Cytuj
kamiloo123 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Autor #20 Opublikowano 6 Grudnia 2023 PioBin chętnie udostępnie zdalną konfigurację w celu weryfikacji/ustawień parametrów. Przez internet mam możliwość ustawień każdego z parametrów. Cytuj
kamiloo123 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Autor #21 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Nie wiem czy nie lepiej wstawić bypass i odciąć ten bufor. Przy +10 piec co chwile startowal i gasił się a z buforem przy -5 nie moze osiągnąć zadanej i spalanie jak w czolgu heh.. przy tej cenie peletu to 20 tys... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi