Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Stalmark Vegas 20 spala mi 70kg pelletu na dobę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jestem od paru dni posiadaczem pieca Vegas 20kw na pellet. Dom 180 m nieocieplony murowany z czerwonej dziurawki,okna plastyki. Pelletu spala mi 5 worki na dobę dobrego pelletu z certyfikatami. Pomóżcie mi z ustawieniem pieca. 

Opublikowano
  • Autor

20231010_170828.thumb.jpg.d28b9cf4ed02d40cc32eabb20015001a.jpg20231010_171625.thumb.jpg.a9a053cb5e6999bc4d828d83ab164331.jpgTemp.zadana 65c histereza 7 ,powrót 55 . Czas podawania 4s,przerwa 17,siła podmuchu 35,przerwa podtrzymania 20s,siła nadmuchu podtrzymania 40 bieg

Opublikowano

Zrób szkic tej instalacji

Opublikowano
  • Autor

Dzięki że chcesz pomóc. Szkic zrobię jutro bo teraz jestem chory że z łóżka ciężko wstać.  I mam też taki problem że jak piec dobije do zadanej i się wyłączy to piec trzyma temperaturę a grzejniki szybko stygną i są zimne,a na piecu ponad 70c

Ale jak wyłączę wszystkie pompki i zaraz włączę to znowu piec puszczą gorącą wodę na grzejniki, rozpali i znowu to samo. Czasami cały dzień będzie wszystko dobrze a czasami takie cyrki się dzieją

Opublikowano

Brzmi jakby pompa była sterowana przez regulator pokojowy i po dogrzaniu pomieszczenia wyłącza się. Jeżeli taki jest zamysł instalacji to wszystko prawidłowo

Opublikowano
  • Autor

No właśnie nie mam regulatora pokojowego,w tym tygodniu zakupiłem i może jutro mi się uda zainstalować. 

Opublikowano
  • Autor

Panowie a może być tak że w kotłowni jest gorąco jak się napali i tu rurki od pieca trzymają ciepło i zawór nie puszcza na grzejniki?

Opublikowano

Zrób szkic instalacji. Zaznacz wszystko gdzie są pompy, zawory zwrotne itp.

Opublikowano
  • Autor

Panowie mogę wysłać wam więcej zdjęć bo narazie nie mam siły wyjść z łóżka bo grypa Żona zrobiła zdjęcia bo mówiła że rysować nie będzie 😉

20231029_083031.jpg

20231029_082928.jpg

20231029_082922.jpg

20231029_082905.jpg

20231029_082812.jpg

20231029_082746.jpg

20231028_194208.jpg

20231028_193056.jpg

20231028_193052.jpg

20231028_193042.jpg

Zawór zwrotny jest pod pompką przy piecu niżej, a te pompki co są wyżej od grzejników i od bojlera mają zawory nad pompkami. Jest po środku zawór trzydrożny z siłownikiem.

Opublikowano

Kocioł ma za duża moc za szybko osiąga temp dostaje za dużo paliwa zmniejsz czas podawania na 3 s i obserwuj jak nic to zwiększ czas przerwy i przerwy podtrzymania o 2 sek i odczekaj dzień lub dwa obserwuj regulator pokojowy pomoże ale jak kocioł będzie na tych ustawieniach to będzie się przegrzewał i wyłączał.  wszystkie zmiany notuj w zeszycie żeby łatwiej było to odkręcić

Opublikowano
  • Autor

Ok dzięki za odpowiedź,tak będę robił.

Opublikowano
  • Autor

Panowie jak się robi modulację w tym piecu i sterowniku,w jaką opcję trzeba wejść? 

Opublikowano
  • Autor

Sterownik Tech st-978T