Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Regulatory pokojowe Tech

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdź funkcje grzanie-chłodzenie.

Opublikowano

No trzeba szukać dalej. Skoro co dwa dni to być może w sterowaniu tygodniowym jest zapisane chłodzenie.

Opublikowano

To pozostają dwie opcje a raczej trzy. Pierwsza sprawdzić nastawy min i max temperatury. Druga sprawdzić ustawienia w sterowniku źródła ciepła - kotła. Trzecia wykonać telefon do serwisu tech.

Opublikowano

Coś jest nie tak. To są proste termostaty. Mają styk bez potencjałowy, czyli jak styk się zewrze, to w innym urządzeniu następuje zwarcie i urządzenie się uruchamia. 

Dziwne że oba urządzenia (dlaczego więcej niż jedno ? ) tak samo się zachowują. Może coś niewłaściwie jest podłączone. Z tym że tam ciężko jest coś źle podłączyć. 

A może wyświetla się zadana temperatura minimalna, lub maksymalna? Jak masz te parametry ustawione?

Opublikowano

Nie zakładam tematu a napisze tu.

Chce przed zimą zakupić regulatory temperatury. Mam Pellux Compact 12kW.

Jeden regulator pokojowy w salonie i jeden na pomieszczenie z grzejnikiem.

Mam Siłownik Afriso na podłogę i manualny zawór 3d Herz na grzejniki.

Co do podłogi to rozumiem że regulator będzie ingerować w siłownik na 3d. A jak sprawa ma się na grzejniki? Muszę dokupic Siłownik czy głowice termostatyczne?

Czy ktoś doradzi jaki zestaw zakupić? Szukam w polskim TECH.

Opublikowano

Afriso bez problemu współpracuje z Tech. Co do zaworu na grzejniki, jak chcesz mieć jakiekolwiek sterowanie elektroniczne, to musisz go wymienić. Z manualnym zaworem nic nie zrobisz.

Musisz jeszcze zastanowić się w jaki sposób chcesz kontrolować temperaturę. Jest kilka rozwiązań.

1. Każde pomieszczenie z osobna
  2. Zadana temperatura na zasilaniu
  3. Pogodówka

Wszystko to oczywiście można połączyć w jedną całość. Na stronie Tech masz konfigurator.

Opublikowano

Czyli kupuje siłownik na zaworze zasilającym grzejniki ewentualnie zamieniam go na kompletny nowy Afriso z siłownikiem. Dodatkowo kupuje dwa regulatory, jeden montuje w pomieszczeniu z grzejnikami a drugi w pomieszczeniu z podłogowka. To wystarczy czy muszę jeszcze jakiś ster bo Plum w kotle tego nie ogarnie?

Jestem laikiem. 

Czyli kupuje siłownik na zaworze zasilającym grzejniki ewentualnie zamieniam go na kompletny nowy Afriso z siłownikiem. Dodatkowo kupuje dwa regulatory, jeden montuje w pomieszczeniu z grzejnikami a drugi w pomieszczeniu z podłogowka. To wystarczy czy muszę jeszcze jakiś ster bo Plum w kotle tego nie ogarnie?

Jestem laikiem. 

Np taki zestaw.Screenshot_2023-10-29-23-50-20-372_com.android.chrome.thumb.jpg.69ff262f71d49c10617d1de56f7503f9.jpgScreenshot_2023-10-29-23-55-27-055_com.android.chrome.thumb.jpg.958eb71862d67d69ced5ec8877a76b1f.jpg

Opublikowano

To co tu przedstawiłeś, to zwykłe termostaty on/off. Zakładam (bo nie wiem) że masz zawory 3D. Na te zawory trzeba założyć siłowniki. Do siłowników potrzebne są sterowniki. A jakie sterowniki wybierzesz do do zaworów definiują dalszą rozbudowę instalacji.

Musisz dokładnie opisać co masz zamontowane w swojej instalacji. Kocioł jest wiadomy, jakieś zawory. To za mało aby pomóc w doborze sterowników.

Opublikowano

Mam kocioł Pellux Compact 12kW.
Dwa obiegi:
1.podloga
2.grzejniki.
Na podłodze zawór 3d z siłownikiem.
Na grzejnikach 3d manualny.
Chce zamontować regulator temp w pomieszczeniu z grzana podłogą. Taki jak wyżej pokazałem. Ten z temp zewnętrzna i zegarem.
W pomieszczeniu z grzejnikiem wystarczy ten prosty tylko z wyświetloną temp.
Wiem już że muszę zainwestować w nowy zawór 3d z siłownikiem ( na obieg z grzejnikiem).
Dodam że ster w kotle (Plum) obsługuje dwa mieszacze. Jeden wykorzystalem na podłogowe.
Mam również czujnik zewnętrzny tzw pogodowke.
Chce jednak sterować temperatura w pomieszczeniach za pomocą regulatorów z wbudowanym czujnikiem temperatury.

Opublikowano

Jak masz już Plum, to nie prościej byłoby iść w jedną markę? Nie wiem jak sterowniki Tech będą współpracować z Plum. 

Masz już pogodówkę, więc musisz mieć już jakiś sterownik do tej pogodówki. Pogodówka steruje kotłem, lub zaworem 3D.

Pozostaje sterowanie temperaturą w pomieszczeniach. Piszesz że masz jedno pomieszczenie z OP i jedno z grzejnikami. Przynajmniej tak to rozumię. Wcześniej dałem Ci link do konfiguratora. Co tam wyszło z tego ?

Opublikowano

A no to że potrzebuje sterownika. Tyle ze konfigurator nie pyta o ster w kotle. Nie znam się ale skoro kocioł obsługuje dwa mieszacze to nie potrzebuje dodatkowego głównego sterownika. Mam pogodowke ale póki co moim termostatem jest zadana na kotle.

Opublikowano

No i trochę temat się rozjaśnia. Ta pogodówka jest zapewne na kotle, ale jest w tej chwili wyłączona. 

Pogodówką powinieneś wysterować temperaturę kotła w taki sposób, aby zapewnił ciepło dla pomieszczenia z największym zapotrzebowaniem. Z reguły są to grzejniki. W ten sposób likwidujesz zawór 3D na grzejniki i sterujesz temperaturą kotła. Na OP masz już zawór 3D z siłownikiem, więc chyba nic nie musisz dokupywać.

Prawdopodobnie wszystko masz, tylko jest źle skonfigurowane. Lub druga możliwość, to chcesz mieć wgląd w temperaturę jaką masz w pomieszczeniach i możliwość sterowania według własnego uznania.

Opublikowano

Dokładnie. Mam żądaną na kotle i tyle. Salon (OP) przeszklony od południa. Czasem za ciepło w domu. Chciałbym mieć utrzymane 23stC. 

Pogodowka służy póki co jako termometr. 

Co do marki to może faktycznie Plum byłby lepszym wyjściem. Aha, szukam bezprzewodowych.

Opublikowano

Ok. Pomieszczenie z OP jest przegrzane. Piszesz że masz zawór 3D, siłownik i sterownik do tego zaworu. Tam powinieneś zmniejszyć temperaturę, w taki sposób aby pomieszczenie się nie przegrzewało.

Opublikowano

Dlatego chce regulator na ścianie by nie latać co 3h i przestawiać na kotle temp na mieszaczu OP.

Opublikowano

Przy OP tego nie ogarniesz w ten sposób. OP nagrzewa się przez kilka godzin i tyle samo potrzeba aby się wychłodziło. Na początku trzeba metodą prób i błędów wyregulować temperaturę czynnika i przepływy. Jest to mozolna praca, ale trzeba ją wykonać. Żaden sterownik tego nie ogarnie. Przy grzejnikach takie sterowanie sprawdzi się na pewno.

Opublikowano

Dałeś mi do myślenia.

Przepływy ustawia się tymi "pokrętłami" w rozdzielaczu OP? w jaki sposób to zrobić skutecznie? 

Opublikowano

Zgadza się. Te pokrętła, to rotametry. Przepływy powinny być w okolicach 1,5l/h. Jeżeli tak są, to nic tam nie ruszaj. Instalator który Ci to robił, może wszystko ustawił prawidłowo. Zanim tam zaczniesz kręcić poczytaj jakiś wątek na temat regulacji OP. Bez wyliczeń z reguły taka regulacja trwa długi okres. Jest to metoda prób i błędów. Od jednej regulacji do drugiej, aby sprawdzić rezultat trzeba poczekać 24h. OP nie reaguje natychmiastowo, tylko po kilku godzinach, a jeszcze jest potrzebny czas, aby nagrzać, lub schłodzić pomieszczenie. Do tego w dzień pomieszczenie nagrzewa się od słońca.

Zobacz jak u mnie temperatura pomieszczeń skacze. Mam cały czas uchylone drzwi na taras ze względu na zwierzaki domowe. Żaden sterownik tego nie ogarnie. No i koszty oczywiście są dużo wyższe takiego stanu rzeczy.

image.thumb.png.b2c46ba753477a25cdd43bb014d8f699.png

Opublikowano

No rozumiem. A jest możliwość by w salonie była mniejsza temp podłogi a w łazience wieksza nie mając żadnej innej listwy (sterownika) na poszczególne obiegi?