Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wymajelismy nowe mieszkanie pierwszy raz z piecem , odpowietrzylam grzejniki , odpowietrzylam pompę,  a grzejniki nagrzewaja się do połowy I to tak średnio.Nie bardzo wiem o co tam chodzi i czy moze nie trzeba dolac wody i gdzie , bojler jest na drugim koncu domu. Moze powinnam zrobic cos jeszcze , prosze o podpowiedz bo jestem totalnie zielona w temacie , ogrzewanie etazowe .

20231019_134456.jpg

20231019_134502.jpg

20231019_134847.jpg

20231019_134853.jpg

20231019_134847.jpg

20231019_134853.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę o nadawanie tytułów opisujących temat
Opublikowano

Jest jeszcze taka metalowa skrzyneczka przy suficie i kurek koło pompy po odkręcaniu wycieka woda 

Dodam jeszcze że z tej rury zwisającej jakby odciętej przy bojlerze kapie woda i leci para jak w piecu jest rozpalone 

• Ryszard zmienił(a) tytuł na Proszę o pomoc - grzejniki nie nagrzewają się
Opublikowano

Przecież jak tak jest wynajęte mieszkanie to niech właściciel to naprawi. Nie będziesz mu chyba instalacji usprawniać?

Opublikowano (edytowane)

Ta pionowa rura koło bojlera to prawdopodobnie przelew z naczynia wyrównawczego(taki baniaczek w najwyższym punkcie instalacji)Kapie z tej rury po rozpaleniu bo woda wraz ze wzrostem temp.sie rozszerza.Po pierwsze trzeba sprawdzić czy w instalacji nie brakuje wody i ewentualnie uzupełnić(woda powinna się przelać wspomniana rura)po czym odpowietrzyć grzejniki.Gdyby nadal nie grzały to warto przeczyscic filtr skośny przed pompa ale aby to zrobić trzeba zamknąć zawory przed i za pompa o ile takowe są,bez nich będzie słabo.Ze zdjęcia widać że ktoś rury a także filtr pomalował(bez sensu)co może znacznie utrudnić odkręcenie filtra

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano

Przyłączę się do @MikiQ i proponuję zgłosić to właścicielowi. Ja też wynajmowałem mieszkanie i zgłaszali mi wszystkie usterki. Docelowo musiałem wymienić piec na nowy. W końcu brałem kasę za wynajem, to jakieś obowiązki też są.

Nie rób nic na własną rękę, bo jak coś się zepsuje poważnego, to powiedzą że to wina tego że odkręciłeś i wyczyściłeś sitko niewłaściwie.