Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłączenie bufora pod istniejącą instalacje - pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry

Chciałbym prosić o pomoc w podłączeniu bufora do istniejącej instalacji, jakiej średnicy rury zastosować do podłączenia bufora, objętości zbiornika wyrównawczego (ewentualnie modyfikacja na układ zamknięty). Instalacja podpięta jest pod kocioł ze sterownikiem na paliwo stałe. Objętość bufora 2000 l. Średnica rur w instalacji to 1 cal (stalowe). Przepływ w instalacji jest wymuszony. Załączam naszkicowany odręcznie schemat instalacji (mam nadzieję, że jest wystarczająco czytelny).

Z góry dziękuję za pomoc.IMG_20231006_183359331.thumb.jpg.3dc164954188e4ec2e0915a675f17f0e.jpg

Edytowane przez miodoplast
Opublikowano (edytowane)

Postanowiłem przystosować instalację na wzór poniższego schematu. Mam jednak jeden problem. Przy zastosowaniu zaworu termostatycznego (55*C) przy powrocie kotła, w sytuacji kiedy naładuje bufor do 80*C i wygasze kocioł, będzie pracował obieg przez kocioł wychładzając bufor (do chwili zamknięcia obiegu przy temp 55*C). W jaki sposób rozwiązać ten problem (przy kotle sterownik ecomaxx 800 r1)? Myślałem nad podpięciem bufora jako zbiornik CWU do sterownika i ustawienie temperatury na 80*C, pytanie czy pompa jest wyłączana w chwili kiedy temp CWU jest wyższa niż na kotle.

IMG_20231008_095729903.jpg

Edytowane przez miodoplast
Opublikowano (edytowane)

Na sterowniku dasz ustawienie że sterowanie temperaturą wg spalin i warunek temperatura spalin np 95. Pompa co piec bufor działa wg tego nie pali się to temp spalin spadnie niżej niż zadane to pompa nie będzie pompować. Ja tak mam sterowanie wg spalin. I ustawić trzeba od jakiej temperatury będzie startować pompa co ja mam 80 i histereza 3. Wg mnie lepszy jest laddomat z wkładką 78 stopni. Zawory zwrotne jeszcze muszą być na zasilaniu i powrocie układu piec bufor. Nie miałem ich i nielegalnie mi po paleniu grzał się piec z bufora. 

Edytowane przez stonefistt