Damian123c Opublikowano 23 Września 2023 #1 Opublikowano 23 Września 2023 Witam mam taki problem bo nie wiem jak się wpiąć z instalacja wodną do instniejącej już instalacji podłaczonej do domu. Posiadam pompę głebinową która jest podłączona z zbiornikiem hydroforowym w domu. Nie ma możliwości podpięcia sie bezpośrednio do instalacji w domu. Istnieje możliwość tylko wpięcia sie w studzience. Jakie są możliwość zrobienia tego żeby wszystko dobrze działało. Schemat instalacji Cytuj
sambor Opublikowano 24 Września 2023 #2 Opublikowano 24 Września 2023 Tam ciężko będzie coś spaprać, trzeba tylko w garażu na wejściu wody zamontować zbiornik hydroforu ok 50l pojemności i będzie OK. Mam podobnie i działa od 12 lat bez problemu Cytuj
Damian123c Opublikowano 26 Września 2023 Autor #3 Opublikowano 26 Września 2023 (edytowane) W dniu 24.09.2023 o 13:36, sambor napisał(a): Tam ciężko będzie coś spaprać, trzeba tylko w garażu na wejściu wody zamontować zbiornik hydroforu ok 50l pojemności i będzie OK. Mam podobnie i działa od 12 lat bez problemu A jak to będzie z ciśnieniem, jeśli w garażu będę pobierał wode bo bedzie tam umywalka i wc to po paru razach użycia skończy sie ciśnienie i bedę musiał czekać aż załaczy sie w domu wyłacznik ciśnieniowy? Jeszcze myślałem nad przeniesiem zaworu zwrotnego zaraz za pompe i wpiecie sie instacja za nim ale nie wiem czy bedzie to niosło jakieś skutki uboczne. Edytowane 26 Września 2023 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
sambor Opublikowano 26 Września 2023 #4 Opublikowano 26 Września 2023 Na moim rys jest 1 błąd w części domowej najpierw jest wyłącznik ciśnienia, a następnie zaw zwrotny. Oczywiście sama pompa ma wbudowany zaw zwrotny. Ponadto wszystko zależy od tego jak jest ustawiony wyłącznik ciśnieniowy hydroforu i pojemności naczynia w garażu. Cytuj
Damian123c Opublikowano 26 Września 2023 Autor #5 Opublikowano 26 Września 2023 Czyli w moim przypadku pomogło by zamiana miejscami zaworu zwrotnego z wyłacznikiem ciśnieniowym zeby wyłacznik wykrywał spadek ciśnienia w zbiorniku od garażu? Cytuj
sambor Opublikowano 26 Września 2023 #6 Opublikowano 26 Września 2023 Tak , jak piszesz, ale zbiornik w garażu musi być, inaczej strumień wody będzie mocno falował Cytuj
Damian123c Opublikowano 27 Września 2023 Autor #7 Opublikowano 27 Września 2023 Okej to zbiornik 50l bedzie wystarczający żeby pompa sie często nie właczała? Cytuj
sambor Opublikowano 27 Września 2023 #8 Opublikowano 27 Września 2023 Częstotliwość załączania zależy od poboru wody, im większy zbiornik , tym mniejsze falowanie strumienia, moim zdaniem dla 1 umywalki 50l wystarczy, ale np dla mycia samochodu już nie. Cytuj
Damian123c Opublikowano 27 Września 2023 Autor #9 Opublikowano 27 Września 2023 Będe tylko 2 umywalki i toaleta. Ale bede używane sporadycznie więc pewnie wystarczy. Dobrze dziękuje za pomoc. Cytuj
sambor Opublikowano 27 Września 2023 #10 Opublikowano 27 Września 2023 Tylko trzeba pamiętać, że w obu zbiornikach musi być takie samo ciśnienie wstępne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi