Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomocy! Piec Mi Gaśnie! Ze ślimakiem, Z Żywca.


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

 

Mam już 3 lata piec z Żywca, z podajnikiem ślimakowym.

3 i 2 lata temu było wszytsko w pożądku, piec palił zawsze z ustawieniami 16s podawanie, 44s przerwy.

W tym roku makabra!

Wszystko było ok jak nie było mrozów, piec ustawiłem na 56 stopni.

Potem zaczeło być zimno i podniosłem temperaturę do 60 stopni.

I zaczoł się horror, piec nie potrafi osiągnąć temperatury wyższej ni 58 stopni, a węgiel jakby nie chciał się palić i wysypuje mi go na boki.

Jakos pali jak zostawie te ustawine 56 stopni, ale zdaża się że i też wygaśnie (wysypując węgiel na boki)

Sterownik jest ok.

Radzili zadzwonić do jakiegoś serwisu, dzwoniłem, powiedzieli żeby wydłużyć czas pracy, wydłużałem, jest to samo:(

Też i skracałem i experymentowałem z ustawieniami, za każdym razem miałem ten sam efekt:(

 

Co może być przyczyną w/w problemu ??

Wegiel ?? Piec ?? Sterownik ?? Czujnik temperatury ??

Poradźcie coś bo w domu mam temperaturę 19-21 stopni, mi to starcza, ale żona warczy:)

Opublikowano

Dwa dni temu zakupiłem tonę groszku. Cóż, momentami tęsknię za moim starym śmieciuchem. Wychodzą z retorty jakieś posklejane dziwadła i za nic nie mogę ustawić żeby się spalało. Pewnie masz groszek podobny do mojego.

Opublikowano

Jaka moc pieca i jaki metraż - napiszę jutro.

Jaki ciag kominowy i wentylacja? Hmm... dobra:) Bardzo dobra:)

Komin był czyszczony, wentylacja jest zapewniona z zewnatrz do pomieszczenia gdzie jest piec i od wewnątrz też jest.

Z tym węglem to może być racja.

Bo też mam pozlepiane "coś" i codziennie muszę wyżucać przepełnioną szufladę tego czegoś.

W zeszłym roku co 2 dni wyżucałem niepełny pojemnik jak gdyby piasku, wszystko było ładnie spalone.

Tylko że w zeszłym roku miałem węgielz Piekar Śląskich, a w tym z Sosnowca z kopalni Juliusz.

A co jeśli sprzedali mi węgiel mieszanyz zjakimś syfem ? Mozna jakoś sprawdzić jakość kupionego węgla ?

Opublikowano

Piec - KDO Economic (z Żywca)

Moc - 25 kW

Poj. wodna - 75 l.

 

Metraż - ok. 2 x 80 m2 (dom parter + pietro)

 

Piec zawsze spalał 20 - 25 kg ekogroszku na dobę przy minusowych temperaturach.

Przy plusowych 15 - 20 kg.

Opublikowano

Nie próbowałem.

Ale to chyba wina tego co kupiłem.

Ciotka mi dziś dzwoni że jej piec nie grzeje:) Zajechałem, to samo co u mnie! A wegiel kupowała tam gdzie ja, i to w tym samym czasie.

 

Ale coś mi drgło:)

Oglądałem filmik jak się powinno palić, wprowadziłem te same ustawienia. ( http://www.youtube.com/watch?v=4khgdMS82CA...feature=related )

Czyli:

Podawanie 10s. (facet na filmiku miał 8s.)

Przerwa 50s.

Wentylator na 10% puściłem (miał 60%)

Gość w filmiku mówi że palenisko powinno wyglądac jak u kowala:)

A że "Chłopów" ostatnio oglądałem to mniej więcej wiedziałem jak to ma wyglądać:(

No i zaczeło coś grzać:( W prawdzie dość dłogo trfało zanim piec dotarł do 58 stopni, ale dał rade:)

Czekałem jak pali po przerwie i było ok. Nie wiem czy histerezy nie zmienić na 1 stopień (sa 2 ustawione), na razie tak zostawiam.

Jutro zobacze jak popiół wygląda.

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam facet

 

ja mam piec z pleszewa, kupilam w czerwcu a problemy sie zaczely jak przyszly mrozy. teraz nie chce sie wogole palic . pali sie z pol godziny i gasnie, zmienialismy ustawienia, opal czyscilismy piec wraz z kominem i nic nie pomoglo, widze ze miales podobny problem wiec moze cos poradzisz bo sprawa jest naprawde beznadziejna

Opublikowano

Do facet.

Skoro w poprzednich latach paliło się ok, więc winy na pewno nie ma w piecu. Skoro zmieniłeś węgiel i gorzej się pali to sytuacja jest oczywista. Dodatkowo możesz jeszcze sprawdzić kanał którym doprowadzane jest powietrze na palenisko, może być przytkany, co powodowało by niedopalanie węgla a co za tym idzie kłopot z osiągnięciem temperatury.

A do kowalskiej: Ja mam piec z Pleszewa i jest wszystko ok, nie musisz uogólniać wszystkich producentów stamtąd bo jest ich pewnie ze 100. Napisz więcej jaki masz piec.

Pozdrawiam

Opublikowano
Jaka moc pieca i jaki metraż - napiszę jutro.

Jaki ciag kominowy i wentylacja? Hmm... dobra:) Bardzo dobra:)

Komin był czyszczony, wentylacja jest zapewniona z zewnatrz do pomieszczenia gdzie jest piec i od wewnątrz też jest.

Z tym węglem to może być racja.

Bo też mam pozlepiane "coś" i codziennie muszę wyżucać przepełnioną szufladę tego czegoś.

W zeszłym roku co 2 dni wyżucałem niepełny pojemnik jak gdyby piasku, wszystko było ładnie spalone.

Tylko że w zeszłym roku miałem węgielz Piekar Śląskich, a w tym z Sosnowca z kopalni Juliusz.

A co jeśli sprzedali mi węgiel mieszanyz zjakimś syfem ? Mozna jakoś sprawdzić jakość kupionego węgla ?

kupiles bezposrednio na kopalni??

ekogroszek z juliusza ma zerowa spiekalnosc wiec te dziwadla ktore wychodza ci nad retorte nie maja prawa sie tworzyc!!! domyslam sie ze kupiles ochrzczony ekogroszek na skladzie

ja co prawda juliusza kupilem na skladzie ale byl to towar CUD !!!

Opublikowano

Palę EKORETEM Juliusz z Sosnowca, ZERO!!! spieków. Wypala się b. dobrze, nie mam żadnych problemów z uzyskaniem temperatury.

Podawanie 10 s na 40 s przerwy, nadmuch 5 / 10.

Jedyny mankament to niemalże codzienne skrobanie z sadzy.

Opublikowano

Za mało powietrza. Płomień powinien być koloru jasnożółtego (słomkowy). Wszystko można spalić, tylko trzeba dobrać stosunek pow. do paliwa. Mała ilość pow. kolor bliski czerwonego, piec nie spala węgla, dużo sadzy i nie osiąga temp zadanej. Płomień zbliżony do białoniebieskiego, za dużo pow, spieka i nie osiąga temp. zadanej.Wysokość płomienia 5-10 cm ponad deflektor. I najważniejsze, temp powrotu w piecach na paliwo stałe powinna być nie niższa niż 45 stopni. Jak jest niższa, to sprawność pieca jest niska i dużo smolistej sadzy. Najlepsze nastawy to 60 stopni zasilenie a 50 stopni powrót. Sterowanie temp. grzejników zaworem czterodrożnym, a powrotu baypasem z pompa mieszającą, włączaną sterownikiem lub włącznikiem termostatycznym. Palę ekogroszkiem już 5 sezon i spalałem różne sorty węgla. Kupuję węgiel na cały sezon i raz ustawiony w październiku spala cały sezon OK. Lepiej ustawić krótki czas podawania czas podawania, np. 7 sek a częste cykle ładowania (jednorodna dawka). W moim piecu jesienią mam ustawione 7 sek podawanie i 18 sek przerwy. Jak temp. spada poniżej -5 to zmniejszam czas przerwy i zwiększam lekko dawkę pow. Przy piecach do 25KW czas podawania nie większy jak 5 sek

Pozdrawiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.