Marcin33 Opublikowano 21 Grudnia 2009 #1 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Witam forumowiczów Mam zamiar kupić i zainstalować taki zawór schładzający dwufunkcyjny Regulus DVB-1. Czy ktoś z was użytkuje taki zawór i jak on się sprawdza. Pozdrawiam Marcin Cytuj
tomek66 Opublikowano 21 Grudnia 2009 #2 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Mam zamontowany taki zawór, co mogę powiedzieć, działa zgodnie z przeznaczeniem. Raz tylko widziałem go w akcji, chciałem sprawdzić jak działa. Otworzył sie przy temp. ok. 95st, zasyczało i para w kotłowni jak w saunie i wszystko, słodził kocioł do 60st i na tym koniec. Mam instalacje zamkniętą i spadło ciśnienie, ponieważ w rurce zasilającej z sieci wodociągowej było powietrze. Teraz gdyby zadziałał, a nie był bym w kotłowni, nawet bym o tym nie wiedział. Myślę, że jest ok. Cytuj
Marcin33 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Autor #3 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Tomku, a można wiedzieć jak go zamontowałeś. Masz może jakieś zdjęcia?? Pozdrawiam Marcin Cytuj
tomek66 Opublikowano 21 Grudnia 2009 #4 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Producent mojego kotła pomyślał o montażu takiego urządzenia. Zawór jest zamontowany w rurze przyłączeniowej 6/4 cala, na wyjściu z kotła, są tam wspawane dwa gwinty, jeden 3/4cala na zawór DVB-1 i 1/2 cala na zawór bezpieczeństwa. Na dole taka sama rura i tam wpięty jest powrót. Masz tu link, tu wszystko jest opisane. pozdrawiam http://www.zen-pol.eu/zenpol/web/index.php...dukt/show/id/41 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
🔧 Potrzebujesz serwisu pompy ciepła?
Diagnostyka, naprawa, przegląd — firmy serwisowe z okolicy
Znajdź serwis🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj ofertyDołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.