emus Opublikowano 17 Grudnia 2009 #1 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Do napisania tego tematu zainspirowała mnie informacja kolegi nikonela. Proszę o odpowiedź z uzasadnieniem na następujące pytanie: Czy ruchomy ruszt w kotle dolnym powinien przesuwać popiół w stronę drzwiczek popielnika czy też w stronę przeciwną? W moim kotle ruszt przesuwa popiół w stronę przeciwną do drzwiczek. Cytuj
kand Opublikowano 17 Grudnia 2009 #2 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Swój kocioł kupiłem z rusztem ruchomym (obrotowym) uruchamianym ręcznie dźwignią. Popiół był przesuwany w stronę drzwiczek. Po trzech latach użytkowania tego typu ruszt ruchomych wyrzuciłem z kotła. Miałem problemy z rusztami: zacinały się, gromadząc dużą ilość popiołu przy drzwiczkach doprowadzały do zawieszania się opału, podnosząc się bardzo wysoko nad rusztami robiły „rewolucję” w strefie żaru. Po rusztowaniu tymi rusztami i tak dodatkowo trzeba było rusztować pogrzebaczem. W czwartym roku paliłem bez ruszt ruchomych i co ciekawe było lepiej niż z tymi rusztami (rzadziej trzeba było rusztować). W tym roku wykonałem ruszta ruchome własnej konstrukcji, które podnoszą się na wysokość 12 mm i przesuwają na odległość 6 mm. Czasowe sterowanie elektro-mechaniczne. Mam możliwość zmiany kierunku przesuwania popiołu w dwóch kierunkach. Po wielu próbach i obserwacji procesu spalania wybrałem przesuw popiołu w stronę drzwiczek (taki sam kierunek jaki był przy fabrycznych rusztach), dlatego że jest lepsze napowietrzanie żaru w miejscu wlotu spalin do palnika, a tym samym wyższa temperatura spalin i bezdymne spalanie. Końcówka ruszt ruchomych pracuje otoczona z czterech stron szamotem (początek palnika). Tak to wygląda u mnie, nie wiem jak powinno być w innych kotłach, pewnie wynika to z konstrukcji kotła. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 18 Grudnia 2009 #3 Opublikowano 18 Grudnia 2009 W Junkersie który użytkuje od 3 sezonów jest ruszt wahliwy (tył, przód). Po zamomtowaniu napędu zapomniałem o odpopielaniu, wyciągam tylko szufladę z popiołem. Czasami zdarzy się (raz na miesiąc), że jakiś kamyczek znajdujący się w węglu zablokuje ruszt ale jest to łatwe do usunięcia. Ruszt jest lekko przerobiony (przycięte są żeberka). Całość opisana jest w temacie Junkers - praktyczne aspekty ogrzewania-konkretne kotły-Junkers Supraclass lub Dakon DOR12 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi