Chester11-86 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 #1 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Witam Wszystkich, Przeglądałem forum na temat instalacji C.O. i zauważyłem, że w układach otwartych jest bardzo mało propozycji. W "obecnych czasach" wszyscy projektują instalację w układzie zamkniętym lub mieszanym, ja natomiast jestem bardziej przekonany do układu tylko otwartego stąd mój post i prośba o pomoc oraz odpowiedź na pytania, które pojawią się w tym temacie. Poniżej zamieszczam zaprojektowany przeze mnie schemat instalacji. Założyłem, że nie będę używał laddomatu tylko zwykły termostatyczny zawór mieszający + pompa. Nie będzie żadnej podłogówki, tylko same grzejniki. czytając różne artykuły i normy dotyczące posadowienia naczynia wyrównawczego eliminując różne skosy rury to w tym miejscu będzie połączenie idealnie pionowe (chociaż oglądałem różne instalację w domach rodziny i złamane są wszystkie normy a tyle lat to funkcjonuje). Nie umieszczałem na schemacie żadnych filtrów siatkowych ponieważ uważam, że jest to normalne a nie chciałem zaciemniać schematu. Z wielką chęcią chciałbym wysłuchać Waszych opinii i wskazówek. Czy to ma prawo działać prawidłowo? Krytyka oczywiście jak najbardziej mile widziana. Dziękuję bardzo za zaangażowanie i pomoc. Pozdrawiam serdecznie! Cytuj
Witek-z-Ulicy Opublikowano 2 Kwietnia 2023 #2 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Odcinek pomiędzy kotłem a naczyniem wzbiorczym powinien być połączony bezpośrednio. Cytuj
Chester11-86 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor #3 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Hmm co to znaczy bezpośrednio? Czyli przed trójnikiem, który zasila bufor i bojler? Cytuj
sambor Opublikowano 2 Kwietnia 2023 #4 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Ten schemat jest do kitu, prawidłowo na pewno nie będzie działał, a co to jest zawór antyzwrotny? W hydraulice cieczowej stosujemy tylko zawory zwrotne. Cytuj
Chester11-86 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor #5 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Racja, źle nazwałem zawory. Jeżeli jest do kitu powiedz proszę na co muszę zwrócić uwagę, doczytam douczę się i będę poprawiał. Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 #6 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zawór termostatyczny powinien być na zasilaniu za buforem a za nim pompa.Musisz też mieć dodatkowa pompę ładująca bojler Cytuj
Chester11-86 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor #7 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 W jakim celu musi być pompa ładująca bojler? W ten sposób się nie nagrzeje? Dlaczego? Cytuj
sambor Opublikowano 2 Kwietnia 2023 #8 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 4 godziny temu, Chester11-86 napisał(a): czytając różne artykuły i normy dotyczące posadowienia naczynia wyrównawczego Nie doczytałeś, albo czytałeś co innego gdyż zrobiłeś instalację sprzeczną z normą i zdrowym rozsądkiem. Poczytaj jeszcze raz, ale tym razem dokładnie i na temat. Cytuj
Chester11-86 Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Autor #9 Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Dziękuje za uwagi, idę dalej się dokształcać :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi