Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zatkana instalacja piaskiem z filtra, ogrzewanie podłogowe, płukanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Nie grzeje nam prawidłowo ogrzewanie podłogowe, okazało się, że przez błąd instalatora piasek z filtra był wmywany do całej instalacji. Pompa ciepła (Bosch) wyświetla alarm, ze jest zbyt niskie ciśnienie podczas odladzania. Niektóre pętle są całkowicie zatkane. Pan instalator za 1 razem płukał dolne piętro, następnie górne, potem kocioł (nie wiem czy to fachowe określenie jeżeli mamy do czynienia z pompą ciepła😬)
Robi to metodą „domową” 😉podłączając szlauch do kranu z bieżąca woda (nie używa specjalnej pompy do płukania instalacji), oczywiście nie udało mu sie wypłukać całego piasku, górne piętro całkowicie przestało grzac, na dole sie trochę poprawiło.

Pan instalator po tygodniu ponownie płukał lecz jedynie górne piętro. Odblokował 2 pomieszczenia, 3 pokoje nadal nie grzeją. Na dole bez zmian.

Pan instalator po kolejnym tygodniu płukał jedynie kocioł,filtry itp. W domu instalacji nie ruszył. Po jego działaniach ponownie zatkało nam kompletnie całe dolne piętro prócz jednego pomieszczenia. 

Moje pytanie brzmi, czy on takim swoim działaniem jest w stanie wypłukać cały ten piasek z instalacji? Przeglądam to forum i po tym co czytałam w innych wątkach mam spore zastrzeżenia do pracy tego Pana. Jakies rady? Dodam, że rotametry nie regują.

Dziekuje

Edytowane przez Żana
Opublikowano

Żeby wypłukać cząstki stałe konieczna będzie odpowiednia prędkość przepływu - najbardziej "martwiłbym" się o wszelkie syfony. Z pewnością wyzwaniem będzie pozbycie się piasku z pętli podłogówki na najniższej kondygnacji. IMO bez dodatkowej pompy, która będzie w stanie zapewnić odpowiednią prędkość przepływu się nie obędzie.