Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.

Mam pytanie związane z instalacją CO w moim domu ,a mianowicie ma ona okolo 20lat rury stalowe z obiegiem grawitacyjnym do którego podłączony jest piec(nr.1 ogólnie do przepalania w okresie jesiennym)i zbiornik przelewowy mam zamontowany w najwyższym punkcie (jak na schemacie).Chciałbym zasięgnąć opini w sprawie podłączenia rury bezpieczeństwa do zbiornika przelewowego z pieca (nr.2) Czy taki sposób podłączenia jest dopuszczany i czy potrzebne są jeszcze jakieś dodatkowe zabezpieczenia, chodzi przede wszystkim o to aby po odłączeniu jednego pieca można było korzystać z drugiego.

post-12378-1260281064_thumb.png

Opublikowano
[ciach]

Podłączenie jest błędne choćby z tego powodu, że rura wzbiorcza pozostanie 1/2" mimo iż bezpieczeństwa z kotła będzie 1"

Opublikowano
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.

(.....) Czy taki sposób podłączenia jest dopuszczany i czy potrzebne są jeszcze jakieś dodatkowe zabezpieczenia, chodzi przede wszystkim o to aby po odłączeniu jednego pieca można było korzystać z drugiego.

Witam.

Według narysowanego schematu oba kotły nie będą mogły pracować równocześnie.Minimalne średnice rur bezpieczeństwa - zarówno wznośnej jak i opadowej to 1".Jeżeli naczynie wzbiorcze jest na nieogrzewanym strychu to powinna być zamontowana rura cyrkulacyjna między dolną częścią naczynia a wznośną rurą bezpieczeństwa.Opadowe rury bezpieczeństwa łączy się bezpośrednio do powrotu kotła bez odcinania zaworami.Bojler cwu nie będzie grzał przy pracy pompy obiegowej.

Pozdrawiam - M.

Opublikowano

Witam.

I z góry dzięki za tak szybką odpowiedż.

Naniosłem pewne poprawki i czy tak może być ?.jeżeli chodzi o piec 1to tak jak napisałem wcześniej jest to stara instalacja i nigdy nie było z nią problemów,natomiast piec 2 też był zainstalowany ,ale nie było zaworu 4 drogowego ,i po montażu jego musiałem zmodernizować podłączenia,i z tego powodu jest moje pytanie czy moge zainstalować 2 zbiornik przelewowy ,Podkreślam że gdy chodzi jeden piec to drugi jest odłaczony.(chodzą sezonami) Natomiast co do CWUto jeżeli zastosuje pompe to powinno być ok?

post-12378-1260355426_thumb.png

Opublikowano
Witam.

(....)

Natomiast co do CWUto jeżeli zastosuje pompe to powinno być ok?

Witam.

1.Możesz zamontować drugie naczynie wzbiorcze byle na tej samej wysokości co stare i uzupełnij o opadową rurę bezpieczeństwa.

2.Stare naczynie wzbiorcze podłącz rurami bezpieczeństwa 1" a nie 1/2".

3.Pompka na CWU konieczna ale musisz ją wyregulować żeby nie zakłócała pracy instalacji CO.

Pozdrawiam - M.

Opublikowano
Witam.

I z góry dzięki za tak szybką odpowiedż.

Dlaczego Wy ludzie upieracie się przy podłączaniu jednej wspólnej rury bezp. i wzbiorczej?

Szkoda parę groszy na drugą rurę do naczynia?

Opublikowano

Nieważna jest ilość naczyń, chodzi o fakt, że ludzion żal kilku metrów dodatkowych rur, żeby zrobić rurę bezp i rurę wzbiorczą osobne... A nie "w jednym" ponieważ takie rozwiązanie do bodajrze 25kW jest dopuszczalne! Stare instalacje w ogóle nie mają rury bezp, na dodatek naczynia są na końcu jednego z pionów, podłączane 1/2" rurami!

Opublikowano

Witam.

Zgadzam się co do niepotrzebnego dziadowana z tą oszczędnością rur.Każdy kocioł MUSI być zabezpieczony oddzielnie.Przy rozbudowie kotłowni najłatwiej dać jedno nowe większe naczynie wzbiorcze i do niego podłączyć zabezpieczenia wszystkich zainstalowanych kotłów.Niepotrzebnym sknerswem mogącym się przykro skończyć jest też wprowadzanie rury przelewowej do kanalizacji na strychu zamiast po ludzku sprowadzić ją nad zlew w kotłowni.

Pozdrawiam - M.