zdzichoa Opublikowano 7 Grudnia 2009 #1 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Mam problem z wyrównaniem ciśnienia wody zimnej a to dlatego ze przy ogrzewaniu wody zimnej w podgrzewaczu wody 300l (ciś. sieci 3.5 at ) następuje wyciek wody z zaworu bezpieczeństwa. Poradzono mi aby kupić zbiornik wyrównawczy (kupiłem zilmet 11a-hydro-pro ), ale nie wiem gdzie go zamontować aby spełniał swoją rolę i jak ? Bardzo proszę o radę w tym temacie i instrukcje. Cytuj
tomek66 Opublikowano 7 Grudnia 2009 #2 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Załóż zawór bezpieczeństwa o otwarciu 0.6 MPa i nie potrzeba zbiornika wyrównawczego. Ja mam ciśnienie w sieci 4 at i nigdy nawet nie kapało. Cytuj
2old Opublikowano 7 Grudnia 2009 #3 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Od początku. Jeśli wyciek z zaworu bezpieczeństwa jest permanentny, to albo sam zawór jest uszkodzony/zużyty albo niewłaściwie dobrany (za małe ciśnienie otwarioe - powinno być 5bar). Jeśli wyciek z zaworu bezpieczeństwa pojawia się w czasie gdy ciepła woda jest nieużywana dłuższy czas (noc) to ratunkiem jest naczynie wzbiorcze. Dla zasobnika 300 dm3 i kotła o mocy 24kW powinno mieć pojemność minimum 18 dm3. Zamontować go należy na wejściu zimnej wody do zasobnika tak, by nie było między nim a zasobnikiem jakiegokolwiek zaworu i by rura łacząca naczynie z instalacją było możliwie krótka ( niepożądany "martwy odcinek" w instalacji). Dobrze jest użyć złącza samoodcinającego do montażu naczynia wzb. Umożliwia ono kontrolę/wymianę naczynia bez zrzucania wody z zasobnika. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi