Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

ma taki problem i chciałbym Was poprosić o poradę.

Chciałbym podłączyć kominek z płaszczem wodnym i wbudowaną wężownicę do cwu oraz kocioł gazowy do jednego sensownego układu. Nadmienie że na parterze mam ogrzewanie podłogowe a na piętrze konwencyjne. Myślałem nad zebraniem wszystkiego do zasobnik kombinowanego -kocioł + kominek 24kw do podgrzewania co a węzownica kominka do cwu. Innym moim pomysłem było by zebranie wszystkiego do zort-centali ale nie wiem jak taki układ w pratyce pracuje, czy takie zmieszanie wszystkich źródeł ma sens.

Proszę o jakiś pomysł.

Ewentualnie jaki zasobnik kombinowany byście polecili

Opublikowano

Witam

Łączenie wielu źródeł ciepła ( szczególnie tzw. "odnawialnych") ma sens -...bardzo dobrze wychodzą świadectwa energetyczne dla takich obiektów. Jeśli zaś ktoś ma ochotę na umieszczenie kotłowni w salonie , to kominek z płaszczem wodnym jest niezłym pomysłem. Należy go podpiąć wspólnie z kotłem gazowym (kondensacyjnym) i ew. solarami do bufora ciepła z zatopionym wymiennikiem cwu. ( firma np Reflex/Pomex. Galmet, Eco-Vimar - emalia, ACV - z blachy kwasoodp). Centrale ZORT raczej do większych instalacji. Można też zastosować urządzenie firmy ACV - "3 w 1" - kocioł gazowy, buforek i grupy pompowe obiegów grzewczych w jenej obudowie. W sumie kosztuje to spore pieniądze i trzeba nieźle nakładać do kominka żeby się chciało zwrócić... ale technicznie się da. Jeśłi już koniecznie (np dostęp do taniego drewna) to lepiej rozważyć kociołek "na wszystko" w kotłowni (koniecznie z wyjściem bezpośrednio na zewnątrz), a salonie, góra, - kominek (może otwarty?) - tylko do popatrzenia....

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja również uważam że kominek z płaszczem wodnym należy stosować jedynie wtedy kiedy mamy zamiar opalać dom czy mieszkanie drewnem a nie ma możliwości zrobienia osobnej kotłowni, do salonu najlepiej zrobić taki kominek jak opisany w powyższym poście, jest to najbardziej ekonomiczne