Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Szukałem informacji w sieci aby ktoś wytłumaczył o co chodzi z ciśnieniem instalacji C.O. w układzie otwartym. 

Wszędzie opisane są układy otwarte, filmiki jakie to jest super i nie zawodne (ok nie neguję) ale chcę stworzyć instalację C.O. z piecem na paliwo stałe z buforem ciepła 800 litrów.

Pytanie brzmi:

1. Skąd wiem jakie będzie ciśnienie w takiej instalacji? 

2. Jak to sprawdzić wyliczyć?

3. O ile może się podnieść ciśnienie jeżeli nagrzejemy wodę do 90 stopni C

4. Jak to się wszystko ma do ciśnienia z wodociągów? Jeżeli mam ustawione 4 bary z sieci a bufor ciepła wytrzymuję tylko 3 bary.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie!

Opublikowano

Oj widać, że kolega spał na lekcjach w szkole podstawowej!

To na pewno było na lekcjach fizyki:

ad1, 2 - obliczysz z wysokości słupa wody - czyli różnicy między najniższym a najwyższym punktem instalacji , najwyższy punkt to zawsze przelew w naczyniu przelewowym, a najniższy to dół kotła - ta różnica w metrach pozwoli określić ciśnienie w barach - 1 bar to 10m różnicy poziomów w instalacji.

ad3 - w układzie otwartym to ciśnienie raczej spadnie niż wzrośnie, gdyż ciśnienie zależy od gęstości cieczy , a gęstość wody po podgrzaniu spada.

ad4 - przy prawidłowo wykonanej instalacji ciśnienie w sieci nie ma znaczenia.

Opublikowano
30 minut temu, sambor napisał(a):

Oj widać, że kolega spał na lekcjach w szkole podstawowej!

To na pewno było na lekcjach fizyki.

Dużo chorowałem 🤫 

Hmm dziękuję za odpowiedzi, doczytałem sobie resztę i już wiem o co chodzi.

Natomiast z tym pytaniem nr 4 to przyznaje durne pytanie. Już było późno i nawet się nie zastanowiłem.

Dopiero rano na to wpadłem, przecież to jest odseparowany układ.

Mam jeszcze jedno pytanie.

5. Czy naczynie przelewowe musi mieć określoną pojemność, wylicza się to z jakiegoś wzoru?

Opublikowano

Czyli mając bufor ciepła około 800 litrów + pojemność kotła około 80 litrów + grzejniki 30 litrów + pojemność rur 80 litrów = około 1000 litrów czyli obliczając minimum 4% naczynia wyrównawczego powinno się mieścić w około 40 - 45 litrów.

Nie za dużo? Wszystko przez bufor cieplny?

Czy taka instalacja musi być inaczej zaprojektowana? 

Opublikowano

To jak jesteśmy przy naczyniu wyrównawczym, to szukając informacji w tym temacie natknąłem się, że nie jest to też takie łatwe do zrobienia. Jest norma PN - 91/B - 02413, w której opisano, że rura od pieca do zbiornika musi być idealnie pionowa i w pewnych przypadkach są dopuszczalne odchyłki. 

Niestety nie mam możliwości przeczytania tej normy, czy mógłbyś mi wyjaśnić w jaki sposób mogę puścić rurę od pieca do naczynia, jakie zastosować skosy?