Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgadzam sie z przedmowcom, dlatego ja u siebie nie zakladam juz zadnych daszkow. Na kominie od kominka, mam zalozonego strazaka, ale jak sie zatnie to tez go wywale na ament, mam tylko nadzieje, ze przy drewnie troche mniej ryzykowne to jest :P

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

najlepiej zakończyć komin bez daszków, strażaków, czy innych wymyślnych i drogich zakończeń, miałem daszek ale podczas deszczu czy opadów śniegu sadza lądowała na moim pieknym klinkierze i na dachu i na oknie dachowym i daszek usunąłem i po problemie. Także polecam zakończenie komina tzw stożkiem.

Opublikowano

Stozkiem tzn jak?. ja w tym roku nie mam niczego, no i jak byle te potworne opady to troche wedy mi skaplo do zwyczystki - to znowu jest minus braku dszka, ale z dwojega zlego juz wole chyba troche wody przy obwitych deszczach niz problemy z ciagiem czy sadze na dachu :P

• 3 lata później...
Opublikowano (edytowane)

A mi dziś w nocy w wyniku tych wiatrów zerwało sam ten element obrotowy :blink: Musiało tak zawiać, że wystrzelił kapturek.... :o   Strażaka mam takiego od nowości komina tj. styczeń 2013 r. (nawet nigdy nie paliłem w piecu bez tego), a strażaka miałem takiego: http://prodmax-sklep.pl/pl/nasady-kominowe/52-strazak-kominowy-z-przejsciem-140x270.htmlI Teraz się zastanawiam czy montować ponownie czy też nie (miałbym kupić chyba nowego) -_- Dom mam postawiony w terenie mało zabudowanym z minimalna ilością drzew przy jeziorze (teren dość wietrzny). Piec jaki mam to Defro Optima Comfort Plus 12kw i palę węglem od góry. Będę wdzięczny za porady,

Edytowane przez Tedeusz
  • 3 lata później...
Opublikowano
W dniu 1.04.2015 o 10:36, Tedeusz napisał:

A mi dziś w nocy w wyniku tych wiatrów zerwało sam ten element obrotowy :blink: Musiało tak zawiać, że wystrzelił kapturek.... :o   Strażaka mam takiego od nowości komina tj. styczeń 2013 r. (nawet nigdy nie paliłem w piecu bez tego), a strażaka miałem takiego: http://prodmax-sklep.pl/pl/nasady-kominowe/52-strazak-kominowy-z-przejsciem-140x270.htmlI Teraz się zastanawiam czy montować ponownie czy też nie (miałbym kupić chyba nowego) -_- Dom mam postawiony w terenie mało zabudowanym z minimalna ilością drzew przy jeziorze (teren dość wietrzny). Piec jaki mam to Defro Optima Comfort Plus 12kw i palę węglem od góry. Będę wdzięczny za porady,

według słów moich monterów wkładu do pieca na pellet żadne zakończenia niepotrzebne i niewskazane;