Krz12345 Opublikowano 16 Grudnia 2022 #1 Opublikowano 16 Grudnia 2022 Witam wszystkich mam problem z instalacją ogrzewania A mianowicie podlanczalem sam cale ogrzewanie w budynku 50m piec zamontowany 7 kw nowa popa co nowy bolier naczynko wyrównawcze zawór roznicowy na wysokości popy zamontowany Problem jest w tym że woda w piecu szybko się gotuje i przelewa się że zbiorniczka A grzejniki zimne na razie mam 2 zamontowane aby jakoś przez zimę ogrzewać domek rura co do chodzi do grzejników jest ciepła A grzejnik zimny rura od powrotu lodowata grzejniki odpowietrzone ktoś coś doradzi bo nie wiem co jest przyczyną Pozdrawiam 😀😀 Cytuj
RedEd Opublikowano 17 Grudnia 2022 #2 Opublikowano 17 Grudnia 2022 A bojler gorący? Jakiś schemat by się przydało zamieścić, zdjęcia może... Cytuj
Trx9 Opublikowano 17 Grudnia 2022 #3 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zawory na wyjsciach z grzejników odkręcone ? Iglica od głowicy termostatycznej wysunięta, można ją docisnąć ? Cytuj
Krz12345 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Autor #4 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Tak w baniaka woda gorąca jest I iglice w termostatach są wyciągnięte bo dociskałem je pare razy na maksa A zaworki u dołu podkręcanie są od grzejników puzniej dodam zdjęcia poglądowe Cytuj
Trx9 Opublikowano 17 Grudnia 2022 #6 Opublikowano 17 Grudnia 2022 (edytowane) Pompa nie jest odwrotnie? W ktorą strone strzałka na korpusie pokazuje ? Przy takich małych przekrojach to 2,3 bieg może być konieczny. Edytowane 17 Grudnia 2022 przez Trx9 Cytuj
RedEd Opublikowano 17 Grudnia 2022 #7 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Jak zamienisz pex na stal to będzie działać... Zobacz jakie małe otwory są w złączkach pex, a woda płynie gdzie ma łatwiej... Cytuj
Krz12345 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Autor #8 Opublikowano 17 Grudnia 2022 1 godzinę temu, Trx9 napisał(a): Pompa nie jest odwrotnie? W ktorą strone strzałka na korpusie pokazuje ? Przy takich małych przekrojach to 2,3 bieg może być konieczny. Popa jest założoną strzalka do góry i była włączona na 3 biegu Godzinę temu, RedEd napisał(a): Jak zamienisz pex na stal to będzie działać... Zobacz jakie małe otwory są w złączkach pex, a woda płynie gdzie ma łatwiej... To co w takim przypqdku najlepiej teraz zrobić 3 minuty temu, Krz12345 napisał(a): Popa jest założoną strzalka do góry i była włączona na 3 biegu To co w takim przypqdku najlepiej teraz zrobić Dodam że brat ma podobnie zrobione jak I u mnie i mu wszystko działa poprawnie kwestia może być taka znajomy mi podpowiada że może być za duże ciśnienie w grzejnijach I może tego nie tloczyc nie wiem czy ma to wpływ na to Cytuj
Krz12345 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Autor #10 Opublikowano 17 Grudnia 2022 (edytowane) 20 godzin temu, RedEd napisał(a): Są zwory odcinające bojler? Właśnie kurczę nie mam tak to bym zamknął I zobaczył czy by pchalona grzejniki Edytowane 18 Grudnia 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
krzych13 Opublikowano 17 Grudnia 2022 #11 Opublikowano 17 Grudnia 2022 @Krz12345 a jest jeszcze taka sprawa...czy aby dobrze masz podłączone grzejniki...? gdzie masz wejście i wyjście...od dołu czy boczne...? Cytuj
Krz12345 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Autor #12 Opublikowano 17 Grudnia 2022 3 minuty temu, krzych13 napisał(a): @Krz12345 a jest jeszcze taka sprawa...czy aby dobrze masz podłączone grzejniki...? gdzie masz wejście i wyjście...od dołu czy boczne...? Od dołu podłączenie jest na 2 grzejnijach termostat jest po prawej stropie I podloczenie tez po prawej stronie czyli podloczone mam zasilanie i powrót zaraz podeślę zdjęcie 2 minuty temu, Krz12345 napisał(a): Od dołu podłączenie jest na 2 grzejnijach termostat jest po prawej stropie I podloczenie tez po prawej stronie czyli podloczone mam zasilanie i powrót zaraz podeślę zdjęcie Cytuj
krzych13 Opublikowano 17 Grudnia 2022 #13 Opublikowano 17 Grudnia 2022 @Krz12345na pewno nie pomyliłeś pętli...? Przerabiałem już odwrotnie podłączone kaloryfery od dołu gdyż też nie chciały ruszyć... Cytuj
Krz12345 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Autor #14 Opublikowano 18 Grudnia 2022 (edytowane) 18 godzin temu, krzych13 napisał(a): @Krz12345na pewno nie pomyliłeś pętli...? Przerabiałem już odwrotnie podłączone kaloryfery od dołu gdyż też nie chciały ruszyć... Na pewno bo dziś wodę pospuszczalem I sprawdzałem w rurach pod ciśnieniem powrót I zasilanie to jest wszystko okej tak jak powinno być Może zanotować rozdzielacz tylko czy to coś da Edytowane 18 Grudnia 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi