Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem ze sprężarką [chyba] Nibe ams10-12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, sytuacja wygląda następująco: po włączeniu pompy przez pierwszych kilka lub kilkanaście  minut wszystko jest ok, gorący gaz rośnie , zasilanie czynnika grzewczego również. Ciśnienie czynnika 410A wzrasta. Po pewnym czasie ciśnienie czynnika spada do wartości postojowej praktycznie, 10-12 bar, sprężarka ciągle pracuje, a gaz nie dociera do skraplacza (w moim przypadku lodówka BASVM) pompa nie zgłasza żadnego alarmu. Sprężarka cały czas pracuje, ale nic z tego nie ma bo ciśnienie czynnika nie wzrasta i w związku z tym nie ma temperatury. Dodam, że ściągnąłem czynnik zważyłem i dobiłem zalecaną wartość, nic to nie dało... Jakieś pomysły?? AMS nowy, od razu po instalacji taki zonk...

Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.10.2022 o 14:02, Vlad24 napisał(a):

Tzn zamontowałeś klientowi pompę, która nie dział i nie potrafisz zdiagnozować problemu. A jak kwestia uprawnień F-gaz owych i wiedzy chłodniczej. Nie była dotychczas konieczna? 

Szukam pomocy bo wydaje mi się że po to jest to forum.. nie potrzebuję postów w takim wydaniu. Jeżeli nie chcesz- nie pomagaj, ale ogranicz takie odpowiedzi proszę, nic nie wnoszą..

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Pomocy szukaj tam gdzie Ciebie szkolono.
Widać, że coś im nie wyszło jeśli tu szukasz pomocy.

Opublikowano

Dokładnie, wszedłeś w nieswoje buty, wziąłeś za to kasę, a teraz szukasz pomocy na forum. Rozumiem twojego zawiedzionego klienta gdyby to on szukał pomocy na forach, ale nie ty. 

Powiem jak to wygląda w praktyce, w większości przypadków, ty jesteś bezpośrednim serwisem gwarancyjnym. Jak coś nie działa, do ciebie należy zdiagnozowanie problemu, samemu lub z pomocą serwisu producenta/importera/dostawcy i dalej z tym że serwisem określenie dalszej drogi postępowania, naprawa, wymiana, czy na czas tych całych procedur zastąpienie urządzenia drugim, sprawnym. Ciekawe czemu ty nie idziesz ta drogą, brak autoryzacji, urządzenie kupione na lewo, brak działalności, f-gazów i innych wymaganych papierków. 

Opublikowano

Dziękuję, jesteście bardzo pomocni. Temat zakończony choć nie rozwiązany. PS. Nie kradziona, fgazy są, wiedzą z chłodnictwa pewnie trochę niedostateczna, rozległy temat.. chciałem merytorycznej ewentualnie dyskusji, bo chyba to jest sens forum..Pozdrawiam inżynierów.