Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowy kocioł 25-30kW - jaka alternatywa dla pelletu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem przed wymianą kotła w budynku (grzejniki, około 340m^2, Porotherm 38cm bez dodatkowego ocieplenia- piętro mieszkalne, parter- część usługowa, garaże często otwierane więc tam 15 stopni wystarcza, są panepe PV z tym że pokrywają obecne roczne zapotrzebowanie i nie ma możliwości na więcej). Pompa ciepła do CWU. Poprzednią zimę grzaliśmy zwykłym śmieciuchem i drewnem. Kocioł usunięty (ustawa antysmogowa), został gaz. Budynek na działalność a więc łapiemy się na specjalne ceny prądu i gazu (a więc gaz około 1pln/kWh, prąd 1,9pln/kWh). 

Rozważam kocioł na pellet (np Ogniwo Eko Pellet 25kw)- jeśli zakupię przyzwoity pellet do 2000pln/t w miarę korzystnie powinno to wyjść - nastawiam się na zużycie około 10-15 ton rocznie, można coś myśleć o słonecznikowym, mieszać zrębkę, kukurydzę itp.

Kocioł na drewno- kosztowo porównywalnie, dochodzi bufor (na który średnio mam miejsce... i jak już to max 500l). Od ręki dostępny np. Stalmark. Z tym że to dla mnie przy dużych mrozach oznacza czasami budzik na 3 w nocy i jazdę 10km aby dołożyć- wolałbym od tego odejść. Oraz dym przy rozpalaniu co nie jest tolerowane w mojej okolicy. Dodatkowo w tym roku problem ze zdobyciem opału i dodatkowa praca przy nim.

Węgiel z podajnikiem- przy 3000pln/t wg kalkulatorów typu ekodom wychodzi porównywalnie kosztowo do pelletu. Tu trochę obawiam się o dostępność na przyszłość i czy np. nie będzie jakiejś zaporowej ceny. I druga sprawa- budynek w mieście, lepiej aby nie smrodziło za bardzo;). Poza tym same zalety, najmniej objętościowo do składowania/wożenia/dokładania.

Opcja czwarta o której myślę- kocioł na drewno jak Stalmark wood oraz dołożenie palnika na pellet. Palę wtedy na zmianę. Z tym że najwyższe koszty instalacji, bufor. Zapewne taki zestaw będzie też mniej wydajny jak kocioł od razu pod pellet projektowany. 

Kocioł na zrębki/ palnik na zrębki- do dobrej jakości suchej zrębki nie mam dobrego dostępu oraz kłopotliwe przechowywanie/ suszenie.

Ew. jaki jest w miarę popularny kocioł na pellet 25-35kw z możliwością założenia dużego rusztu?