Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mieszkanie 40m2 (co I Cwu) Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mieszkam w bloku (o dziwo tylko zimna woda i prąd) postanowilem wywalić ŻARA i zamontować CO + CWU. "Zatrudniłem" fachowca. I oto jest problem.

Instalacja: Piec 8Kw, bojler (wymiennik) 80L,

Kaloryfer: 12 żeber, 10żeber, 6 żeber, łazienka - drabinka zasilana od dołu 70 cm wysoka.

Układ jest taki, że piec stroi w centrum, wyjście jest na lewo do 6 żeberek - potem na 12 żeberek i powrót.

Oraz na prawo CWU, dlaej drabinka, dalej 10 żeberek - powrót.

Całość działa w układzie zamkniętym. Tak zasugerował monter, a że jestem kompletny laik - wyraziłem zgodę.

Po podłączeniu i uruchomieniu - wszystko syczy, bulgota, przelewa się woda itp. (mistrz odpowietrzył układ)

Z prawej strony instalacji CWU grzeje się szybko (przykręcam odpływ, aby woda szła dalej na układ), drabinka grzeje max do 3/4 wysokości, za drabinka te 10 żeberek - grzeja tylko 3 i to bardzo słabo.

z Lewej strony instalacji 6 żeber grzeje na maxa, nastepne 12 żeberek grzeje juz słabo (ciągle przelewa się tam woda).

Temperatura pieca (około 50C)

Ciśnienie na zbiorniku przeponowym (0-0,25 bar)

Temperatura ustawiona na pompie (45C)

Aby zaniwelować te wady - fachowiec polecił odpowietrzyć układ. Wygasiłem piec. Wyłączyłem pompe z zasilania. Odpowietrzyłem grzejniki zaczynając od najdalej wysuniętych, załączyłem układ i nic się nie zmieniło. Więc na polecenie mistrza dolałem wodę do układu. Nadal nie ma poprawy.

Poniżej schemat

Proszę o pomoc.

post-11685-1257576232_thumb.jpg

Opublikowano

odpowietrzaj, odpowietrzaj, odpowietrzaj.......przez odpowietrzniki w kaloryferach i pompke....laik, kobieta ci to pisze.... ale com sie nawalczyła z moim układem co to tylko ja wiem i mój mąż ostatecznie, wszystkiemu winne powietrze w układzie, poszukam mojego tematu, zastosowałismy porasy fachowców i pomogły, serio!!!

Opublikowano
odpowietrzaj, odpowietrzaj, odpowietrzaj.......przez odpowietrzniki w kaloryferach i pompke....laik, kobieta ci to pisze.... ale com sie nawalczyła z moim układem co to tylko ja wiem i mój mąż ostatecznie, wszystkiemu winne powietrze w układzie, poszukam mojego tematu, zastosowałismy porasy fachowców i pomogły, serio!!!

Dzieki za info. Co do laika - to fakt jestem zupełnie zielony w temacie ogrzewania CO i CWU.

Co do odpowietrzania to (mam juz dość) odpowietrzyłem układ 4 razy i dalej mam odpowietrzac? A czy przypadkiem nie mam "dolać" wody do układu - jeśli tak to jak to zrobic, aby potem nie wysadziło zaworu bezpieczeństwa? (przypominam układ "chodzi" w systemie zamkniętym).