grzegorz74 Opublikowano 6 Listopada 2009 #1 Opublikowano 6 Listopada 2009 Witam.To mój pierwszy post na tym forum chociaż przeglądam je od jakiegoś czasu i nie znalazłem za wiele o palniku retortowym obrotowym. Zamierzam kupić do mojego nowego domu o pow.200mkw piec na ekogroszek SAS GRO-EKO 23KW. Może ktoś sie wypowie na temat jakie są plusy i minusy retorty obrotowej,podobno miał też na tym pójdzie chociaż jako paliwo podstawowe planuje ekogroszek ale kto wie jak to będzie z ceną grochu dalej? Chcę go kupić w przyszlym tygodniu i wacham się czy zwykła retorta czy obrotowa bo każdy chwali to co ma do sprzedania. Cytuj
automatyk Opublikowano 6 Listopada 2009 #2 Opublikowano 6 Listopada 2009 oczywioscie obrotowa a dokładnie ruchoma ,lepsze efekty spalania ,mozliwosc spalania gorszego ekogroszku czy tez dobrego miału z gorszym lub lepszym skutkiem ale masz mozliwosci ,a przy stałej to masz ograniczenia i mozesz nawet miec kłopoty z bezobsługowym paleniem ale o nie jest definicja tylko mozliwosc Cytuj
tomek krakerss Opublikowano 6 Listopada 2009 #3 Opublikowano 6 Listopada 2009 Witam Jeśli tylko taka alternatywa to popieram Automatyka .... zdecydowanie obrotowa. Weź jeszcze pod uwagę palniki leżące. Są bardziej uniwersalne. Co przedzie przez ślimak to się spali ( do 33 mm wszystko). Paliłem propalem, grochem, pestką, trociną, żytem, owsem,zrębka, skorupy orzechów włoskich na dziś mieszanka owies trocina ( 50 na 50). Pozdrawiam Cytuj
grego Opublikowano 7 Listopada 2009 #4 Opublikowano 7 Listopada 2009 "Palnik leżący" mogłbyś wytłumaczyć o jaki chodzi bo tego terminu jeszcze nie słyszałem. Może chodzi o palnik Brucera? taki prostokątny? . Jeśli tak to szukam właśnie opinii o możliwości palenia w nim owsem lub mieszanką z ekogroszkiem. Cytuj
grzegorz74 Opublikowano 7 Listopada 2009 Autor #5 Opublikowano 7 Listopada 2009 WitamJeśli tylko taka alternatywa to popieram Automatyka .... zdecydowanie obrotowa. Weź jeszcze pod uwagę palniki leżące. Są bardziej uniwersalne. Co przedzie przez ślimak to się spali ( do 33 mm wszystko). Paliłem propalem, grochem, pestką, trociną, żytem, owsem,zrębka, skorupy orzechów włoskich na dziś mieszanka owies trocina ( 50 na 50). Pozdrawiam Rozumiem że chodzi ci właśnie o podajnik ślimakowy z retortą ? Bo do tłokowców to jakoś nie jestem przekonany,wydaje mi sie że ślimaki są precyzyjniejsze w pracy ale to jeszcze zależy jaki sie kupi opał,ale może się myle.Na ślimaku z obrotową retortą wlasnie można by popróbować na różnych paliwach. Tomek na którym paliwie osiągnołeś najlepszy efekt? Cytuj
tomek krakerss Opublikowano 7 Listopada 2009 #6 Opublikowano 7 Listopada 2009 Witam Co by reklamy konkurencji nie robić polecam wygooglać sobie strofę zespół nawęglania. Palniki poziome zostały zaadoptowane z przemysłu do kotłowni poniżej 50 kW stosunkowo dawno ( tylko nie u nas - czytaj POLSKA). Spalanie odbywa się na zasadzie podawania bocznego na z dawkowaniem powietrza pod żar ( ala ruszto) plus dodatkowe powietrze dopalające nad płomień ( żar). Palnik jak palnik powiem tak jeśli mam coś zakładać czy doradzić to upieram się przy tych są prostsze od retort tradycyjnych, mniej złożone w budowie, nie ma możliwości zapchania, spalają wszystko, rzecz jasna z różnym skutkiem. Ja palę w takim palnik swojego projektu i wykonania. Jest blachy żaro ma defektor z żaro betonu i jestem zadowolony. Na dom wolnostojący 150 mk średnio docieplony spalam zasobnik tj 140 kg na 3-4 dni ( mieszanka 50/50 owies z trociną). Na dziś wychodzi bardzo tanio bo trocina gratisowa a i owies po 300 się trafił. Pomijając aspekty ekonomiczne nie wrócę szybko do węgla i do starych metod ogrzewnictwa dla tego budynku bo cenię sobie komfort jakim jest zaniechanie kotłowni na wspomniane 3-4 dni nade wszystko. Pozdrawiam i zachęcam do lektury forum. TOMASZ Cytuj
ofik Opublikowano 27 Listopada 2009 #7 Opublikowano 27 Listopada 2009 Witam.To mój pierwszy post na tym forum chociaż przeglądam je od jakiegoś czasu i nie znalazłem za wiele o palniku retortowym obrotowym. Zamierzam kupić do mojego nowego domu o pow.200mkw piec na ekogroszek SAS GRO-EKO 23KW. Może ktoś sie wypowie na temat jakie są plusy i minusy retorty obrotowej,podobno miał też na tym pójdzie chociaż jako paliwo podstawowe planuje ekogroszek ale kto wie jak to będzie z ceną grochu dalej? Chcę go kupić w przyszlym tygodniu i wacham się czy zwykła retorta czy obrotowa bo każdy chwali to co ma do sprzedania. Zdecydowanie zachęcam do retorty obrotowej np. firmy ARDEO. Ja palę na takiej już drugi sezon i to miałem węglowym. Pół rodzinki po wizycie u mnie w kotłowni pokupowało też sobie takie piece jak mój z dodatkowym stałym rusztem do palenia drewnem KWM SRG firmy Walendowscy. Podaję nazwę firmy bo jestem zadowolony jako użytkownik a dobre rzeczy trzeba promować szczególnie jak się ma opał po 450 zł za tonę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi